начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Делба на имот, моля помогнете

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Делба на имот, моля помогнете

Мнениеот juman » 16 Юни 2011, 17:22

Здравейте на всички. Първо искам да се извиня ако има подобна тема, защото прегледах голяма част, но сходна не открих. И второ за некомпетентността ми по отношение на правните термини и наименования.
Може да стане доста дълъг моят пост, но искам да опиша всичко подробно, за да можете да добиете представа, за какво става въпрос.
Значи закупихме имот(къща с 1/2 идеална част) от едно общо урегулирано УПИ. Общата м2 на парцела е 624 м2 с общо лице към улица 28.19 м. От ЗУТ разбирам че за град в който се намираме ние е необходимо да има всеки от съсобствениците по най-малко 300 м2 и 14 м. лице. Вижда се че ги имаме, но идва първият въпрос(проблем) нашата къща е точно на 14 м. от лицето и се явява границата. При такова разделяне тя ще стане на калкан (мисля че така се наричаше) и входът ни от към улицата и на самата къща ще бъде затворен. До колкото съм запознат , за да бъде на калкан къщата ни другият собственик трябва да построи нещо, което да се яви близнак(или греша)? В ЗУТ по чл. 19 ал. 3 е казано, че лицето и повърхността могат да бъдат намалявани най-много с 1/5. Тя държи да има 14 м лице ако остане така че да ги има може ли тези 14 м на улицата да не продължават на вътре в имота по права линия(мисълта ми е да няма достъп до къщата)? Тъй като тя не желаеше по взаимно съгласие да се разделим заведохме дело за преразпределение на ползване, с което остана 1 от общо 2 варианта, при който имаме по голямо лице от нея и съответно навътре в имота се компенсира загубеното. След това разбрахме, че трябвало да се заведе дело за делба, а не за преразпределение, при което се стигна до споразумение, че по взаимно съгласие ще се разделим, но тя сега пак отказва да подаде молба(нали и двете страни трябва) и си претендира за 14 м лице, а ние пак сме на старта след 5 години пари, мъки, стрес... Ужасно е всяка сутрин когато тръгваме за работа да ни вика че сме и откраднали бащиното и да кълне! Не се издържа просто. Въпросната жена няма ток, вода ползва незаконно, а за данъци върху така претендирана от нея бащина земя не е плащала никога, както и за другите имоти които притежава. Можем ли да използваме това с данъците срещу нея? Какво да правим сега след като тя пак отказва да се разделим. Даден е срок до септември мисля. Това дело може ли да се продължи или трябва ново да се завежда? Ние нищо не искаме от нея само да се разделим и всеки да си гледа живота. Моля помогнете. Ако нещо съм пропуснал кажете и ще се опитам да ви отговоря.
Благодаря Ви!
Желая Ви приятен ден!
М. Иванов
juman
Нов потребител

Re: Делба на имот, моля помогнете

Мнениеот julyanvonemona » 17 Юни 2011, 18:09

Вашият съсобствен УПИ може да се раздели чрез съдебна делба, независимо че заварената в него сграда ще се окаже на бъдещата граница. Ако делбата усложнява подхода към сградата и за това има лек. Тук обаче наистина трябва да се обърнете към опитен адвокат - който освен това да е и доблестен човек който да завърши процеса до край. Желая късмет. Ще Ви трябва!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Re: Делба на имот, моля помогнете

Мнениеот juman » 28 Юли 2013, 16:47

Здравейте, по проблема, който съм описал по-горе със съдебната делба не се получи. Сега се обмислят варианти за доброволна делба ако се съгласи, но пак има проблеми с размерите на парцела и застроените сгради в него. Искам да попитам вас преди да отида да говоря с човек, който може да ме запознае с това. Като говорих със съседката тя каза че за да се съгласи да се разделим трябвало да си узаконим къщата, което аз мислех, че всичко е наред с това нещо, но се оказа, че не е имало строителни книжа. Къщата е строена '59 мисля, което я прави допустима и подлежи на узаконяване. Въпрост е че тя каза че за да я узаконим трябвало нейното съгласие и подписс, с което щяла да получи част от имота или сградата не ми стана ясно, но че щяла нотариално да се откаже от него за да няма претенции след време. Така ли е наистина и сигурно ли е това ако се направи или се опитва да ни изиграе? Предложих и вариант за делба на който каза че ще помисли и може и да се съгласи. С този вариант ние си затваряме портата на улицата, но ще го приживеем това. Мисълта ми е дали е възможно такава делба изобщо дори и да е доброволна? При делба могат ли собствениците да определят границите като следват допустимите размери? При този вариант няма да има растояние от 3 м даже и с допуска от 1/5 няма да има ще бъде някъде около 1м от къщата ни до границата. За да придобиете представа съм начертал една простичка скица. Въпросната граница която искам е с червено. Така съм я пуснал за да има 14 м лице на улицата защото мисля че трябва да са само на улицата, а на вътре в парцела няма значение как ще е или греша. Благодаря предварително и ако нещо не е ясно ще се опитам да го обясна на ново.
http://radio33.org/download/skica.jpg
juman
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба