начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Онлайн списание

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Онлайн списание

Мнениеот elle2 » 27 Юни 2011, 20:43

Здравейте, интересува ме каква законова обосновка имат онлайн списанията у нас? Кой закон важи за тях, къде се регистрират, въобще законни ли са?
elle2
Нов потребител

Re: Онлайн списание

Мнениеот TheOldMan » 28 Юни 2011, 09:06

Силно се съмнявам, че някъде в юридическия свят ще се срещне записана формулировката "онлайн списание". Дори и аз, дето влизам чат-пат в нетЯ, ми е трудно да си представя какво е това.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот elle2 » 28 Юни 2011, 11:37

Благодаря за отговора :) Все пак сигурно сте попадали на някое от многобройните подобни списания у нас, ориентирани в областта на модата, най-често. Мисълта ми е на какво законово основание съществуват тези сайтове, дали се причисляват към медии или печатни списания? :?: :|
elle2
Нов потребител

Мнениеот deanto » 28 Юни 2011, 16:16

Онлайн списанието е сайт. Сайтът в повечето случаи е комбинация от компютърна програма, дизайн и статии на различни автори, които са свързани неразделно помежду си. В този смисъл всеки сайт е създаден от авторите - дизайнери, програмисти и автори на статии и/или снимки и затова е защитен от ЗАПСП. Отделно, ако съдържа търговски марки или други подобни може негови части да бъдат предмет на защита в Патентно ведомство.
deanto
Младши потребител

Мнениеот bulgarus » 28 Юни 2011, 16:25

elle2 написа:Здравейте, интересува ме каква законова обосновка имат онлайн списанията у нас? Кой закон важи за тях, къде се регистрират, въобще законни ли са?

Като за начало:

Списанията (независимо дали онлайн или не) са обект на авторското право - било като литературни произведения, произведения на изобразителното изкуство, периодични издания или бази данни.

Поради което-

Закон за авторското право и сродните му права

Предоставянето на онлайн списания е предоставяне на услуги на информационното общество.

Поради което-

Закон за електронната търговия

Предоставянето на онлайн списания е търговско предприятие.

Поради което-

Търговски закон

Онлайн списанията подлежат на задължително депозиране.

Поради което-

Закон за задължителното депозиране на печатни и други произведения
bulgarus
Младши потребител

Мнениеот elle2 » 28 Юни 2011, 18:01

Благодаря! Колкото и да не е уреден въпросът с виртуалното пространство от правна гледна точка, изглежда че нещата все пак имат някакви законови рамки, а аз си мислех, че когато става въпрос за интернет, законът ни мълчи.
elle2
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 28 Юни 2011, 21:30

Ами ако не го представяте като "онлайн списание" а като "форум/блог на любителите на мода/автомобили/рибки/ или-каквото-се-сетите", ще важат само малка част от горецитираните закони :)
Въпроса е какво е Вашето желание - поне засега в интернет нещата не са толкова подчертано черни или бели.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот bulgarus » 29 Юни 2011, 01:08

elle2 написа:Колкото и да не е уреден въпросът с виртуалното пространство от правна гледна точка, изглежда че нещата все пак имат някакви законови рамки, а аз си мислех, че когато става въпрос за интернет, законът ни мълчи.

Напълно уреден е въпросът - за добро или за зло, правото не прави особени разлики между това, дали нещо се случва във виртуалното или реалното пространтсво -).
bulgarus
Младши потребител

Мнениеот elle2 » 01 Юли 2011, 13:24

В момента чета лекции по Информационно право, ако има нещо интересно, ще пиша. Иначе сте прав - законът си е закон, лошото е, че не зная откъде да започна стъпка по стъпка да си обясня как се създава и действа едно списание :) Вашите мнения ми бяха много полезни, благодаря ви :)
elle2
Нов потребител

Назад към Интелектуална собственост