начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Предстоящо уволнение.

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Предстоящо уволнение.

Мнениеот atanask_o » 28 Юли 2011, 10:20

Здравейте.
Ще започна малко по-отдалече, че да стане ясно какъв е проблема.
Фирмата която работя е от около 500 човека.Както навсякъде така и при нас работа много, а шефа всеки месец ни реже процент от заплатата заради"неизпълнение на плана".Този процент варира между 5% и 30%.
Преди време група от 50 човека решихме да заведем дело срещу работодателя за взетите пари.Тези пари хич не са малко,за четри години имаме взети по около 8000 - 10000 на човек.
Сега, на 100% съм сигурен, че ще има яка чистка на някой от "бунтарите".Попрочетох тук-там, и разбрах че преди подписване на каквото и да е трябва да се прочете основно всичко.Също така разбрах, че дори да не подпишеш "по взаимно съгласие", шефа пак ще намери причини да те уволни "дисциплинарно".Какви са вариантите:
1. Вика ме шефа, изкарва ми документ на който пише"... уволнявам по взаимно съгласие чл. 325..." и аз НЕ подписвам, и отивам да си работя.
Какво следва от тук на татък??Предполагам ще ме гледа под лупа, и при първата грешка - "дисциплинарно".
2. Вика ме шефа, изкарва ми документ на който пише"... уволнение по взаимно съгласие чл. 325..." и аз Подписвам, и се разделяме "със здраве".
Кажете кое зло да избера?Каква е разликата между "уволнение по взаимно съгласие" и "дисциплинарно"?

П.П
Сега цялата фирма сме отпуска, но като започнем отново работа, не знам какво ми се пече и какво предстои.Искам да съм подготвен за "среща със съдбата".
atanask_o
Нов потребител

Re: Предстоящо уволнение.

Мнениеот mimka123 » 28 Юли 2011, 10:48

Обяснете повече - имате ли синдикат? 50 човека са доста и предприятието е голямо по българските размери , за да се допускат такива нередности. След като сте завели дело, значи на документи парите , за които имате претенции не са упоменати .Правилно ли предполагам?
mimka123
Нов потребител

Мнениеот atanask_o » 29 Юли 2011, 08:23

Да, синдикати имаме, само на книга, и за събиране на членски внос.Един от нас си сложи "главата в торбата", и пое инициативата за това дело.Просто всеки от нас си изчисли колко пари има отрязани, и на тази база предявихме иска.По думите на синдиката, по документи нарушение от страна на шефа- няма нарушение.Знаете как става- продукцията се продава на своя фирма, тя продава на друга роднинска фирма , тя на друга и тн. Както и да е... вече няма значение.

Тук моя проблем е: ако ми предложат уволнение по чл. 325 да приема ли, или да изчакам докато шефа ме уволни дисциплинарно.Така или иначе ще ме гледа под лупа, и рано или късно ще изкара довод за "дисциплинарно".
Какво да избера чл.325 или "дисциплинарно"???
atanask_o
Нов потребител

Мнениеот kolegat » 29 Юли 2011, 09:23

И в двата случая на борсата ще взимаш минималното обезщетение от 6 лв. на ден, сиреч 120 лв. на месец и то само за 4 месеца от датата на уволнението (ако си подадеш навреме документите в Агенция по заетостта). По принцип не е хубаво в трудовата ти книжка на основанието за прекратяване на правоотношението да пише "дисциплинарно уволнение", но аз лично бих избрал този вариант, защото процедурата по налагане на дисциплинарно наказание е доста формалистична и шефа ти трябва да има наистина стабилни основания, за да те уволни. Това означава, че ако си вършиш съвестно работата и въпреки това той си изсмуче от пръстите някакво основание за дисциплинарно уволнение, можеш да обжалваш по съдебен ред и ще имаш голям шанс да спечелиш делото и да бъдеш възстановен на работа, като ти бъде изплатена и заплатата за времето, докато си бил без работа. Не му се давай без бой на тоя самозабравил се дерибей. Тормоз до дупка за такива мръсници !!! :evil: :evil: :twisted:
kolegat
Потребител

Мнениеот atanask_o » 30 Юли 2011, 08:58

kolegat написа:.... Не му се давай без бой на тоя самозабравил се дерибей. Тормоз до дупка за такива мръсници !!! :evil: :evil: :twisted:

Е, то се знае че така ще бъде.Щом съм си сложил главата в устата на лъва, мърдане назад няма.Поне съвестта ми ще е чиста, и с ръка на сърцето ще мога да кажа "Пробвахме но не успяхме".
Нека шефа знае, че не бог, и не му работят животни, а хора които имат права.
atanask_o
Нов потребител

Мнениеот dessys » 04 Авг 2011, 07:12

kolegat написа:И в двата случая на борсата ще взимаш минималното обезщетение от 6 лв. на ден, сиреч 120 лв. на месец и то само за 4 месеца от датата на уволнението.

7,20 на ден...
dessys
Потребител

Мнениеот atanask_o » 13 Авг 2011, 07:52

Сега, ситуацията е следната: Предлагат ми друга работа, пак в същото предприятие(фирма),пак същото заплащане,пак същите условия на труд.С една дума примерно, до сега съм сглобявал компютри, от утре ще разглобявам.В интерес на истината новото назначение по-вече ми харесва от старото, НО има едно голямо "НО".
Трябва да подпиша договора,НО със стара дата, по-точно там където пише "дата" трябва да остане непопълнено, те да пишат дата.Нямам никаква идея защо правят така.Попитах и отговора беше "Такива са нарежданията на управителя".В тази ситуация сме няколко човека.
Въпроса ми е:
Ако стане нещо, и работата опре до съд, ще можем ли да докажем, че договора е подписан не на 15.08.2011 а на 10.12.2008.?
atanask_o
Нов потребител

Мнениеот da345 » 13 Авг 2011, 08:24

Всеки трудов договор се регистрира в НАП в 3 дневен срок от сключването му. При Вас уловката ще е някъде другаде - или известно време ще сте без договор, или по-нисък осигурителен праг.
da345
Младши потребител

Мнениеот atanask_o » 13 Авг 2011, 19:29

И аз това се чудя, къде е уловката?Не съм бил без договор- в това на 100% съм сигурен.По вероятно да е второ.Явно си въртят някакви си техни игрички.
Забравих да кажа нещо важно.
Това не е истински договор, а нещо като допълнение към "официалния" договор.... споразумение.. декларация.. и аз не знам какво точно е.
Повече ме притеснява, ще може ли да докажем фактически кога е попълнен договора?Нашата дума, срещу тази на шефа.Възможно ли е?
atanask_o
Нов потребител

Назад към Трудово право