начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Казус относно 12 часови смени на сумирано работно време

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Казус относно 12 часови смени на сумирано работно време

Мнениеот marty089 » 21 Авг 2011, 13:17

Здравейте,
Работя в бюджетно предприятие и на от 01.01.2010 г. за нас въведоха сумираното работно време . Аз работя на 12-часови смени дневни и нощни с 2 дена почивка . На фиксирана заплата съм.Ето така изглежда схемата за периода ( януари, февруари, март и април ) :
Календарни часове за периода : 648
Отчетени часове от фирмата за периода:
А. Дневни : 384
Б. Нощни : 219,46 ( не е точно защото се смятат по коефициент на нощен труд 1,3453... )
Всичко общо : 219,46 + 384 = 603,46
Разлика ( която трябва да изработя ) = 603,46 - 648 = - 44,54
Ползвах обаче палтен годишен отпуск(20 дена-на трудов договор съм) в размер на 15 дни : 15 х 8 часа/ден = 120 часа.
Всичко за периода аз излизам на : - 44,54 + 120 часа = 75,46 часа отгоре ( които според мен трябва да ми се заплатят или поне да ми дадат в следващи периоди да почивам)
Конфликта е, че счетоводителката ми се прави на „ударена“ и казва, че отпуската ми е заплатена . Според мен тогава пък часовете ми не са заплатени.
Аз съм ползвал тези 120 часа платен годишен отпуск . Така излиза, че отпускта ми я плащат, но за да имам пълен работен период за месеците ( 648) трябва да работя и през това време . и така до края на 2010 натрупах доста наеплатени фактически часове . От „ Личен състав“ твърдят, че правилно тълкуват формата за сумирано работно време, защото е правена проверка от „ Инспекция по труда „
Първо прав ли съм ? Второ къде да си търся правата ?
Благодаря предваритено за помощта ? Надявам се на бърз съвет !
marty089
Нов потребител

Re: Казус относно 12 часови смени на сумирано работно време

Мнениеот genius75 » 22 Авг 2011, 16:36

Сметките ти са изцяло грешни.
Не си прав. Ама никак. Измислил си ново право.
Не ми се обяснява в подробности, но отпуска не се смята в часове. А в работни дни. Действително отработеното време се изчислява само в часове. От там се бъркаш. Платеният отпуск се изчислява по друг начин, който няма нищо общо с въведеното сумирано изчисляване на работното време. Той се изчислява по реда на чл.177 от КТ. В случаят, счетито е право.
Друг е въпроса, че и сметките ти за сумирано изчисляване на р.в. са грешни. Ама, нейсе :) Коефицента е 1,1428571. Щото нощните часове се обръщат в дневни. А дневните часове се превръщат в работни дни.
genius75
Потребител

Назад към Трудово право