начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Закрила от уволнение

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Закрила от уволнение

Мнениеот djulka » 23 Авг 2011, 14:21

Здравейте, господа юристи! :)
Връщам се от майчинство и по неволя нагазвам в трудовото законодателство.
Искат да ме уволнят...засега напъните са дисциплинарно... След като не успяха да ме принудят
сама да напусна като ми изместиха работното място на 140км (междувременно, докато съм била в отпуск работодателят ми се е влял в софийски такъв;макар че е запазен пловдивския офис)
Ще ви бъда изключително благодарна, ако ми разясните някои неща, които като чета Кодекса на труда не разбирам много.
- какви могат да бъдат причините Инспекцията по труда да даде разрешение да се уволни майка на дете до 3г. ( по Онези точки, по които тя се уволнява само с подобно разрешение)
- какво означава в правния мир да издържам член от семейството си, защото да-имам две деца, но и мъж, който работи. Питам, защото се каня (заради член 216 от КТ) да искам от работодателя обезщетение за преместеното работно място. И в какво форма ме съветвате да отправя искането? Писмена-ясно, но молба ли да е?,заявление ли?

Предварително ви благодаря и ви желая лека работа
djulka
Нов потребител

Re: Закрила от уволнение

Мнениеот sunrise » 24 Авг 2011, 12:53

Тоест ходите на работа в София, така ли. Това е основание да напуснете, но не може да работите и да искате обезщетение.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот djulka » 24 Авг 2011, 13:19

Да.
Отказаха да ми покриват пътните...
Позоваха се на допълнително споразумение, което съм подписала през януари (докато бях в майчинство)
Беше ми обяснено, че се сключва заради промяна на националния класификатор на кодовете
по прпфесии. Знаех, че е променен и го подписах. проверих си само в договора- безсрочен, за същите пари,
за 8-часов работен ден. Сега виждам, че е на основание чл. 118 ал3. ( а брутното ми възнаграждение не е променяно с него) и че за място на работа има софийски адрес... :shock:
Затова според подписаното съм се съгласила и сега трябвало да идвам всеки ден до Сф.
Друг е въпроса, че тук не ми се създават никакви условия за длъжността по договор (ако трябва
да бъдем съвсем пунктоационни!).
Не искам сама да подавам молба за напускане, защото това ще означава - че не
са длъжни да търсят разрешение от Инспекцията по труда, а за мен ще означава 4 мес. на Бюрото
по труда на по 7 лева на ден.
....идеи какво да направя?...... :cry:
djulka
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 24 Авг 2011, 13:39

Ами първата идея е да четете това, което подписвате. Определено не смяната в кода е причина за допълнителното споразумение. А ако ще Ви уволняват дисциплинарно , то закрилата не действа.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот djulka » 24 Авг 2011, 13:52

!?
Защо да не действа?
А чл.333 от КТ? Той включва и случаите по чл.330,ал.2 т.6?
А какво ще кажете за приложението във въпросния казус на чл.327 т.3?
Тогава смята ли се за уволнение по "взаимно съгласие" з апред Бюрото по труда?
djulka
Нов потребител

Мнениеот djulka » 24 Авг 2011, 13:58

... :oops:
а иначе ДА ЧЕТА ТОВА, КОЕТО ПОДПИСВАМ!!!
djulka
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 26 Авг 2011, 14:06

Ами Вие вече сте се съгласили с промяната, няма как да напуснете по този член.
А относно кога се ползва закрилата по чл. 333, то там е посочено и дисциплинарното уволнение не е сред тях.
sunrise
Активен потребител

Назад към Трудово право