начало

ВАС върна делото за избора на Васил Терзиев за кмет на София ВАС върна делото за избора на Васил Терзиев за кмет на София

Колко нотариални акта при покупка на имот?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Колко нотариални акта при покупка на имот?

Мнениеот antena » 28 Яну 2011, 22:36

Купихме жилище и при нотариуса подписахме 8 нотариални акта. Глупаво постъпихме, като не прочетохме съдържанието на всеки един от тях. На въпроса защо са толкова много, нотариусът отговори, че толкова трябва да бъдат. Ние сме двама продавачи и двама купувачи.

Страхувам се от измама - как мога да проследя осемте оригинала и да прочета съдържанието на всеки един от тях? Според вас мога ли да отида при нотариуса и да искам да ги прочета след сделката? Наистина ли трябва да има толкова много оригинални нотариални актове и къде се съхраняват те?

Съмненията ми се пораждат и от прочетени впоследствие мнения за нотариуса и за адвокатката, която ни заведе при него (случайно намерена от нас).
antena
Нов потребител

Re: Колко нотариални акта при покупка на имот?

Мнениеот nk7702n » 28 Яну 2011, 23:28

Ако са били еднакви, значи всичко е наред! Обикновено по толкова екземпляри се изготвят при изповядване на сделка, всъщност може и повече, може и по - малко в зависимост от броя преписи, които участниците в сделката искат да получат. :D
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 28 Яну 2011, 23:30

Друг е въпросът под какъв текст сте се подписали!? Това е по - важното. Справка относно документите и текста би могъл да Ви направи всеки колега адвокат! Потърсете помощ, ако имате основателни съмнения какво сте подписали!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 29 Яну 2011, 01:47

А според мен здраво ви тресе параноята-нищо съмнително няма в бройката на НА.

Колега nk7702n, много моля в бъдеще да не всявате паника неоснователно, така щото поне на вас би следвало да ви е известно, че при 8 НА няма как да се получат нещата за две сделки...
Нейсе.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот namakak » 29 Яну 2011, 21:51

Нали пред вас чете нотариуса цялата сделка,имена,адреси,какъв имот ще бъде продаден и т.н.Пита ви дали сте съгласни,а ако има грешчица минимална веднага се поправя.След съгласието на страните се пуска на копира.Всеки се подписна и написва името саморъчно,екземплярите са копирани пред вас.Каквото имате у вас,това го има и в другите написано.
Ако сте били купувач-продавач,купувач-продавач заедно всеки може да има препис копие от сделката и за отписване на партиди в имота за данъци,ток,вода,парно.
Но ако имате първа сделка купувач един и продавач един,то сделката се вписва от съдия в АП и минават дни до втората сделка от другия продавач и купувач за същия имот.Ако правилно съм разбрал.
Излишно се притеснявате.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот todiv1 » 29 Яну 2011, 22:16

Явно сте от хората, които бързо се шашкат и паникьосват. Ако сте малко по-спокойни и разсъждавате ще си дадете сметка, че в случая ако сте се подписали като купувач на повече екземпляра, та били те и за повече имота :D , всъщност ще придобиете повече собственост, нали така и всъщност ако съм на ваше място ще се радвам. По-просто казано- като купувате нищо не губите и няма от какво да се плашите, не сте били продавач, а купувач!!!, така поне казвате в поста си. А иначе за протокола - два екземпляра остават при нотариуса /един в тома и един в делото/, два в Агенция по вп. /един за тома и един за делото/, два или един преписа - до тук са шест , но може и повече преписа, няма лошо.
todiv1
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 29 Яну 2011, 22:31

Поли, нали точно това съм написала по - горе, че е важно какъв е бил текстът, кой е всявал паника относно броя нотариални актове, то е ясно, че толкова бройки се изготвят за една сделка, или евентуално повече, ако страните поискат повече преписи. Явно не си ме разбрала. А това, освен ако не са били различни по вид, беше в рамките на шегата! :D
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 29 Яну 2011, 22:34

Човекът по - скоро е паникьосан, понеже не знае какво точно е подписал!
Хора, гледайте и четете текста, под който се подписвате, за да сте спокойни след това. Пък и нотариусът също е длъжен при изповядване на сделката да Ви прочете текста и да Ви попита дали именно такава е волята Ви!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот s_d_87 » 27 Авг 2011, 18:17

Аз наскоро имах случай, при който нотариусът отказа да прочете договор за покупко-продажба под предлог, че ,,имал мн работа'' и настояваше да подпиша, без да прочета договора. аз съответно се отказах от сделката под страх от евентуална измама. Дали има начин, по който въпросният нотариус да бъде проверен и наказан, за да не си позволява повече своеволия от подобен род?
s_d_87
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 27 Авг 2011, 23:35

Ами, защо просто не отидете следващия път при друг нотариус, все пак са предостътъчно, вместо да се занимавате с жалби!?
nk7702n
Старши потребител

Назад към Покупко-продажба