начало

Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент

Може ли съдия изпълнител да запорира пенсия?

Може ли съдия изпълнител да запорира пенсия?

Мнениеот ta6evv » 14 Дек 2011, 19:58

Здравейте,може ли съдия изпълнител да запорира пенсия,и ако може до каква сума може да направи удръжки? .В ГПК ЧЛ.446 пише,че ако пенсията е под размера на минималната работна заплата сега 270 лв,не могат да се правят запори и удръжки.Как точно стоят нещата,ше съм ви много благодарен за отговорите..
ta6evv
Младши потребител

Re: Може ли съдия изпълнител да запорира пенсия?

Мнениеот nk7702n » 14 Дек 2011, 20:58

А, какъв е размерът на пенсията, за която става дума?
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот ta6evv » 15 Дек 2011, 00:30

Пенсията е 335 лв,но 75 лв от тях са добавка за придружител на инвалид,които мисля че не би трябвало да се смятат и без тези 75 лв за придружител е 250лв
ta6evv
Младши потребител

Мнениеот miniscule » 15 Дек 2011, 10:42

Добавките са също част от пенсията на длъжника , защото по своя характер са част от пенсията или пенсиите , които е получавал поиналия съпруг и могат да се получават само от лице , което има качеството на пенсионер
Не случайно систематичното място на нормата е в раздел Наследствени пенсии на КСО . Обстоятелството , че законодателят използва термина добавка не значи , че се променя характера на вземането В този смисъл е и съдебната практика - напр. Решение на ОС-Ямбол по в.ч.гр.д.469/2008г. ,ГО.
Щом общата сума е над размера на МРБ за страната , значи съд. изпълнител законосъобразно е наложил запор върху вземането Ви от НОИ.Помислите си какВие бихте се чувствали ако имате длъжник с месечен доход над 300 лв , който не желае да си изплати доброволно задължението спрямо Вас ?
Quis custodiet ipsos custodes?
miniscule
Потребител

Мнениеот ta6evv » 15 Дек 2011, 12:10

В тази връзка при пенсия 335 лв,колко лв може да удържи съдия изпълнителя?.
Задължително ли е аако имам задължение в нап,съдия изпълнителя първо да преведе това което се дължи в нап?
ta6evv
Младши потребител

Мнениеот ta6evv » 17 Дек 2011, 15:27

Стана ми ясно вече,ако пенсията е до размера на минималната работна заплата за страната,не могат да се правят удръжки.Но както е в нашия случай,от тези 335 лв,75 лв са добавка за придружител за инвалид,от които също не могат се правят удръжки.//
ta6evv
Младши потребител

Мнениеот miniscule » 19 Дек 2011, 10:17

Май само си търсите начин да не плащате задължението , за което са Ви осъдили . Питате наред , докато намерите някой , който да Ви каже това , което искате да чуете .Ех , Андрешко . " Европейци сме ние , ама все не дотам " .
miniscule
Потребител

Мнениеот ta6evv » 19 Дек 2011, 19:51

Уважаеми,това за което са ме осъдили,е много абсурдно.Платил съм 22о лв, от 400лв дълг,разликата е адвокатското възнаграждение ,което също щях да платя,така се бяхме разбрали.Но уви.за една мижава сума тръгнаха към съдия изпълнител и ме натоварих с такси/Извинявайте при това положение съм демотивиран да плащам/.....така,че всеки знае себе си
ta6evv
Младши потребител

Мнениеот miniscule » 20 Дек 2011, 15:07

Пожелавам Ви да имате да вземате пари от длъжник с Вашия манталитет и начин на мислене .Да видите колко е хубаво от да си от страната на търсещия , а не на нежелаещия да дава .
miniscule
Потребител

Мнениеот ta6evv » 21 Дек 2011, 01:33

Вие четете ли добре за какво става въпрос,бил съм и от позицията и на взискател ,спокойно..знам какво е..
ta6evv
Младши потребител

Мнениеот miniscule » 23 Дек 2011, 10:16

Уважаеми господине , колкото и да пишете и да се оправдавате , не можете да накарате човек да си промени мнението . Вие сте участвал в дело , което сте загубили и сега трябва да платите това , за което са Ви осъдили. Никой не е задължен да Ви изчака да заплатите и другата част от сумата , нито частичното плащане от Ваша страна задължава насрещната страна да не образува изпълнително дело срещу Вас . Ако ЧСИ - то , при когото е образувано изпълнителното дело е човек , който си разбира от работата , той ще събере от Вас дължимото въпреки Вашата демотивация за плащане , тъй като видно от изложеното от Вас , Вие имате възможност да платите , но просто не искате. Очевидно само си говорим по телевизията и вестниците колко хубаво е в Европа и другите страни , как там се прилага правото и всички граждани са съзнателни и стриктни при изпълнението на съдебните решения , но когато самите ние станем длъжници , се превръщаме в нови Андрешковци и се демотивираме да плащаме .
Повече няма да Ви отговарям в тази тема. Весели Коледа и приятно изкарване на Новата година , може и да сте добър човек , но в случая нямате право.
miniscule
Потребител

Мнениеот ta6evv » 23 Дек 2011, 21:57

Господине,аз ще ви отговоря,вие не ми отговаряйте щом искате.Вижда се сте юрист с насоченост. Не възразихме заповедта за изпълнение въз основа на която взискателите 'се сдобиха изпълнителен лист.Не възразихме защото трима ''много компетентни юристи'' ни посъветваха ,че давностния срок е 5 години,оказа е после че не е 5 а 3 години.Ние бяхме подведени от адвокати многознайковци.След това имахме думата на на Взискателя''.да си плащаме,нямало да заведат изп.дело,дума пак на юристи...и какво стана...заведоха дело...така се случва в цялата държава....назначават некомпетентни хора,които вършат простотии и демотивират хората да са изрядни към държавата..много примери още мога да дам....но Весела коледа:)))
ta6evv
Младши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство