начало

Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност

Търговска дейност

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Търговска дейност

Мнениеот z_hristova » 01 Мар 2012, 15:39

Здравейте,

Блокът ми има два входа - единият е преграден на отделно помещение /не е авариен изход/. В момента ремонтирам това помещение, с цел да отворя шивашко ателие. Нямам договор - домоуправителят е такъв от 25 години и се слави с уважението и доверието на всички във входа -- той каза, че може да сключим договор и 'по-натам'. Тъй като е и семеен приятел, разчитах на неговата коректност.

Вчера една приятелка ме попита, дали трябва да сменя статута на помещението на 'шивашко ателие'. Днес попитах домоуправителя какъв е статута на помещението и той ми каза следното: 'Помещението не фигурира като отделно такова, а като вход на блока.'. Тоест, трябва да бъде узаконено като търговски обект - нещо, което вярвах, че е отдавна направено, тъй като това помещение имаше до скоро други наематели.

Фирмата ми е регистрирана със седалище в апартамента на моите родители в същия блок, където в момента живея. Въпросът ми е следният: Възможно ли е да извършвам търговска дейност по следният начин - офисът на фирмата ми е горе в апартамента, а долу в това помещение просто шия - като производствена дейност?

Моля, ако може да ме посъветвате, какво бих могла да направя?
z_hristova
Нов потребител

Re: Търговска дейност

Мнениеот emilgrigorov » 01 Мар 2012, 16:35

Така погледнато, предназначението на апартаментът на родителите Ви е за живеене, а не за обществено обслужване (офис).
Мога да Ви разкажа как да се смени статутът на "частта от входа", и колко панталона трябва да ушиете, за да покриете разходите за това.
Но най-лошо е, ако се установи, че работите без касов апарат. А такъв би могло да регистрирате на адреса на родителите Ви.
При всички случаи е добре да запознаете със случая адвокат, който от една страна да Ви посъветва какъв договор Ви е необходим, и от друга - да разчитате на него , ако възникнат проблеми от каквото и да е естество в последствие.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот z_hristova » 01 Мар 2012, 23:20

Благодаря Ви много.

Консултирах се с архитект и счетоводител.

Приятна вечер.
z_hristova
Нов потребител

Мнениеот monz67 » 05 Мар 2012, 18:28

Щом сте се консултирали със счетоводител, значи работата е "опечена".
monz67
Младши потребител

Назад към Търговско право