начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Помощ при съкращение след майчинството!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Помощ при съкращение след майчинството!

Мнениеот zornitca » 29 Мар 2012, 19:05

Моля за помощта ви! Ситуацията е следната на 04-04-2012г изтича 2рата година от майчинството ми. Към средата на месец март се обадих в офиса на фирмата и ги запитах дали няма срок за пускане на молба за ползване на платения ми отпуск натрупан през 2010, 2011 и част от 1012г. от там ми казаха че няма проблем да дойда на 04-04-2012г тогава ще подам молбата и ще ми пуснат заповед за съкращение защото бензиностанциите на които работех преди раждането са продадени и няма къде да се върна, а също така ще ми пуснат предизвестие за съкращението, но то щяло да бъде с дата от 03-03-2012г тоест със задна дата ( казаха че за това няма проблем). Всичко беше точно, но се поинтересувах по въпроса и установих че трябва да се иска разрешение от инспекция по труда за уволнението ми и ги попитах ако предизвестието бъде пуснато с дата 03-03-2012г това няма ли да повлияе на изплащаното ми майчинство (казаха че не). Явно това че се поинтересувах по въпроса създаде проблем и след това ми се обади шефа и ми каза че ще трябва да направим договор за напускане по взаимно съгласие защото за него било проблем искането на разрешение от инспекция по труда и трябвало да ми изплаща обезщетения. Аз категорично отказах и се създаде ситуация за която се замислям дали няма да се опитат по някакъв начин да ме подведат защото да си призная не разбирам от трудово-правните отношения.Моля за съвет за какво трябва да внимавам при подписване на документите и какви обезщетения ми дължат? Реално не мога да отработя предизвестието защото няма вече бензиностанции към фирмата и мисля че трябва да ми бъде изплатено от работодателя.Благодаря предварително!
zornitca
Нов потребител

Re: Помощ при съкращение след майчинството!

Мнениеот rama » 29 Мар 2012, 19:51

От написаното оставам с впечатление, че не могат да Ви съкратят.
ТПО не се прекратява при промяна на работодателя при прехвърляне на дейност от едно предприятие на друго, включително с прехвърляне на материалните активи - чл.123, ал.1, т.7 от КТ. Възможно е да имате нов работодател.
rama
Потребител

Мнениеот law_office » 29 Мар 2012, 23:06

Не би следвало да Ви освобождават от работа въпреки новите собственици. Включете си личните съобщения, за да Ви обясня по-подробно.
law_office
Нов потребител

Мнениеот zornitca » 30 Мар 2012, 10:05

Аз бях излязла вече по майчинство, когато продадоха бензиностанциите и доколкото разбрах се водя все още като негова служителка!
zornitca
Нов потребител

Назад към Трудово право