- Дата и час: 26 Дек 2024, 07:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос относно има ли вратичка за отпадане на поръчителство
|
|
40 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Въпрос относно има ли вратичка за отпадане на поръчителство
Здравейте и благодаря за отделеното време на всички ,които ще прочетат или коментират поставеният казус.
Както се досещате станах поръчител по потребителски кредит.Ако питате защо-бяххе добри приятели,но хората се променят.
Аз съм единствен поръчител на потр.кредит ,който е от 11.2009 г.Последно плащане от страна на длъжника има на 16.11.2011 г.Няма да има и други...затънал е в още поне 5 кредита..има запори на сметките си.Не работи..и няма и намерение да работи.
Много четох и тук и в други форуми . Та според мен с 1 точка от договорът(вчера ходих и си поисках екземпляр за мен) съм в кюпа да му го изплатя аз...въпреки ,че не искам.
Глава-Обезпечаване на кредита
т.4-Поръчителят се задължава да отговаря и в случайте,когато Банката е предявила иск срежу Длъжника след изтичане на шестмесечния срок (регл.в чл.147 от ЗЗД) от настъпване на падежа по кредита.Ако поръчителят плати,те встъпват в права на Банката спрямо Длъжника.
Въпросът е има ли смисъл при положение ,че тази точка я имам в договорът??
Както се досещате станах поръчител по потребителски кредит.Ако питате защо-бяххе добри приятели,но хората се променят.
Аз съм единствен поръчител на потр.кредит ,който е от 11.2009 г.Последно плащане от страна на длъжника има на 16.11.2011 г.Няма да има и други...затънал е в още поне 5 кредита..има запори на сметките си.Не работи..и няма и намерение да работи.
Много четох и тук и в други форуми . Та според мен с 1 точка от договорът(вчера ходих и си поисках екземпляр за мен) съм в кюпа да му го изплатя аз...въпреки ,че не искам.
Глава-Обезпечаване на кредита
т.4-Поръчителят се задължава да отговаря и в случайте,когато Банката е предявила иск срежу Длъжника след изтичане на шестмесечния срок (регл.в чл.147 от ЗЗД) от настъпване на падежа по кредита.Ако поръчителят плати,те встъпват в права на Банката спрямо Длъжника.
Въпросът е има ли смисъл при положение ,че тази точка я имам в договорът??
Последна промяна donnasl на 26 Юли 2012, 22:30, променена общо 1 път
- donnasl
- Младши потребител
Re: Въпрос относно има ли вратичка за отпадане на поръчителс
Има смисъл следва да се провери дали в 6м.срок от цитирания от вас член е предявен осъдителен иск срещу длъжника,понеже ако не е предявен поръчителството се погасява.Но ако е предявен ,не!
Все пак ,нали парите са спокоиствие.
Все пак ,нали парите са спокоиствие.
-
Pause - Активен потребител
Благодаря!
Явно съм се заблудила,че точно с тази точка те избягват отпадането на поръчителството.Не е предявен предявен осъдителен иск срещу длъжника....засега само ми звънят по телефона и ми поставят срокове аз да внеса поне 2-3 вноски.
Явно съм се заблудила,че точно с тази точка те избягват отпадането на поръчителството.Не е предявен предявен осъдителен иск срещу длъжника....засега само ми звънят по телефона и ми поставят срокове аз да внеса поне 2-3 вноски.
- donnasl
- Младши потребител
Отново съм аз...
Ходих днес на консултация с адвокат.Неговото мнение е ,че докато не обяви банката кредита за предсрочно изискуем аз просто нищо не мога да направя.Единствено ме посъветва ако имам нещо на мое име да го прехвърля на друго лице.
Каза ,че е тактика на банката да не го обявява за предсрочно изискуем въпреки че последното плащане е на 16,11.2011 г...????(това не го разбрах-каква е тактиката).Така че ще продължават да ми звънят постоянно и да ме сплашват.
Някой да има някакви идеи?
Ходих днес на консултация с адвокат.Неговото мнение е ,че докато не обяви банката кредита за предсрочно изискуем аз просто нищо не мога да направя.Единствено ме посъветва ако имам нещо на мое име да го прехвърля на друго лице.
Каза ,че е тактика на банката да не го обявява за предсрочно изискуем въпреки че последното плащане е на 16,11.2011 г...????(това не го разбрах-каква е тактиката).Така че ще продължават да ми звънят постоянно и да ме сплашват.
Някой да има някакви идеи?
- donnasl
- Младши потребител
Това означава че според вашия адвокат 6 месечния срок по чл.147 от ЗЗД все още не е почнал да тече. Но дали е така следва да се помисли.
- neutralen
- Активен потребител
Доколкото разбрах той се обоснова с това ,че обявяването на кредита за предсрочно изискуем е право на банката(а не задължение)..а в случая тя банката ще си трае до когато тя пожелае.
- donnasl
- Младши потребител
Чл.147 ал.2 от ЗЗД - "Продължението на срока, дадено от кредитора на длъжника, няма действие спрямо поръчителя, ако той не е дал съгласието си за това."
Проверете според Договора за кредит, кога Кредитора следва да обяви за "предсрочно изискуем" кредита - в какъв срок от спиране на плащанията. Към този срок прибавяте още 6 месеца и се отървате от поръчителството /ако е изтекъл срока/. Но по принцип това не е всичко. Консултирайте се с адвокат.
Проверете според Договора за кредит, кога Кредитора следва да обяви за "предсрочно изискуем" кредита - в какъв срок от спиране на плащанията. Към този срок прибавяте още 6 месеца и се отървате от поръчителството /ако е изтекъл срока/. Но по принцип това не е всичко. Консултирайте се с адвокат.
- neutralen
- Активен потребител
В договорът в Права и задължения на страните
чл.9 Банката има право едностранно безда дължи уведомлиние или покана до длъжника(поръчителя)да обяви кредита за предсочно изискуем и да пристъпи към принудително събиране на целия дълг ако:
1.Длъжникът не издължи частично или напълно която и да е анюитетна погасителна вноска(лихва и/или главница),както и при неизпълнение на което и да е от задълженията или условита по настоящият договор
2....
3...
4.спрямо Длъжникът бъде насрочено принудително изпълниние от страна на трети лицаи /или бъде наложен запор на сметките му(той има запор и от други институции..и сметките му са запорирани от ЧСИ) и банката знае
това пише в договорът ми
чл.9 Банката има право едностранно безда дължи уведомлиние или покана до длъжника(поръчителя)да обяви кредита за предсочно изискуем и да пристъпи към принудително събиране на целия дълг ако:
1.Длъжникът не издължи частично или напълно която и да е анюитетна погасителна вноска(лихва и/или главница),както и при неизпълнение на което и да е от задълженията или условита по настоящият договор
2....
3...
4.спрямо Длъжникът бъде насрочено принудително изпълниние от страна на трети лицаи /или бъде наложен запор на сметките му(той има запор и от други институции..и сметките му са запорирани от ЧСИ) и банката знае
това пише в договорът ми
- donnasl
- Младши потребител
Форума може да даде само насоката за решаване на проблема. Наистина имате нужда от консултация какво да правите/да не правите, но не от форума, а от адвокат. Всички четат този Форум, включително и банкерите, или най-малко техните адвокати/юрисконсулти.
- neutralen
- Активен потребител
Добре,ще потърся и друго мнение...остава да си избера и адвокат.
- donnasl
- Младши потребител
Договорили са автоматична изискуемост на кредита, което щеше да е прекрасна новина предвид срока на просрочие, ако в текста на договора, който сте подписал не следваше следното:
Според мен трябва да се притеснявате за този дълг.
Според мен трябва да се притеснявате за този дълг.
- Гост.
- Старши потребител
Мен точно тази точка ме притесняваше...явно с основание.
- donnasl
- Младши потребител
Цитираната т.4 от Договора Е НИЩОЖНА, тъй като противоречи на повелителните разпоредби на чл.147 от ЗЗД. Тази клауза е вписана в Договора именно с цел да неутрализира действието на закона. Не може с договорни клаузи да се дерогират повелителни разпоредби на закона. Такива клаузи са нищожни - чл.26 ал.1 от ЗЗД.
- neutralen
- Активен потребител
Странно,а ако се предяви отрицателен УИ може успешно да се реши спора.Последното плащане е доста отдавна от длъжника,срока по 147 е преклузивен и банката не може да си вземе дължимото принудително и затова ви тактисва да плащате.Що не им се поопънете.
-
Снощи ми мина през ум да попитам дали така формулирана тази точка не е някакъв опит за избягване на закона,но понеже съм далеч от тази материя незнаех дали няма задам глуповат въпрос
- donnasl
- Младши потребител
За опъване се опъвам....даже ще си сменя и номера...Лошото е че звънят и на сестра ми,а тя няма нищо общо със случая.Сега ще прочета за предявяване на отрицателен УИ .
- donnasl
- Младши потребител
Номера не го сменяйте ,не се криете просто правото е на ваша страна.Следващият път като се обадят,им кажете че договорът за поръчителство е прекратен по закон и ако искат да си съберат вземането нека ви осъдят.Нищо не сменяйте ,така ще знаете какво ви кроят.
-
Ок...малко се поуспокоих.
Сега само да не изпусна някакви срокове ?
"В чл.32, ал.2 ЗЗД е установена тригодишна погасителна давност за иска за унищожаване на сделката"
Значи аз(някой адвокат) трябва да предяви в този 3 годишен срок отрицателен установителен иск за обявяване на нищожността т.4 в договорът за потр.кредит.И ако съдът уважи иска то правните последица(в случая моето поръчителство) отпадат и банката си остава по този договор само с длъжник.
Сега само да не изпусна някакви срокове ?
"В чл.32, ал.2 ЗЗД е установена тригодишна погасителна давност за иска за унищожаване на сделката"
Значи аз(някой адвокат) трябва да предяви в този 3 годишен срок отрицателен установителен иск за обявяване на нищожността т.4 в договорът за потр.кредит.И ако съдът уважи иска то правните последица(в случая моето поръчителство) отпадат и банката си остава по този договор само с длъжник.
- donnasl
- Младши потребител
Искате ли да сканирам договорът ,като изчистя всички лични данни ..за да имате пълен поглед?
- donnasl
- Младши потребител
Може да го сканирате и качите ,без личните данни.
Както казва един професор не може да се обеме цялото ,затова се учи на части.
Следва да установите два много важни момента за да е успешен ОУИ първо да е настъпил падежа т.е. датата на която трябва да се плати и второ кредиторът да бездейства да не прави нищо не е предявил иск или заповед за изпълнение с което да си събере везмането.6м срок е преклузивен не се прекъсва или спира и се следи ,и прилага служебно от държавния орган.И от декември 2011г до май 2012г в този 6м срок, не се предприемат необходимите действия от банката кредитор субективното право да го иска по съдебен ред се губи.Ако ,въпреки това се хлъзнете и платите ,то тогава е получено от банката без основание и подлежи на връщане.Това накратко,може да го обясните в банката и да се замисли дали иска и ще бъде основателен ако реши да си търси гаранцията.
Както казва един професор не може да се обеме цялото ,затова се учи на части.
Следва да установите два много важни момента за да е успешен ОУИ първо да е настъпил падежа т.е. датата на която трябва да се плати и второ кредиторът да бездейства да не прави нищо не е предявил иск или заповед за изпълнение с което да си събере везмането.6м срок е преклузивен не се прекъсва или спира и се следи ,и прилага служебно от държавния орган.И от декември 2011г до май 2012г в този 6м срок, не се предприемат необходимите действия от банката кредитор субективното право да го иска по съдебен ред се губи.Ако ,въпреки това се хлъзнете и платите ,то тогава е получено от банката без основание и подлежи на връщане.Това накратко,може да го обясните в банката и да се замисли дали иска и ще бъде основателен ако реши да си търси гаранцията.
-
40 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|