начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Наследствени земи?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследствени земи?

Мнениеот qgodka » 06 Сеп 2012, 18:50

Здравейте, за първи път пиша тук и с надявам да ми помогнете. :)
Минавам към проблема. Баща ми е починал от него наследявам 2 и малко повече декара земи в едно село, проблемът сега е, че искам да продам моя дял, но освен аз има още няколко съсобственика - преди да починат някои от тях до колкото знам бяха- баба ми, чичо ми, леля ми и още двама чичовци, двама от чичовците ми починаха преди няколко години, баба ми почина по-миналата година. Сега съсобствениците трябва да сме , аз, чичо ми, леля ми и сина /той е непълнолетен/ на починалия ми чичо, другия починал чичо няма деца и не беше женен. Говорила съм с чичо ми , той ми каза, че всичко било много сложно, собствениците били много и нямало да стане сега той е съгласен да купи моя дял - 2 декара за (сума пари) ..това ми каза, обаче моя дял е над 2 декара. :roll: Но земята от години се обработва от арендатор, за което аз не съм получила никакви пари като съсобственик. Баба ми и чичо ми ми взимаха парите. Вторият ми въпрос е Мога ли да си търся парите, които ми се полагат? Земята все още обработва и аз продължавам да получавам писма за данък, но не и пари от нея. Третият ми въпрос е- аз наследявам ли някаква малка част дяловете на баба ми и починалия ми чичо, който няма деца?
qgodka
Нов потребител

Re: Наследствени земи?

Мнениеот L_Tabakow » 06 Сеп 2012, 19:59

Малко е неясно, какво е това "2 и малко повече декара", предполагам,че е 2, ... дка, но по-малко от 3 дка. Второ, да разбирам ли, че сте съсобственици на голям имот, от който Вашия дял е 2, ...дка.? Ако е така:
Не може да искате делба на общия имот, тъй като дяловете не могат да са по-малки от 3 дка за ниви и поради тази причина можете да продадете Вашия дял на трето лице само след като сте го предложили на другите съсобственици/ в случая може да го продадете на чичо ви ако той също е съсобственик/ .
заб.Относно съсобствеността и наследниците, случая следва да се анализира много подробно- кой кога е починал, какво наследство е оставил какви наследници и с каква наследствена част.
По втория въпрос - да може да си търсите парите чрез съда, като докажете, че сте съсобственик на имота, който се обработва от арендатора, че той е плащал пари, които чичо ви е получавал и че вие не сте получавали част от тези пари, равняваща се на вашия дял. Срок за предявяване на иска - 5год.
По третия въпрос - да наследявате.
Дано да съм бил полезен и Успех !
L_Tabakow
Младши потребител

Re: Наследствени земи?

Мнениеот plamenag » 10 Окт 2012, 16:23

Здравейте,

Предстои ми делба на наследствени земи в Тополвград, някой да може да ми препоръча адвокат?

Благодаря предварително
plamenag
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба