начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Изгубен нотариален акт за земи

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изгубен нотариален акт за земи

Мнениеот mimiluna » 09 Дек 2012, 14:08

Здравейте! Предварително се извинявам,ако вече съществува такава тема,но времето ме притиска за обход на досега съществуващите такива.
Случаят ми е такъв: майка ми и сестра й са наследници на земеделски земи,за които имат издадени документи - скица,решение,данъчна оценка /предстои продажба/. Установихме,че нотариален акт няма - т.е. е изгубен.
Два дни чета азбучници в нотариата /службата по вписвания/,но не откривам нищо,по простата причина че не знам нито дата,нито година на издаване на акта.Смешно и глупаво,но по слаба памет от 1995 до 1998г.
Въпросът ми е - възможно ли е да се издаде Нов нотариален акт? или трябва задължително да е Препис на стария?

Ще съм безкрайно благодарна за точен отговор!

Хубав ден и успешна седмица
mimiluna
Нов потребител

Re: Изгубен нотариален акт за земи

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Дек 2012, 14:45

Трябва Ви решение на поземлена комисия, ако пък Ви е правен нотариален акт ще Ви се даде копие.

Единствената насока би била, че първите нотариуси заработиха частно 99 година. Защо купувачът не се поинтересува, а нотариалните актове невинаги се вписват и регистрират.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот mimiluna » 09 Дек 2012, 14:57

Благодаря за светкавичният отговор!

Решение на поземлена комисия имаме! Относно копието на нотариалния акт - как да бъде издадено,като не знам коя година е издаден? и кой може да ми каже кога е издаден?
От това,което знам - минат ли 10 години,дори нотариуса не може да ми даде информация.Единствено в отдела по вписвания може да се търси ,или греша.
mimiluna
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Дек 2012, 15:26

Самото решение е повод да бъде издаден нотариалният по проверка акт. Сигурно може и да нямате, но по страни и ЕГН можете да си направите справка, за да излезе година и том. Регистрирайте се в сайтът на Кадастър - Централно управление и без да се таксувате вижте дали фигурира някой наследник - това вече е знак, че имате партида по име или имот.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот mimiluna » 09 Дек 2012, 16:41

Така,регистрирах се,но честно казано не мога да разбера къде да търся...Съжелявам
Можеби в началото трябваше да уточня от къде съм: в нашият град Русе,в нотариата - служба по вписвания има азбучници,в които единствено по име може да се търси! /няма ЕГН/
mimiluna
Нов потребител

Мнениеот mimiluna » 09 Дек 2012, 16:47

Документите,които имаме са: Решение от Поземлена комисия за възстановяване правото на собственост върху земеделски земи/ Скица на поземлен имот от Службата по геодезия,картография и кадастър - гр.Русе/ Удостоверение за характеристиките на поземлен имот/ Удостоверение за данъчна оценка/предвид предстояща продажба// и Удостоверение за наследници.
Нотариален акт е имало,но е изгубен и за това се интересувам как мога да го открия или трябва да се издаде нов
mimiluna
Нов потребител

Мнениеот bebitor » 09 Дек 2012, 16:58

А, търсете, защото разликата в сумите, които следва да заплатите- в първия случай за препис от нотариален акт в Агенцията по вписвания, и във втория случай- за нов нотариален акт, е много сериозна.
Проверете дали номерът не е цитиран някъде- в договори за аренда, в регистрите на някоя кооперация, в ОС по земеделие...
Вижте на скиците отдолу дали не е записан.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 09 Дек 2012, 17:22

А кой Ви каза , че има нотариален акт?
Решението на поземлената + скица е еднозначно на констативен нотариален акт по силата на закона и рядко се вади и нарочен нот.акт.
Констативка ли сте правили или сте купували?
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот bebitor » 09 Дек 2012, 17:27

Възможно е да има- в един период /около 95-97г./ кооперациите масово изискваха да им бъдат представени констативки.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот mimiluna » 09 Дек 2012, 17:33

Благодаря на всички за коментарите и съветите! За съжеление в нито един от документите,които имаме не е упоменат номер или дата на нотариален акт...Цялата работа ми се струва безнадеждна и в крайна сметка не знам какво да направя за да изискам препис!? И тъй като са минали 10 години,сигурно и нотариуса няма да може да ми помогне./неговото име го знам/
mimiluna
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 09 Дек 2012, 17:36

mimiluna написа: И тъй като са минали 10 години,сигурно и нотариуса няма да може да ми помогне./неговото име го знам/

Ще помогне.Отивайте при нотариуса.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот mimiluna » 09 Дек 2012, 18:21

poli_g написа::roll:
poli_g написа:Решението от Поземлена комисия за възстановяване правото на собственост върху земеделски земи вписано ли е в АВ?( погледнете го, в горния десен ъгъл трябва да има голям щемпел с разни номера и дати).
:idea:
Ако не си направите труда да погледнете това......... как да ви се помогне?

Можеби не сте ме разбрали или аз не съм се изразила ясно : На нито един от документите в горния десен ъгъл няма щемпели с номера и дати. Документа представлява:
Поземлена комисия
гр.Русе

Решение №.....
за..................................,съгласно....................
....................................................................
Председател,секретар,членове
и печат

Хубава вечер
mimiluna
Нов потребител

Мнениеот n_ikito » 09 Дек 2012, 22:25

Ако решението е от преди милениума, 'трудно' ще го впишете.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот mimiluna » 10 Дек 2012, 14:54

Искрено благодаря на всички,които се включиха по темата за моя проблем!
Всички бяхте изключително мили,отзивчиви и много ми помогнахте!
Днес бях при нотариуса и вече всичко се уреди!!!

Едно голямо БЛАГОДАРЯ!

Желая всичко добро и много усмивки
mimiluna
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба