начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

отказ от право на собственост

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

отказ от право на собственост

Мнениеот silvenaia » 12 Мар 2013, 12:45

Здравейте,проблемът ми е следния:собственик съм на жилише заедно с друг човек.Този човек иска да се откаже от правото си на собственост в моя полза.Интересувам се доколко това е сигурен документ.Нотариус ни препоръча да подпише такава декларация но какво ми гарантира тя.Може ли след време да предяви претенции върху неговата част от имота.Доколкото знам тази декларация се вписва в службата по вписванията.Извинете ме за невежеството но не съм се сблъсквала досега с подобни казуси.Идеята ми е 4е таксите за тази декларация са доста по малки от колкото прехвърляне чрез покупкопродажба
silvenaia
Нов потребител

Re: отказ от право на собственост

Мнениеот n_ikito » 12 Мар 2013, 12:52

Стига шмекерлък. Сменете нотариуса. Сключете си 'нормален' договор, зада е мирно селото.
silvenaia написа:Здравейте,проблемът ми е следния:собственик съм на жилише заедно с друг човек.Този човек иска да се откаже от правото си на собственост в моя полза.

Такава декларация не е правно регламентирана.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот black_more » 12 Апр 2013, 16:06

Здравейте, моят казус е подобен:
с брат ми сме съсобственици на вила с дворно място.Той предлага да се откаже от правото си на собственик в моя полза. Може ли това да се случи по законов ред: до колкото прочетох по темата трябва да се подаде молба от негово име за вписване на декларация за отказ от право на собственост в полза на другият собственик. Тази декларация трябва да се впише в имотният регистър на Службата по вписванията при съответен съд по местонахождение на недвижимият имот.
1) правилно и възможно ли е това
2) какво се изисква от мен за да получа нотариален акт върху цялата собственост,
защото ми звучи несериозно да се подаде само декларация с отказ от право на собственост в полза на..., не трябва ли този " в полза на" по някакъв начин да даде съгласието си или несъгласието си с някакъв документ.

Предварително благодаря, ако получа отговор от компетентни лица и се извинявам, ако не обяснявам добре казуса си!
black_more
Нов потребител

Мнениеот n_ikito » 14 Апр 2013, 12:16

Не знам от къде ги намирате тези адвокати и нотариуси....ЗЗД Чл. 18. Договорите за прехвърляне на собственост или за учредяване на други вещни права върху недвижими имоти трябва да бъдат извършени с нотариален акт.....При декларацията за отказ от право на собственост, липсва адресат, т.е. липсва получател (за разлика от договора)....кой ще придобие собствеността не е много ясно, едно време беше държавата/общината....сега не се знае.....така че...УСПЕХ
n_ikito
Активен потребител

Назад към Съсобственост и делба