начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Актуван имот поради неплатени данъци през 60-те години

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Актуван имот поради неплатени данъци през 60-те години

Мнениеот magi1259 » 13 Юни 2013, 15:20

Какъв е реда съпругът ми да си върне отнетият в полза на държавата от дядо му парцел в населено място и има ли възможност това да стане безплатно? Върху парцела баща му е построил къща през 1963 година без да знае,че земята под нея е актувана поради неплатен данък-акциз за притежание на недекларирано вино за тогавашни 40 лева! :shock:
Последна промяна magi1259 на 13 Юни 2013, 15:32, променена общо 1 път
magi1259
Нов потребител

Re: Актуван имот поради неплатени данъци през 60-те години

Мнениеот sunrise » 13 Юни 2013, 15:27

Едва ли фактите са такива.Нещо не ми се връзва.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот magi1259 » 13 Юни 2013, 15:49

Кое по-точно не ви се вързва,питайте.Ходила съм да издирвам документи от които е видно отнемането на парцел от 1.3 дка земя в регулация поради неплатени данъци от 40 лева!Дядото и свекър ми са умрели и свекърва ми преди няколко години си узакони строителството на къщата и и издадоха наториален акт за собственост.Казали и са ,че никой не може да я изхвърли от къщата въпреки че вече е на държавна земя, в което съпруга ми не е сигурен дали е така.Може би има някакви отворени вратички в закона за такива казуси?! Страх ни е да не се окаже,че дължим на държавата суми,че сме живели до сега на парцел който е отнет в нейна полза!Абе ,голяма лудница!
magi1259
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 13 Юни 2013, 15:59

1.Няма как с актуване да се отнема земя, още по-малко за четиридесет лева акциз.
2. С какви документи е узаконена къщата, след като е на чужда земя? Няма как да стане, освен ако държавата не е отстъпила впоследствие право на строеж.
3.По кой закон е отнета земята?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот magi1259 » 13 Юни 2013, 16:16

Тя е сложна история-дядото на времето е оземлен със около 2 дка парцел в селото което се е заселил от Румъния Единия от синовете му строи къща в половината и другия и той решава да строи и за себе си и не знам по какъв начин с разрешение за строеж или без...не намерих документ за разрешително за строеж.Възможно ли е с едно разрешително да е станало т.е.незаконно?Други подробности не знам,къде и какво да търсим,също.И трябва ли да си закупуваме земята под къщата на сега действащи цени? :shock:
magi1259
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 13 Юни 2013, 20:19

А кой Ви каза,че е заради неплатен акциз. Това, което подозирам е , че никога не са били собственици на земята. Оземлените са имали срок в който е следвало да изплатят имота за да придобият собствеността. По-вероятно е , че той не е изплатил тези четиридесет лева. Отделно пък, че имотът за да се придобие от държавата или трябва да се отчужди, или ако има конфискация на имущество при влязла в сила присъда. Така че, това , което сочите, няма как да е вярно. Няма как държавата просто да си пише някакъв имот на свое име, дори и в онези години.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 14 Юни 2013, 08:58

:roll: По онова време, включително до влизане в сила на Закона за общинската собственост(01.06.1996 г) нямаше разделение на собствеността на общинска и държавна - собствеността беше само държавна. За да се разбере каква е собствеността към този момент, следва да се провери като каква е актувана след приемане Закона за общинската собственост. :idea:
neutralen
Активен потребител

Мнениеот magi1259 » 14 Юни 2013, 09:50

Благодаря ви , явно без наемане на адвокат няма да стане...муждувременно какви са таксите за такава дейност? Ориентировъчно...колко ще ни струва?
magi1259
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 14 Юни 2013, 10:09

:D В момента просто нямате проблеми след като имате нот.акт за къщата. Без значение е кой е собственик на земята - държавата или общината. След като никой не иска да плащате земята, просто си живейте - не си създавайте сами проблеми. Като почнете да търсите, ще се намери някой чиновник, който да ви създаде такива проблеми, каквито и не сте си помисляли. :idea:
neutralen
Активен потребител

Назад към Съсобственост и делба