начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Узаконяване на дворни места

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Узаконяване на дворни места

Мнениеот chamandura » 29 Юни 2013, 09:45

Заградил съм и в продължение на вече 30 години паса животните си и си правя градина върху няколко общински дворове. Сега се оказва че това било бивша нива и въпреки плана на селото от 1985г. Бившите собственици си я искат. Делото им с общината още не е решено. Мога ли да си узаконя дворните места, защото аз съм тук вече от 30 години.
chamandura
Младши потребител

Re: Узаконяване на дворни места

Мнениеот n6391 » 29 Юни 2013, 10:41

Няма да стане! Как ще придобивате по давност нещо, върху което имат претенции други субекти? Ако собственик е Общината - има мораториум, ако са частни субекти, които имат права върху имота, също не става
n6391
Потребител

Мнениеот chamandura » 29 Юни 2013, 14:32

Адвокатът при който ме изпрати една роднина съдийка от друг град ми каза, че щом през този период никой не е дошъл на място да ме гони или да предяви претенции към мен съм имал право да си взема дворовете, ама най- добре било да изчакам решението на спора между общината и бившите собственици. понеже собствениците са местни хора се опасявам че ще решат въпроса с връзки в тяхна полза.
chamandura
Младши потребител

Мнениеот pol40 » 30 Юни 2013, 12:11

Здравейте,
ще пиша по спомени и ще чакам и още коментари. Не съм си проверил правната уредба затова карам направо и без правна регламентация. Общинска и държавна собственост до колкото помня не може да се продбива по давност. И ако сега се иска възстановяване на земята на собствениците, считам че до момента земата е била общинска и е без никакво правно значение колко време сте я полсвали. След като бъде възстановена земята след делото, ако бъде възстановена, вие трябва да я владеете 10 години като недобросъвестен владелец за да я придобиете по давност.
Това е моето мнение, но то се крепи не крехки основи, които могат да бъдат съборени (оборени).
Моля колеги, занимаващи се с вещноправни спорове да дадът и своето мнение. Би ми било интересно да се посочи и съдебна практика по подобни въпроси.
pol40
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 01 Юли 2013, 10:57

pol40 написа:Здравейте,
Общинска и държавна собственост до колкото помня не може да се продбива по давност. И ако сега се иска възстановяване на земята на собствениците, считам че до момента земата е била общинска и е без никакво правно значение колко време сте я полсвали..................
.Това хубаво, ама чл.10 (7) ЗСПЗЗ ex lege възстановява земеделските земи и в регулация и би следвало придобивната давност да тече от влизането на този закон в сила.
pol40 написа:.............След като бъде възстановена земята след делото, ако бъде възстановена, вие трябва да я владеете 10 години като недобросъвестен владелец за да я придобиете по давност..................

Изхода от делото е важен, само до толкова до колкото решението ще определи дали земята е общинска или не!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Съсобственост и делба