начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Липса на констативен протокол/свидетел по АУАН

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Липса на констативен протокол/свидетел по АУАН

Мнениеот queen_kobra » 26 Юни 2013, 13:48

Здравейте, колеги :) Пак съм аз със "смешните" въпроси- пак е за "нередовен "АУАН.
Колегите са се научили да пишат АУАН-ни, без да съставят първо констативен протокол. Сега имаме заведена в съда жалба по НП със същия проблем-има си АУАН, няма протокол (продажба на хранителни стоки без необходимите регистрации) Чудя се на какво да се позова, за да мога да защитя нашите интереси в съда?
ЕДИТ: След справка с малко практика, си отговорих на въпроса-че реално по ЗАНН такъв не се изисква, но ще се радвам, ако някой сподели опит. :)
И така и така съм отворила тема-
нашият АНО се е подписал като свидетел по един акт. Тука вече има ли измъкване?
queen_kobra
Младши потребител

Re: Липса на констативен протокол/свидетел по АУАН

Мнениеот reg_reg1 » 10 Юли 2013, 20:58

queen_kobra написа:След справка с малко практика, си отговорих на въпроса-че реално по ЗАНН такъв не се изисква

Напълно правилно сте си отговорили на въпроса!
Като ви спре КАТ пишат ли констативен протокол преди да ви напишат АУАН?
Доказвате си фактите в АУАН с показанията на актосъставителя и свидетелите /както посочените в АУАН, така и др. ако е имало/ - за което правите нарочно искане до съда още в придружителното писмо, с което му изпращате преписката по жалбата.
В случая, ще докажете, че е нямало нужната регистрация, като приложите и справки от съответните органи които правят въпросната регистрация /мисля БАБХ/, че обекта е нямал към датата на проверка такава регистрация. Ако вие сте от органа който прави регистрацията - прилагате си, ако не сте - изискайте такава, ако ви отсвирят поискайте от съда да изиска. Това е.
Е, по добре е наистина да има такъв протокол, защото някои съдилища го приемат за доказателство за фактите посочени в него и върши чудна работа, като ти се случат някои заспали актосъставители и свидетели, които само повтарят "не мога да си спомня какво точно беше". Не знам обаче как е във вашия съдебен район.
reg_reg1
Потребител

Мнениеот thebeast » 10 Юли 2013, 21:19

Тази тема не е за раздел Административно право :shock:
thebeast
Потребител

Мнениеот neutralen » 10 Юли 2013, 21:36

:D АУАН - Акт за установяване на административно нарушение = Констативен протокол.
:shock: Свидетел по АУАН не може да бъде и Административно наказващ орган :!: Издаденото от него НП е нищожно - "Никой не може да бъде съдия сам на себе си" 8)
neutralen
Активен потребител

Назад към Административно право