начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

наследство на имот от баба

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

наследство на имот от баба

Мнениеот veronika_u » 17 Юли 2013, 14:39

Здравейте, имам следния проблем, възникнал от някаква промяна на наследствения кодекс! Имам баба, която е втора жена на дядо ми, които са имали брак без деца, а дядо има син - баща ми, от първата му законна жена. Дядо ми е починал 80та година, баба почина 94та. Тя има наследство земеделски земи, които са доказано нейни. Аз имам удостоверение за наследници издадено 2003 година, вчера отидох да го подновя и ми казаха, че не съм й наследник! Обясниха ми че има електронен регистър и аз не фигурирам като наследник! Моля за съвет, към кого да се обърна за да разреша проблема.
veronika_u
Нов потребител

Re: наследство на имот от баба

Мнениеот windlove » 17 Юли 2013, 14:59

Втората ви баба осиновила ли е баща ви или просто е сключила брак с дядо ви? То има и значение на колко години е бил той тогава - ако е вече пълнолетен е напълно нормално нито баща ви нито вие да сте наследници на жената.
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
windlove
Потребител

Мнениеот veronika_u » 17 Юли 2013, 16:48

Когато са сключили брак, баща ми е бил пълнолетен и дори семеен вече; не е бил осиновяван от нея;
кой тогава е наследник на баба ми? И как може преди 10 години да съм била наследник, а днес не ?
veronika_u
Нов потребител

Мнениеот windlove » 17 Юли 2013, 23:59

И преди 10 години не сте били - някой не е догледал и ви е дал удостоверение за наследници, сега просто са си коригирали грешката. Относно това, кой е наследник на баба ви - погледнете Закона за наследството в частта наследяване по закон!
windlove
Потребител

Мнениеот portokal » 18 Юли 2013, 08:33

Така е, не сте наследник. Наследници на бабата са нейните собствени деца или внуци, а ако няма - братя и сестри, съответно племенници и т.н. Ако дядото беше починал след нея, неин наследник щеше да е той, а негов - Вие или баща Ви. Но в случая дядото е починал преди жена си. Промяна няма, явно преди 10 години е станала грешка.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот veronika_u » 18 Юли 2013, 18:08

Много ви благодаря за разяснението и информацията.
Но баба ми е била сирак и няма кръвни братя или сестри. Оженила се е за дядо ми и 50та година и до смъртта си е живяла при нас. Интересно е в случая кой е наследник?
veronika_u
Нов потребител

Мнениеот windlove » 18 Юли 2013, 22:23

За съжаление - държавата.
windlove
Потребител

Мнениеот karanedeff » 19 Юли 2013, 11:55

windlove написа:За съжаление - държавата.

С изключение на .... чл. 11 ЗН :!: , които стават собственост на общината на чиято територия се намират.
Винаги ми е било интересно ако наследодателя е упражнявал търговска дейност и е имал успешно и добре работещо предприятие как ще се развие правоотношението :roll:
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот windlove » 19 Юли 2013, 12:06

karanedeff написа:
windlove написа:За съжаление - държавата.

С изключение на .... чл. 11 ЗН :!: , които стават собственост на общината на чиято територия се намират.
Винаги ми е било интересно ако наследодателя е упражнявал търговска дейност и е имал успешно и добре работещо предприятие как ще се развие правоотношението :roll:

Прав сте колега за това - но госпожата говори за земеделски земи, затова не сметнах, че те ще попаднат в тази хипотеза :)
windlove
Потребител

Назад към Съсобственост и делба