начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

животновъд унищожава новозасадени от мен градини

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

животновъд унищожава новозасадени от мен градини

Мнениеот fitipaldi » 20 Авг 2013, 21:51

Здравейте.Имам следният проблем-местен животновъд с "анархични " възгледи унищожава новозасадени от мен градини.След жалби в общината,веднъж го хванаха и уж му писаха акт но така и не беше пуснат в ход този акт, а на следващите жалби направо си пасуват.Ако продължат да не вземат мерки мога ли на законова основа да им напомня някакви задължения и това въобще закононарушение ли е ?
fitipaldi
Нов потребител

Re: Задължения на общинска администрация ?

Мнениеот borovinka » 21 Авг 2013, 13:18

1. В какво се изразяват т.нар. "анархични прояви"? (Изкоренява/тъпче дръвчета и т.н. или в други действия?)
2. Срещу какво се "жалвахте" в общината точно?
3. (и много важно) Чия собственост е земята, в която "сеете градини"? Ваша/общинска/на животновъда и т.н. - важно е с оглед наличието на евентуални самоуправни действия или не.
4. На какво основание вие "сеете градините" (това в случай че земята не е ваша) - договор с някого някакъв наличен ли е?
5. Ако сте собственик на земята и лицето влиза в нея и прави мизериите, да сте опитвали да сигнализирате полиция/прокуратура за евентуално извършено нарушение и/или престъпление или само с оплакване пред общината се занимавахте?
6. Анархичният животновъд да оспорва (съдебно или извънсъдебно) някакви ваши права да "сеете градините" точно на това място и в точно този им вид?

След по-подробно описание по горните точки от ваша страна, може и да се изясни някаква посока, в която да се опитаме да ви насочим.
Всичко останало би било плод на нагаждане, гадаене и предположения, които без да почиват на факти, няма да ви свършат работа.

(Простете за излишеството, днес съм в писателско настроение) :mrgreen:
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Re: животновъд унищожава новозасадени от мен градини

Мнениеот fitipaldi » 21 Авг 2013, 18:15

Ще започна по точките :):
1.Оставя си животните безстопанствени (а козите не прощават -белят,чупят фиданките).
2.Понеже знам ,че в общината могат да го санкционират само за безстопанственост -за това и се жалвах.Ако има някакъв вариант за загубите да се сезира съда,ще се радвам да го разбера.
3.Земята е моя,с всички възможни документи-засадил съм я по европейска мярка за подпомагане-така че там не може да има неизрядни документи.
5.Сигнализирал съм и полицията-на тях им е писнало да се занимават с него.Направиха му предупреждение ,писаха му акт,не му е първия -даже е лежал и в ареста .От общината са му правили през годините също много актове за какво ли не-за това казвам че не признава закона.
Между другото днес, може би трябва да се коригирам,от общината пратиха комисия.Тя завари животните точно в овощната ми градина и пак писаха акт.Дано този път да има поне малък ефект.Въпреки че, при него ходят само с полицай-без малко щеше да набие и него :).
Склонен съм да мисля ,че от общината може и да си свършат тяхната работа ,макар и със закъснение,но проблема едва ли ще се реши.
Има ли правна възможност съдът да се произнесе по такъв случай?
fitipaldi
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 21 Авг 2013, 18:37

fitipaldi написа:Има ли правна възможност съдът да се произнесе по такъв случай?

Да, по чл. 50 вр. 45 ЗЗД. Делото си сложно, заради редицата поводни камъчета - консултирайте се с адвокат.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот borovinka » 22 Авг 2013, 13:28

Съвсем правилно ви е насочила Райското птиче, намерете адвокат и действайте.
Предвид факта, че имате и действащ договор за земеделската продукция от този терен, спокойно животновъдът може да бъде осъден да ви заплати щетите, че и едно хубаво обезщетение за пропуснати ползи (ако го обосновете добре - за повредените дръвчета, които не са успели да дадат плод).

Намерете адвокат, обяснете ситуацията, покажете и договора за мярката по земеделска програма и действайте.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот fitipaldi » 25 Авг 2013, 14:03

Благодаря ви .Ще се консултирам с адвокат .
fitipaldi
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 26 Авг 2013, 08:33

И един допълнителен въпрос, ако може - мислил ли сте за физическо възпрепятстване на достъпа до имота ви - оргади, телени мрежи? Знам, че изисква средства (особено ако теренът е голям), но е добре да го ограничите по принцип, а не само конкретно спрямо животновъда и неговия добитък.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот fitipaldi » 03 Сеп 2013, 21:54

Мислил съм, разбира се .За напролет съм решил да отделя средства,въпреки че има вероятност да не е ефективна преграда-поне така се получи с един съсед,на който му минаваха под мрежата :).
fitipaldi
Нов потребител

Назад към Административно право