начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

АКТ или ПОСТНОВЛЕНИЕ?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

АКТ или ПОСТНОВЛЕНИЕ?

Мнениеот bestman » 31 Авг 2013, 04:52

Здравейте, случаят е следният:

През месец Януари на водач му е съставен АКТ за управление на МПС за употреба на алкохол с 0,60 промила в кръвта.
За това нещо му е наложена санкция - парична и лишаване от правоуправление на МПС за срок от една година.
През месец Април му е връчено и наказателното постановление.

Интересува ме от коя дата тече този срок от една година? От месец Януари или от месец Април?
Логично е да тече от месец Април, но все пак законовият срок за влизане в сила на наказателно постановление е един месец, т.е в този случай - месец Февруари?

Вие как мислите , кой месец е правилният ?
bestman
Потребител

Re: АКТ или ПОСТНОВЛЕНИЕ?

Мнениеот jorko_gt » 31 Авг 2013, 08:29

bestman написа:Здравейте, случаят е следният:

През месец Януари на водач му е съставен АКТ за управление на МПС за употреба на алкохол с 0,60 промила в кръвта.
За това нещо му е наложена санкция - парична и лишаване от правоуправление на МПС за срок от една година.
През месец Април му е връчено и наказателното постановление.

Интересува ме от коя дата тече този срок от една година? От месец Януари или от месец Април?
Логично е да тече от месец Април, но все пак законовият срок за влизане в сила на наказателно постановление е един месец, т.е в този случай - месец Февруари?

Вие как мислите , кой месец е правилният ?

Срока на лишаване тече от датата на изземване на СУМПС, което най-вероятно е и датата на съставяне на акта.
jorko_gt
Потребител

Мнениеот bestman » 31 Авг 2013, 12:19

Лицето е било с отнето СУМПС по време на съставянето на акта поради изчерпване на контролните точки.
ЛОгично е наказанието за лишаване да е от датата на акта, но този случай, не е ли по-различен?
bestman
Потребител

Мнениеот jorko_gt » 01 Сеп 2013, 08:52

bestman написа:Лицето е било с отнето СУМПС по време на съставянето на акта поради изчерпване на контролните точки.
ЛОгично е наказанието за лишаване да е от датата на акта, но този случай, не е ли по-различен?

В този случай лицето да си сметне 6м. от изземването на книжката за точки, след което да си изкара нова книжка, която най-вероятно няма да му я дадат, докато не изтече и новото наказание... преди време бях чел някой решения с подобен казус и мисля, че имаше доста противоречиви относно акумулирането на наказанията, потърси из местния РС и АС да се ориентираш как се решават... Май имаше и такива, дето казват че в такъв случай не може да има лишаване, защото лицето няма право да кара изобщо, а не само временно и няма как да се лишава пак временно...
jorko_gt
Потребител

Мнениеот bestman » 02 Сеп 2013, 00:39

Добре , а ще има ли основание за чл. 343 НК в този случай?
Като цяло питането ми е основно заради този член?
Тоест всеки водач, който е с отнета книжка ли попада в този член или само административно лишените?
Другият ми въпрос е от коя дата тече адм. лишаването? Отдатата на акта или от датата на нак. постановление?
bestman
Потребител

Мнениеот jorko_gt » 02 Сеп 2013, 12:23

bestman написа:Добре , а ще има ли основание за чл. 343 НК в този случай?
Като цяло питането ми е основно заради този член?
Тоест всеки водач, който е с отнета книжка ли попада в този член или само административно лишените?
Другият ми въпрос е от коя дата тече адм. лишаването? Отдатата на акта или от датата на нак. постановление?

Щом питаш нещо за 343, значи имаш нещо предвид... обаче не го казваш и докато не споделиш цялата ситуация, ще си ги дъвчем нещата едно по едно без съществен резултат... Лицето не е наказвано с лишаване, а е с прекратени права да управлява изобщо... това са различни неща
Наказанието тече по принцип след влизане в сила на НП, но при алкохол книжката се взима с акта и срока се смята от този момент, но в случая е по-различно заради другите свързани обстоятелства...
jorko_gt
Потребител

Мнениеот bestman » 03 Сеп 2013, 02:23

Случаят е следният:

На лицето му се взима книжката заради липса на точки през 2011г.
Същото лице е "хването" да управлява с алкохол през 2012г. - януари месец и му е наложена глоба + лишаване от СУМПС за срок от една година.
През 2013г. - Март месец му е написан акт - чл. 150 от ЗДП.
Въпросът ми е да очаква ли призовка за дело по чл. 343 от НК или не?
bestman
Потребител

Мнениеот jorko_gt » 03 Сеп 2013, 10:08

bestman написа:Случаят е следният:

На лицето му се взима книжката заради липса на точки през 2011г.
Същото лице е "хването" да управлява с алкохол през 2012г. - януари месец и му е наложена глоба + лишаване от СУМПС за срок от една година.
През 2013г. - Март месец му е написан акт - чл. 150 от ЗДП.
Въпросът ми е да очаква ли призовка за дело по чл. 343 от НК или не?

Значи лицето няма правоспособност, при това не временно, следователно няма как да го лишат от нещо, с което то не разполага...Всъщност мисля, че имаш предвид чл. 343в и ако е така не би трябвало да го призовават по него...Освен това мисля, че лицето не за пръв път го хващат с алкохол, поне като гледам наказанието за 0.6 промила...
jorko_gt
Потребител

Мнениеот bestman » 06 Сеп 2013, 03:09

след като не е по 343в, по кой трябва да е?
Чета още нещо интересно, от ЗДВП чл. 177 и не мога да разбера кога се налага парична санкция - административна глоба и кога се прави НК по чл. 343?

Другото, което не ми е ясно, имат ли значение актовете, които са съставени в рамките на една календарна година, по чл. 150 от ЗДВП?
bestman
Потребител

Мнениеот jorko_gt » 06 Сеп 2013, 12:41

bestman написа:след като не е по 343в, по кой трябва да е?
Чета още нещо интересно, от ЗДВП чл. 177 и не мога да разбера кога се налага парична санкция - административна глоба и кога се прави НК по чл. 343?

Другото, което не ми е ясно, имат ли значение актовете, които са съставени в рамките на една календарна година, по чл. 150 от ЗДВП?

Защо ти е зор да получаваш непременно призовка по НК ?
343в,(1) Който управлява моторно превозно средство в срока на изтърпяване на наказанието лишаване от право да управлява моторно превозно средство, след като е наказан за същото деяние по административен ред, се наказва с лишаване от свобода до две години. Тук трябва на лицето да му е отнета книжката временно за нещо си и в срока да е хванато и да му е наложено наказание по 177, ал. 1, т.1 от ЗДвП, след което да го хванат пак да кара...
(2) Същото наказание се налага и на този, който в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление извърши такова деяние. А тук лицето трябва да е хванато да кара без съответно СУМПС / то може да си има книжка, но примерно не и за категорията, с която е хванато/ и да е наказано за това и после пак се качва на МПС, за което няма категория и го хващат в рамките на една година от налагането на първото наказание...
Общо взето когато лицето е с временно отнета книжка, гледай ал. 1, а когато няма книжка - ал. 2... Когато книжката е отнета за точки, лицето няма книжка...
jorko_gt
Потребител

Назад към Административно право