начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Право на строеж

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Право на строеж

Мнениеот petiopetkov » 06 Сеп 2013, 11:10

Здравейте колеги , наскоро научих за форума и сега е времето да се обърна към вас със следният въпрос за разискаване : Мои близки познати са учредили право на строеж с/у съсобственост на общественообслужваща сграда , имат сключен нотариален акт, в който е записано само , че стават съсобственици при равни квоти на описаната сграда . Това достатъчно условие ли е за да приемем , че моите познати и фирмата приемател на правото за строеж , влизат като собственици на равни части 50/50 ? Не съм много вещ в имотните въпроси за това се обръщам към вас .Евентуално трябва ли да се извърши делба с нов нотараиален акт ? Разяснете ми моля ВИ как се постъпва при гореописаните осбтоятелства , защото на мен така вписани нещата в този договор не ми изглеждат добре .
petiopetkov
Нов потребител

Re: Право на строеж

Мнениеот Melly » 06 Сеп 2013, 12:28

petiopetkov написа:Здравейте колеги , наскоро научих за форума и сега е времето да се обърна към вас със следният въпрос за разискаване : Мои близки познати са учредили право на строеж с/у съсобственост на общественообслужваща сграда , имат сключен нотариален акт, в който е записано само , че стават съсобственици при равни квоти на описаната сграда . Това достатъчно условие ли е за да приемем , че моите познати и фирмата приемател на правото за строеж , влизат като собственици на равни части 50/50 ? Не съм много вещ в имотните въпроси за това се обръщам към вас .Евентуално трябва ли да се извърши делба с нов нотараиален акт ? Разяснете ми моля ВИ как се постъпва при гореописаните осбтоятелства , защото на мен така вписани нещата в този договор не ми изглеждат добре .

До построяване на сградата в степен "груб строеж", учредителите и супефициарите са съсобственици в квоти 50:50 ид. части от правото на строеж на самата сграда ведно с обектите в нея, съгласно одобрения проект. Същото като вещно право подлежи на делба, но само докато съществува в това си състояние. Нищо не казвате обаче за степента на изграждането й към този момент. Ако инвеститорът е надежден и спазва поетите си по договора задължения, то след изграждането на сградата в степен "груб строеж" можете да извършите делбата й (доброволна или съдебна) съгласно квотите на съделителите, като разпределите конкретните обекти в нея.
Ако ли пък инвеститорът не изпълнява точно задълженията си, то тогава можете да развалите договора сключен в предписаната от чл.18 ЗЗД форма по съдебен ред - чл.87, ал.3 ЗЗД.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот petiopetkov » 06 Сеп 2013, 15:03

Melly благодаря ВИ за бързата реакция ! Договорътна моите познати така сключен е много странен сам по себе си .Инвеститорът не е надежден за съжаление ... от там произтичат и проблемите на моите хора . Сградата сама по себе си е изпълнена до степен на 'груб строеж' и то в законовите срокове от 5 години . Но след това изграждане вече 7-ма година нищо не е направено по сграда ... Т.е имаме една постройка , която показва че правотото на строеж е изпълнено , но фактически нямаме завършена сграда. По архитектурният план лисват стени , врати , но разбира се покрив има с отвори един лакът по тавана . Въобще целият договор според мен е сключен с цел измама . Мисля , че са изминали 5 години така , че едва ли ще могат да развалят договора по чл.87 .По нотариален акт имаме записано че сградата трябва да бъде предаден с разрешение за ползване в срок от 24 месеца от нотариалното изслупване . Но няма вписани клаузи , до които да доведе . Казусът е доста интересн лично за мен , но така или иначе нямам вещина в имотните сделки .
petiopetkov
Нов потребител

Мнениеот Melly » 06 Сеп 2013, 15:07

Следващата стъпка е консултация с колега адвокат, но не по преразказ, а с всички налични документи :!:
Успех!
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот petiopetkov » 06 Сеп 2013, 15:20

Консултурали сме се с много колеги , в момента са ми необходими свежи идеи . :idea: Документите са един Нотариален акт , аз ви го преразказах максимално обективно :wink:
petiopetkov
Нов потребител

Мнениеот Melly » 06 Сеп 2013, 15:28

petiopetkov написа:Консултурали сме се с много колеги , в момента са ми необходими свежи идеи . :idea: Документите са един Нотариален акт , аз ви го преразказах максимално обективно :wink:

Свежите идеи, колега, не падат от небето. Ако практикувате, значи ще ме разберете.
Някой ако иска, нека се пробва.
Аз не "хвърлям боб" и затова съм до тук. :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот petiopetkov » 06 Сеп 2013, 15:30

Разбира се Ви разбирам , и ВИ благодаря за изказаното мнение .
petiopetkov
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба