начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

имам ли право на собственост

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

имам ли право на собственост

Мнениеот gerinka » 18 Сеп 2013, 10:58

Майка ми е собственик на 1/2 част от апартамент. която е закупила от втория си съпруг преди 20 г. Другата 1/2 част е собственост на втория ми баща. Двамата ми продават апартамента на мен с условие да обитават жилището до края на живота си, също преди 20 г. Майка ми почина преди 14г. и втория ми баща живее с жена ( незная дали имат брак или са на семейни начала ). Имам ли право на 1/2 - собственост на майка ми и какви ми са правата в този момент ? Благодаря Ви , ако някой ми помогне !
gerinka
Нов потребител

Re: имам ли право на собственост

Мнениеот borovinka » 18 Сеп 2013, 11:27

Налага се да направите малко уточнения:
1. "1/2 част, която е закупила от втория си съпруг" как да се тълкува? Майка ви и вторият й съпруг притежават 1 апартамент, като всеки има по 1/2 ид. ч. от него?
2. "другата 1/2 част е собственост на втория ми баща" - този втори баща същото лице, което наричате "втория съпруг на майка ми" ли е или става въпрос за трети човек?
3. "Двамата ми продават апартамента на мен" - след уточняване на т. 2, целия апартамент ли е ваш? Какво пише в нот. акт? Ако целият апартамент е ваш, значи лицето от мъжки пол, което в момента живее в него, обитава по право на ползване до края на живота си, а вие сте си собственик на целия имот.

Уточнете горните моменти и внесете яснота, ако не съм ви разбрала правилно.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот gerinka » 18 Сеп 2013, 13:28

Майка ми е закупила 1/2 от втория си съпруг, който ми е втори баща. Двамата си продават частите на мен. Аз съм собственик, докато са живи да обитават апартамента. Въпросът ми е дали съм собственик на 1/2 част от майка ми и дали мога да ползвам 1/2 от апартамента сега , след като втория ми баща го обитава?
gerinka
Нов потребител

Мнениеот chandra » 18 Сеп 2013, 13:43

Вие и сега сте собственик, но имате така наречената гола собственост доколкото има учредено право на ползване в полза на майка ви и вторият ви баща. Дали имате право да ползвате тази 1/2 ид.ч. зависи от това как е "запазено" правото на ползване, т.е. дали за вторият ви баща правото на ползване е учредено за целият имот или само за определени идеални части. Така, че същественото е какво пише в нотариалният ви акт. Възможно е да е учредено право на ползване изцяло (върху целият имот), но може и да е примерно само за 1/2 ид.ч. От това какво е правото му на ползване зависи и с какви права може да се ползвате...
chandra
Потребител

Мнениеот gerinka » 18 Сеп 2013, 15:27

Двамата продавачи си запазват правото пожизнено и безвъзмездно да обитават и ползуват целия продаваем се , описан по горе имот.Купувача приема клаузата пожизнено и безвъзмездно ползуване на продаваемия се недвижен имот от двамата продавачи.
gerinka
Нов потребител

Мнениеот windlove » 18 Сеп 2013, 15:51

Ето, че си отговорихте сама на въпроса.
Предполагам сте искали да попитате дали имате право да ползвате имота, а не дали сте негов собственик - или греша?
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
windlove
Потребител

Мнениеот gerinka » 18 Сеп 2013, 16:24

Да точно така - дали мога да ползвам имота сега?
gerinka
Нов потребител

Мнениеот windlove » 18 Сеп 2013, 16:28

gerinka написа:Двамата продавачи си запазват правото пожизнено и безвъзмездно да обитават и ползуват целия продаваем се , описан по горе имот.Купувача приема клаузата пожизнено и безвъзмездно ползуване на продаваемия се недвижен имот от двамата продавачи.
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
windlove
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 18 Сеп 2013, 17:07

gerinka написа:Да точно така - дали мога да ползвам имота сега?

Не, ще се наложи да изчакате докато се спомине втория съпруг на майка ви.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот gerinka » 18 Сеп 2013, 17:24

Благодаря ВИ !
gerinka
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба