начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Съдебна делба на наследство

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съдебна делба на наследство

Мнениеот mitko20050 » 13 Ное 2013, 11:53

Здравейте! Въпросът ми е относно подялбата межу мен и моята сестра на 9(девет) УПИ с различни площи около 1000 квадратни метра при което в един от парцелите се намира масивна двуетажна къща, която бих желал да попадне в моят дял при положение че моята сестра желае да получи единият етаж. Къщата е с един вход, една кухня, една баня, и едно складово помещение които биха останали в етажа на сестра ми.На втория етаж няма възможност според мен за дублиране на тези помещния. Въпроса ми е в какви посоки и варианти би могло да се развие такова дело.
mitko20050
Нов потребител

Re: Съдебна делба на наследство

Мнениеот julyanvonemona » 02 Дек 2013, 19:32

mitko20050 написа:На втория етаж няма възможност според мен за дублиране на тези помещния. Въпроса ми е в какви посоки и варианти би могло да се развие такова дело.
За съжаление законодателят не е решил да Ви пита дали според Вас би могло да се образува второ жилище в едносемейната Ви къща. В случай на съдебна делба само на сградата този въпрос се решава от органа по пчл.203 ЗУТ. Ако в общата делбена маса, за която говорите е възможно къщата да остане само във вашият дял е добре, но за това обезателно ви трябва адвоскат.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 02 Дек 2013, 20:44

mitko20050 написа:Здравейте! Въпросът ми е относно подялбата межу мен и моята сестра на 9(девет) УПИ с различни площи около 1000 квадратни метра при което в един от парцелите се намира масивна двуетажна къща, която бих желал да попадне в моят дял при положение че моята сестра желае да получи единият етаж. Къщата е с един вход, една кухня, една баня, и едно складово помещение които биха останали в етажа на сестра ми.На втория етаж няма възможност според мен за дублиране на тези помещния. Въпроса ми е в какви посоки и варианти би могло да се развие такова дело.

Ако къщата е неподеляема няма как да Ви се падне в дял , освен ако няма основание по 349 ал.2 от ГПК или не се споразумеете със сестра Ви.
Ако последните две условия не се сбъдната , имота като неподеляем ще бъде изнесен на публична продан , където като съделител имате право и Вие да участвате с някои специални превилегии. :wink:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот leonardos » 04 Дек 2013, 00:39

mitko20050 написа:Здравейте! ...на 9(девет) УПИ с различни площи около 1000 квадратни метра .... Въпроса ми е в какви посоки и варианти би могло да се развие такова дело.

На 9 УПИ, с различна площ ?!? ... От 1000 кв.м. могат да се обособят 2 или 3 отделни УПИ, ако отговарят на чл. 19 /ЗУТ/, зависи къде е имота.
leonardos
Потребител

Назад към Съсобственост и делба