начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

делба на къща

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

делба на къща

Мнениеот ylitha » 18 Ное 2013, 22:57

Здравейте,
Бих искала помощ по следния казус (не съм напълно запозната с подробностите, моля да ме извините и коригирате, ако бъркам нещо): Наследствена къща със сутерен, 2 самостоятелни етажа и двор. След незаконно завещание (бабата е с деменция и е принудена да подпише завещанието) къщата се наследява от единия внук. Реално е имало 2-ма наследника - син и дъщеря. Сина почива и остава внук(споменатия), дъщерята е още жива и има 2-ма внука от нейна страна. Следват съдебни спорове, доказва се че завещанието е невалилдно и се стига до момент в който страните трябва да:
1. Споразумяват се за делението на къщата, всеки си получава етаж + общи части и всички са доволни (въпросния внук отказва)
2. Едната страна откупува къщата (внука твърди, че няма толкова пари, но отказва да я продаде)
3. Къщата отива на търг и се продава на безценица (никой не е доволен)
или 4. Адвокатите са посъветвали да се изготви проект от архитект, че къщата е делима и чрез него съда да раздели къщата.
Та въпроса ми е по т.4 - какво трябва да се изготви проект или становище? Какво трябва да включва (геодезическо заснемане, архитектурна част, ОВК, ЕЛ ...)? И реално какви са стъпките които трябва да се предприемат?
ylitha
Нов потребител

Re: делба на къща

Мнениеот julyanvonemona » 19 Ное 2013, 11:54

Зависи!
Ако страните са съгласни може да се пристъпи към доброволна делба. В случая се прилага чл.202 ЗУТ.
Ако се стигне до съдебна делба съответстващата норма е чл.203 ЗУТ
В случая при доброволната делба не е лошо предварително да се консултирате с адвокат и колега архитект. При съдебната делба адвокатът е conditio sine qua non, а архитектът ще дойде под формата на СТЕ.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Съсобственост и делба