начало

Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент

Ред за заличаване на неправомерна възбрана

Ред за заличаване на неправомерна възбрана

Мнениеот haritonov » 04 Дек 2013, 21:13

Здравейте,
Моля за съвет/мнение по следния казус:
/Допускам че въпроса ми е елементарен за всеки практикуващ юрист в сферата на принудителното изпълнение./

Взискател А образува изпълнително дело срещу длъжника Б. В хода на производството ЧСИ действащ от страна на А налага възбрана и прави опис на недвижим имот, собственост на трето лице С. Третото лице С е собственик на запорирания имот и го владее отпреди датата на налагане на възбраната, като разполага с документи доказващи собствеността. Въпроса е какъв е реда за да бъде задължено ЧСИ да вдигне така наложената неправомерна възбрана. Допускаме, че ЧСИ не съдейства на С и не желае доброволно да вдигне възбраната. Как може да се търси отговорност от ЧСИ за причинените главоболия?

Благодаря предварително
haritonov
Нов потребител

Re: Ред за заличаване на неправомерна възбрана

Мнениеот ivanov_p » 04 Дек 2013, 21:31

Наистина има много ЧСИ-та калпазани, особено из провинцията, но първо може да обжалвате възбраната, а след това да си търсите правата по предвидения ред в чл. 440-441 ГПК - за непозволено увреждане по 45 ЗЗД, само срещу ЧСИ или взискателят и ЧСИ. Аз работя само с изрядни ЧСИ и това би минало с разговор и молба, даже аз като взискател съм пускал молба за сваляне на възбрана като видя, че има нещо нередно.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство