начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

иск по КТ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

иск по КТ

Мнениеот manager jsc » 19 Окт 2004, 15:15

Има ли право работодател едностранно да преназначи служителят от една длъжност на друга като директно му връчи заповед за преназначаване ?? В какво се състои нарушението му и как да си потърся правата, като съм подписала заповедта и най - добросъвестно съм изпълнявала новата работа през следващите 2 год. Сега мога ли да искам да се обяви недействителен вторият ми договор и по какъв начин да го осъдя.
manager jsc

Re: иск по КТ

Мнениеот гала » 19 Окт 2004, 15:37

Няма как да стане . След като сте подписали заповедта за преназначаване то Вие сте се съгласили с нея и тя си е съвсем редовна .
гала

Мнениеот manager jsc » 19 Окт 2004, 17:06

В случая е нарушена процедурата по писменото уведомление на служителя, а издаването на заповед е вече техническото изпълнение , за да възникне юридическият факт на преназначаване. Едностранното издаване на заповед без да е видно основанието не е ли грубо нарушение???
Нямах предвид редовността на заповедта като адм. акт , а как се отразява на договора прескачане на процедурата по КТ .
manager jsc

Мнениеот enika » 19 Окт 2004, 17:11

Gala e prava.
Ednostranna promiana na dlajnostta e zabranena, no s podpisvaneto na zapovedta na praktika Vie se saglasiavate s promianata.
enika

Мнениеот monteskio » 19 Окт 2004, 20:03

Не, няма право.
1.В случая са възможни две хипотези, а доколкото разбирам от представената от Вас фактическа обстановка, е извършено преназначаване посредством Заповед, което от своя страна, не е правилно. Съгласно КТ за изменение на длъжността, вида на срочния трудов договор, т.е. за изменение на съществуващото трудово правоотношение, е необходимо да се спази процедурата на чл. чл. 118 119 КТ.
Това допълнително споразумение( анекс) към съществуващият до този момент трудво договор, трябва да се предхожда от писмено уведомление - предложение за намерението на едната страна за изменение на съществуващото трудово правоотношение- това есъществуващата процедура ,която предхожда подписването на допълнителното споразумение. Освен това, това уведомление - предложение има и една социална функция - да запознае страната до която е отправено ( в повечето случай - работник или служител) е ли е новата длъжност подходяща за него ( разбирайте - с необходимата квалификация, стаж, всички професионални изисквания), тъй като , ако няма възможност да се запознае с параметри, в един по късен етап , може да бъде изправен пред вероятната възможност , работодателят да го уволни ( в трсен смисъл ) поради несправяне с работата.
2. Също така при преназначаване е необходимо да се представи и длъжностна характеристика за новата длъжност.
3. Често ( за съжаление порочна практика) работодателите, ведно с преназначаването сдопълнителното споразумение, което е предварително изготвено , без да е дадена възможност на работника или служтеля да се запознае със съдържнието му, променят и вида на трудовият договор, което от своя страна е съществено нарушение н аматериалния закон ( в случай , че трудовия договор е безсрочен)- КТ, тъй като САМО РАБОТНИКА ИЛИ СЛУЖИТЕЛЯТ ИМА ПРАВО ДА ИСКА ПРОМЯНА И ТО ТЯ ТРЯБВА ДА Е ИЗРИЧНА (ЧЛ. 67 АЛ. 3 кт).

Дано съм Ви помогнал.

УСПЕХ!

МОНТЕСКИО
monteskio
Активен потребител

Мнениеот monteskio » 19 Окт 2004, 20:06

manager jsc,
Ако Ви интересуват други често задавани въпроси в областта на Трудовото право - имате възможност да се запознаете накратко с отговорите , които съм предоставил тук - в lex.bg на адреса на моята лична страница като член на лех. .бг

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Мнениеот donna » 19 Окт 2004, 20:08

ДА не би само да си подписала заповедта в смисъл "уведомена съм ,че ми е връчена "
donna
Старши потребител

Мнениеот manager jsc » 20 Окт 2004, 13:23

Da, donna, tochno tova imah predvid, podpisala sm , no ne si spomniam dali beshe dopalnitelno sporazumenie ili zapoved , nqmam go dokumenta pred men v momenta, no sas sigurnost uvedomlenie ne mi e predstaviano.
manager jsc

Мнениеот donna » 20 Окт 2004, 13:34

ИМА разлика м/у допълнително споразумение и заповед
затова иди и поискай трудовото си досие и виж какво има приложено по него
donna
Старши потребител

Назад към Трудово право