начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Задължения към Топлофикация

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Задължения към Топлофикация

Мнениеот hristo_markov » 08 Юли 2014, 18:37

Здравейте,
Разбрах, че съм съсобственик с чичо ми на апартамент по наследство, принадлежал на дядо ми и баба ми. За този имот се дължат почти 10 000 лв. към Топлофикация. Според чичо ми, до смъртта на родителите му там не са се дължали суми. Натрупали са се след като имота е ползван от баща ми, чичо ми не бил живял там(така са се стекли обстоятелствата, че не съм имал никакви контакти с моя баща). В този имот не съм влизал. Той обаче ми обясни, че трябва аз да заплатя сумата от 10 000 лв., a той не дължи нищо. Моля за отговор, това така ли е или не и има ли вероятност да отменят така наречената 3 годишна давност? Благодаря предварително!
hristo_markov
Нов потребител

Re: Задължения към Топлофикация

Мнениеот kdkrastev1234 » 08 Юли 2014, 19:28

Има ли изпълнително или граждански дело и за кой период са задълженията?
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот hristo_markov » 08 Юли 2014, 19:35

Към момента няма заведено никакво дело, а задълженията са за периода от 2003г. до сега. Последната година задълженията са под 200лв., защото апартамента не се използва.
hristo_markov
Нов потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 08 Юли 2014, 20:05

Щом няма съдебни действия, задълженията ви от преди последните три години са погасени по давност. Тя обаче не се прилага служебно, а само по възражение. Възможностите ви за защита са две:
1. Чакате да предприемат съответните съдебни действия срещу вас, и правите възражение за погасяване по давност. Това е безплатния и по-често практикуван вариант. Лошото е, че някой касиери не приемат плащания на по-новите сметки, без да са платени най-старите.
2. Предявявате съответния иск, че не дължите погасените по давност суми. За целта ви трябва адвокат, има и държавни такси.
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот hristo_markov » 08 Юли 2014, 21:57

Отново благодаря! Интересува ме също така, наистина ли само аз дължа цялата тази сума или и двамата с чичо ми.
hristo_markov
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 09 Юли 2014, 07:45

Цялата сума пари се дължи от теб и чичо ти. С чакането моментът е сложен и често скъпо струващ, но може да поемеш риска, сумата е прекалено голяма и разходи от 1500 лв. за дела и изпълнение няма да я променят съществено.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 09 Юли 2014, 10:04

hristo_markov написа:Отново благодаря! Интересува ме също така, наистина ли само аз дължа цялата тази сума или и двамата с чичо ми.

По принцип би следвало да се дължи от двамата. Отделните Топлофикации обаче имат различни Общи условия, които често уреждат друго, т.е може да осъдят само единия от вас а вие си оправяйте вътрешните отношения както искате.
И не се вързвай на Иванов, той е събирач на задължения и съветите му в стил 'плати си' обикновено не са в интерес на питащите.
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот Melly » 09 Юли 2014, 13:22

kdkrastev1234 написа:
hristo_markov написа:Отново благодаря! Интересува ме също така, наистина ли само аз дължа цялата тази сума или и двамата с чичо ми.

По принцип би следвало да се дължи от двамата. Отделните Топлофикации обаче имат различни Общи условия, които често уреждат друго, т.е може да осъдят само единия от вас а вие си оправяйте вътрешните отношения както искате.
И не се вързвай на Иванов, той е събирач на задължения и съветите му в стил 'плати си' обикновено не са в интерес на питащите.

+1 :lol:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот todorst » 20 Юли 2014, 13:19

Задължението е към към титуляра на партидата. респ. неговите наследници.
Препоръчвам Ви: идете в Топлофикация. Може да подпишете протокол споразумение за погасителната давност и задължение за разсрочено плащане. Това е добрият подход!
Ако навиете чичото, ако е наследник, идете заедно- да опитате да си разделите задължението!
todorst
Потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 21 Юли 2014, 08:03

todorst написа:Задължението е към към титуляра на партидата. респ. неговите наследници.
Препоръчвам Ви: идете в Топлофикация. Може да подпишете протокол споразумение за погасителната давност и задължение за разсрочено плащане. Това е добрият подход!
Ако навиете чичото, ако е наследник, идете заедно- да опитате да си разделите задължението!

Дано питащия да не се върже ...
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот chinchilla » 07 Авг 2014, 13:16

Ммм с подписването са споразумение, автоматично се съгласявате, че сумата, която са предявили като претенция е дължима. Никакво подписване на никакви споразумения. Чакайте да си предявят иск в съда и оспорете дължимото по давност. От 10000 лева, ще останат сметките за последните 3, или 5 години.
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот neutralen » 10 Авг 2014, 09:01

neutralen
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ