начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Акт от КАТ, отнета книжка, изтекла давност и електронен фиш

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Акт от КАТ, отнета книжка, изтекла давност и електронен фиш

Мнениеот astavrev » 14 Юли 2014, 14:28

Здравейте, дами и господа юристи и почти-юристи :D

Казуса ми е следния:
първо получих акт и постановление за превишена скорост през октомври/ноември 2010 г., при последваща проверка през март 2011 г. за неплащане в срок ми беше отнета книжката.
През декември 2011 г. ми се наложи да шофирам, за голяма жалост с превишена скорост и за даже още по-голяма пред стационарна камера (студентски празник + хижа + спешност + моята кола + пиян шофьор + много сняг + аз на антибиотици трезвен), за което е бил съставен електронен фиш, който е бил изпратен през март 2012 г. по пощата - считат го "връчен" оттогава.
Книжката дълго време не ми беше необходима, обаче сега вече ми трябва, заради което отидох да проверя в КАТ какво трябва да направя, за да си я получа обратно. Добрата новина беше, че акта и постановлението, за чието неплащане беше отнета, са с изтекла давност. Лошата беше за електронния фиш - за приблизително същото нарушение и малко по-голяма сума. Катаджийската служителка беше изключително любезна и отзивчива млада дама, поради което ми се стори подозрително, че не пожела да изпада в подробности за електронния фиш - рече "просто трябва да го платя сега веднага, за да си получа книжката" с един такъв рязък тон и лукав поглед, нетипични за разговора до момента... поради което аз още по-рязко и лукаво смених темата на разговора и не го платих...

Въпроса ми е - Основание ли е въпросния фиш да се задържи иззетата книжка и мога ли да си я получа обратно преди да го платя? Напълно ясно ми е, че при евентуална проверка трябва пак да им я дам.

Книжката ми трябва сега за подаване на документи за работно място, а евентуалното шофиране на служебния автомобил ще се извършва не по-рано от началото на септември, т.е. фиша мога тогава да го платя. Има обаче вероятност евентуалното шофиране изобщо да не се извъшва - тогава съответно и плащането на фиша няма да бъде толкова наложително и вероятно ще мога да му изчакам и на него давността :twisted: :D

Уважаеми Администратори, ако не съм уцелил правилно раздела, в който трябва да се намира темата - моля учтиво да бъде преместена.

Въпреки че преди да публикувам темата прегледах форума за подобни случаи, сега пак ще го прегледам по-подробно и ако намеря нещо ще преписвам тука :D
astavrev
Нов потребител

Re: Акт от КАТ, отнета книжка, изтекла давност и електронен

Мнениеот TheOldMan » 14 Юли 2014, 16:19

Чл. 171 ал.1 т. "д" от ЗДвП дава право на КАТ да задържи книжката до заплащане на сумата по фиша.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот kolegat » 14 Юли 2014, 16:26

А знаеш ли колко много още има да чакаш, докато изтече давността на фиша ?
Вариантите са два:
1. Плащаш и получаваш веднага;
2. Пускаш жалба срещу фиша и ако ти приемат жалбата за допустима и ти насрочат съдебно заседание, ЕФ ще го отбележат в КАТ като невлязъл в сила и ще ти върнат книжката.
kolegat
Потребител

Мнениеот astavrev » 14 Юли 2014, 17:21

TheOldMan написа:Чл. 171 ал.1 т. "д" от ЗДвП дава право на КАТ да задържи книжката до заплащане на сумата по фиша.

Точно заради тоз член се зачудих аз: "който управлява моторно превозно средство в нарушение на разпоредбата на чл. 157, ал. 8 -до заплащане на дължимата глоба" - т.е. дали не трябва да шофирам, за да имат право да я вземат ("в крачка" да трябва да ме хванат)?

kolegat написа:А знаеш ли колко много още има да чакаш, докато изтече давността на фиша ?
Вариантите са два:
1. Плащаш и получаваш веднага;
2. Пускаш жалба срещу фиша и ако ти приемат жалбата за допустима и ти насрочат съдебно заседание, ЕФ ще го отбележат в КАТ като невлязъл в сила и ще ти върнат книжката.

Давността му изтича след по-малко от година, като в този период има вероятност и да не ми се налага да шофирам - т.е. от практична гледна точка плащането може да се окаже излишно. Плащам и получавам е ясно, че може, въпроса е дали не съществува варианта да получа книжката без да платя, а да платя ако евентуално ми се наложи да шофирам.
Жалбата не е вариант, тъй като книжката трябва да е в мен до седмица, отделно дето няма причина да я жаля - сроковете са спазени, камерата е статична, знаци на мястото има няколко подред.

Благодаря за отговорите!
astavrev
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 14 Юли 2014, 17:39

astavrev написа:
TheOldMan написа:Чл. 171 ал.1 т. "д" от ЗДвП дава право на КАТ да задържи книжката до заплащане на сумата по фиша.

Точно заради тоз член се зачудих аз: "който управлява моторно превозно средство в нарушение на разпоредбата на чл. 157, ал. 8 -до заплащане на дължимата глоба" - т.е. дали не трябва да шофирам, за да имат право да я вземат ("в крачка" да трябва да ме хванат)?

Ами щом няма да шофираш книжка не ти трябва - това е логиката на КАТ (която според мен си е съвсем правилна :) ) и книжка няма да ти дадат. Ти се опитай да им кажеш, че книжката ти трябва само за да си я гледаш в къщи, да видиш какъв смях ще настане.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот kolegat » 15 Юли 2014, 01:38

astavrev написа:[

Давността му изтича след по-малко от година, ............

Ще ти се.
kolegat
Потребител

Мнениеот astavrev » 15 Юли 2014, 12:46

TheOldMan написа:Ами щом няма да шофираш книжка не ти трябва - това е логиката на КАТ (която според мен си е съвсем правилна :) ) и книжка няма да ти дадат. Ти се опитай да им кажеш, че книжката ти трябва само за да си я гледаш в къщи, да видиш какъв смях ще настане.

тя логиката на КАТ ясна - лява ръка десен джоб :lol: ама все пак нали трябва да има някакво поне относително законово основание да я задържат

kolegat написа:
astavrev написа:[

Давността му изтича след по-малко от година, ............

Ще ти се.

Двегодишната даже вече е изтекла, абсолютната е 2+1години - т.е. март 2015 г. изтича - след осем месеца.
Друг въпрос е дали е прекъсвана тази двегодишната и съответно дали изобщо важи абсолютната в момента - т.е. лукавия поглед и нежеланието за обяснения може и заради това да е бил.
astavrev
Нов потребител

Мнениеот astavrev » 15 Юли 2014, 13:11

Доколкото разбирам нещата към момента имам общо четири възможности за въпросния фиш - ако давността не е прекъсвана (и съответно е изтекла вече) - да се позова на това и да си прибера книжката, ако е прекъсвана (или ако изкарат някоя мушенгия, че е) - мога или да платя фиша и да си взема книжката, или да изчакам до март месец абсолютната давност. Четвърта възможност е да препратят задължението към АДВ и там вече да се гледа по ДОПК давността която е мисля 5 години обикновена и 10 абсолютна или плащане вероятно и със някоя и друга допълнителна таксичка.

Въпрос на който бих се радвал да получа отговор е: Как и къде мога да проверя дали обикновената давност на електронния фиш е била прекъсвана?
astavrev
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ