начало

С 219:114 гласа: Стефан Марчев е избран за председател на Висшия адвокатски съвет С 219:114 гласа: Стефан Марчев е избран за председател на Висшия адвокатски съвет

Мебелен цех в съседния двор

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мебелен цех в съседния двор

Мнениеот nadin4e » 31 Юли 2014, 23:35

Здравейте!

Надявам се да пиша в правилния подфорум, но и да не е така, бих благодарна на всеки съвет.

Казусът ми е следния: Построихме си къща в близост до Варна, за да избегнем градския шум.Да , но не.Съседът си построи къща на 3 етажа. Но първият етаж го направи цех за производство на мебели. Мотора на циркулярната машина е на 5 метра от масата ми. Шумът е невъобразим - естествено през лятото пречи много повече отколкото през зимата. Човекът си започва работа сутрин в 8 часа, тогава си включва машините. Децата са ваканция , но се будят и те в 8 часа, другия вариант е да спим на затворени прозорци. И това е по цял ден - сутрин , след обед, 18 часа, 19 часа, когато има нужда. Вчера след обед в 15.20 пак пусна машините /те не работят през цялото време/ , малката ми дъщеря на почти 3 г, се събуди с рев. Днес след обед бяхме седнали семейно на двора, и отново машините му забучаха, не можем да си чуем разговора.
Страшно е неприятно, миналото лято му казах, че трябва да премести поне моторите на машините, които са изкарани пред цеха, съответно огласят всичко, отговорът му беше " Няма как". Вчера след обед мъжът ми се ядоса, отиде и му направи пак забележка. Наистина не искам да се караме с него/ може би затова го търпим вече 6-та година/, големите ни деца са близки приятелки, но това положение става нетърпимо.

Какво може да се направи? Как са му разрешили да си направи цех в населено място на 3 метра от нашата ограда. Бил ли му е нужен наш подпис , за да го има този цех законно. Хем не искам да се караме, но търпението ми преля, и ще се водят разговори, но поне да бъда подготвена. :?
nadin4e
Нов потребител

Re: Мебелен цех в съседния двор

Мнениеот emilgrigorov » 01 Авг 2014, 08:22

Едва би му е разрешено.

Има варианти примерно:
1. Да постигнете някакво разбирателство, и съседът Ви да си обезшуми и обезпраши производството. Обезпрашаването и вентилацията са проблем за него, щом работи при отворени врати.
Това ще му струва изработването на оразмерена и пожаробезопасна тиха вентилационна инсталация, обезшумяване на помещенията му (дограми) и т.н.
И - в някакъв разумен срок да си потърси решение за производството в производствена зона.

2. Да бъде спрян и забранена дейността му, по административен ред. Ще постигнете успех. Но, дейността му ще бъде спряна, а от това си изкарва хлябът. Отпорът ще е сериозен.

За шум и замърсяване на въздуха има нормативи. С обикновен смартфон може достатъчно точно да измерите нивата на шум в различни точки (до оградата, на 3 метра от оградата, пред Вашата сграда, вътре в спално помещение при отворен прозорец и при затворен прозорец).
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 01 Авг 2014, 10:59

Пускаш молба до наследниците на ХЕИ, те идват, карат го да пусне циркуляра и измерват шума. Възможно е и грашката да е ваша и да сте си купили парцел с индустриална зона, до ако не е такава вероятно ще му затворят цеха. Това да ви притеснява точно толкова, колкото той се притеснява за вашето спокойствие.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот nadin4e » 01 Авг 2014, 23:05

Благодаря за отговорите и за отделеното време!

Ще видим как ще се оправим с тази ситуация, търпението ни наистина вече е на изчерпване. Днес си пусна машините в 8.20 сутринта, до 18.30 часа , когато излязохме ,работеха почти постоянно, изключая от 14 до 16 часа, когато ги спря и то след сериозна забележка от страна на мъжът ми преди 2 дни. Цехът му е с дограма, но прозорците са отворени, вратата на цеха е също постоянно отворена. Скрил е мотора на циркуляра под някаква ламарина /предполагам това е за обезшумяване/, но всичко това на 3 метра от оградата ни и съответно на 6 метра от спалнята на долния етаж. В двора ни са 4 деца и 2-мата ми възрастни родители, които ежедневно са подложени на този шум.

ivanov_p, в жилищен район сме, в населено място, около нас са само къщи.

Благодаря Ви отново за съветите!
nadin4e
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ