начало

Заради отводи конкурсът за търговските отделения на апелативните съдилища се отлага, вероятно за новия ВСС Заради отводи конкурсът за търговските отделения на апелативните съдилища се отлага, вероятно за новия ВСС

Устен изпит!?

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Устен изпит!?

Мнениеот куна » 05 Яну 2005, 20:01

колеги,според мене на устния изпит ще е по-скоро събеседване, никой няма да седне да слуша цитати от учебниците по наказателно, вещно , административно ит.н. . Миналата година на устния е било абсолютно формално, за по 2 мин. и никой не те слуша. Така че според мен е определяща оценката от устния изпит. Който има под 5.50 просто да забрави. Аз също имам 5.00 и изобщо не се надявам плюс това кандидатствам само за СГС и СОС ,а там балът сигурно ще е доста висок. Все пак късмет на оптимистите!
куна

Мнениеот *** » 06 Яну 2005, 12:44

Миналата година все пак имаше някои издънки на устния изпит - няколко кандидати с 6.00 на писмения , имаха 4.00- 4.50 на устния. Някои от тях се класираха за съдии, защото миналата година се удвоявашв резултата от писмения.

Мнениеот С. » 10 Яну 2005, 14:28

Куна, не подвеждай колегите. В различните комисии е било различно. Това, че не са искали да слушат цитати от учебниците, не означава, че е било формално! Ако на всеки зададен въпрос отговаряш, като започваш с уводните думи по темата от учебника, естествено е изпита да не продължи повече от две минути.
С.

Мнениеот ste » 10 Яну 2005, 16:06

do kraja na 2006 g.
ste

Мнениеот С. » 10 Яну 2005, 16:59

Намирате ли време да четете за устния? Имам чувството, че само аз ходя на работа. Толкова ми е притеснено- тъкмо се задълбоча по някой въпрос и хоп трябва да превключа на работен казус, а пък и те са едни главоблъсканици...
С.

Мнениеот ste » 10 Яну 2005, 17:07

Spokojno, i az sam taka.
Taka beshe i za pismenija - edin den otpusk ne sum si vzela, napravo go bjah otpisala, ama...
Po prinzip cheta vecher i sum kato oksijenist vsjaka sutrin :( Oshte malko ostana, puk ... kakvoto stane.
ste

Мнениеот една » 10 Яну 2005, 17:11

Имам един въпрос към колеги, които са се явявали на предходния изпит за съдии: Задават ли въпроси, несвързани с конспекта, а по-общи и свързани с личните качества на кандидата /например: Защо решихте да станете съдия? С какво се занимавате в момента? и пр./
една

Мнениеот зизу » 10 Яну 2005, 17:33

Какви съдии, какви устни изпити?
Който ще става някакъв, той си знае много отдавна. И да смятате, и да събирате и да изваждате само си губите времето. По-добре четете. Хората със стаж и то доказани юристи не могат да се вредят за златната мина, че ........... Четете практика, практика и пак практика, а ако теорията не е помните от писмения изпит работата е ясна. Системата има нужда от аналитични умове, а не от зубчовци.
зизу

Мнениеот *** » 10 Яну 2005, 18:58

В крайна сметка могат ли да се ползват нормативните актове?

Мнениеот една » 12 Яну 2005, 13:56

Ако не могат да се използват нормативните актове ще бъде доста некоректно! Все пак съдиите дори в съдебните заседания си поглеждат законите, когато е необходимо!
една

Мнениеот 13 » 14 Яну 2005, 18:39

Искам да пожелая успех на всички колеги и особено на тези, които са на устен в понеделник. На тях ще им е най-трудно. Дано всеки успее да се представи максимално добре според възможностите си и бъде обективно оценен. Пожелавам ви вярата, която имам аз, че съдиите, които ще ни оценяват, са справедливи и достойни хора! Защото те най-много от всички имат непоносимост към некадърни колеги, които ги излагат.
13

Мнениеот LakeG » 15 Яну 2005, 14:41

Аз не участвам в този конкурс, но искрено желая успех на всички, положили усилия и отделили от оскъдното си време да се подготвят!!!Късмет и нека най-добрите победят!
LakeG

Мнениеот една » 17 Яну 2005, 14:36

Моля колеги, ако някой се е явявал днес на изпита и може да сподели как минава, нека го направи!?
една

Предишна

Назад към Конкурси, изпити