начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Права на съсобственици.

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Права на съсобственици.

Мнениеот 4aika » 27 Окт 2014, 14:01

Здравейте, отдавна следя форума и се опитвам да си отговоря на въпросите, които ме вълнуват, но всички казуси са толкова индивидуални и не знам дали въобще са приложими към моя случай. За това реших директно да ви пиша.
Преди една година и половина със съпруга ми си закупихме първото си жилище в три етажна къща в кв. Дървеница, по НА имота се води "с идеални части от правото на строеж върху държавна земя, поземлен имот с идефиктор......... и с 33% от общите части на сградата". Преди това етажът е бил Общинско ведомствено жилище, което 90г е закупено от частни лица, чрез размяна на имоти, но те не са живели в него. Другите два етажа са собственост на син и баща, които докато етажът е бил ведомствено жилище и през останалото време, през което никой не е живял на първият етаж са превзели цялата кооперация. Преустроили са единият от трите гаража в ателие за бръснаро фризьорски услуги и таванското помещение в жилища в таванския етаж. Добрах се до документите за два от гаражите, които се водят единият на единия и другия на другият, но на третия гараж, които са преустроили в салон не мога да открия документите за собственост, нито в общината, нито в агенцията по вписвания имам само документите за преустройството, в което пише, че съществуващия гараж го преустрояват на ателие за бръснаро фризьорски услуги. Намерих и акта за узаконяване на тавана и в него като лице са собственост е записано "Етажна собственост".
Въпросът ми е следния: Мога ли да претендирам, че имам право на 33% от тавана и право на единият от трите гаража(тъй като те са три -по един гараж на етаж) ?
Прилежащите части не са ми описани в НА, а само е записано, че имам право на 33% от право от тях. Бащата и синът са заключили, не само тавана и гаражите, но й ни искат наем за това, че преминаваме през свободното дворно пространство на кооперацията, като твърдят че имота е техен. Размятат пред нас НА за земя закупена през 56г, а в общината ни казаха, че след това е учредено правото на строеж, но договора за учредяването още не могат да го отрият. За двора се разбахме, в момента сме си извоювали правото на ползване което ни се полага, но аз искам да знам какви са и другите ми права на съсобственик и до колко са ми ги ограничили, защото след като установих, че ме ограничават за двора, така може да ме ограничават и за друго.
4aika
Младши потребител

Re: Права на съсобственици.

Мнениеот Melly » 27 Окт 2014, 14:15

4aika написа:Здравейте, отдавна следя форума и се опитвам да си отговоря на въпросите, които ме вълнуват, но всички казуси са толкова индивидуални и не знам дали въобще са приложими към моя случай. За това реших директно да ви пиша.
Преди една година и половина със съпруга ми си закупихме първото си жилище в три етажна къща в кв. Дървеница, по НА имота се води "с идеални части от правото на строеж върху държавна земя, поземлен имот с идефиктор......... и с 33% от общите части на сградата". Преди това етажът е бил Общинско ведомствено жилище, което 90г е закупено от частни лица, чрез размяна на имоти, но те не са живели в него. Другите два етажа са собственост на син и баща, които докато етажът е бил ведомствено жилище и през останалото време, през което никой не е живял на първият етаж са превзели цялата кооперация. Преустроили са единият от трите гаража в ателие за бръснаро фризьорски услуги и таванското помещение в жилища в таванския етаж. Добрах се до документите за два от гаражите, които се водят единият на единия и другия на другият, но на третия гараж, които са преустроили в салон не мога да открия документите за собственост, нито в общината, нито в агенцията по вписвания имам само документите за преустройството, в което пише, че съществуващия гараж го преустрояват на ателие за бръснаро фризьорски услуги. Намерих и акта за узаконяване на тавана и в него като лице са собственост е записано "Етажна собственост".
Въпросът ми е следния: Мога ли да претендирам, че имам право на 33% от тавана и право на единият от трите гаража(тъй като те са три -по един гараж на етаж) ?
Прилежащите части не са ми описани в НА, а само е записано, че имам право на 33% от право от тях. Бащата и синът са заключили, не само тавана и гаражите, но й ни искат наем за това, че преминаваме през свободното дворно пространство на кооперацията, като твърдят че имота е техен. Размятат пред нас НА за земя закупена през 56г, а в общината ни казаха, че след това е учредено правото на строеж, но договора за учредяването още не могат да го отрият. За двора се разбахме, в момента сме си извоювали правото на ползване което ни се полага, но аз искам да знам какви са и другите ми права на съсобственик и до колко са ми ги ограничили, защото след като установих, че ме ограничават за двора, така може да ме ограничават и за друго.

ДА, имате права, които са ви "ограничени", какъвто и смисъл да влагате в това понятие.
Наложително е да се консултирате "тет а тет" с адвокат. Предстоят доста действия от негова страна преди да предявите правата си по съдебен ред.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот 4aika » 27 Окт 2014, 17:16

Благодаря, Ви за бързия отговор. Искам да изчакам да събера всички документи от собственото разследване, което правя. Подала съм заявление за достъп до обществена информация до общината в р-на ни и в Четвъртък ще ходя в приемното им време, за да видя дали официалното становище е излязло и дали са ми намерили документите за учреденото право на строеж, както и документа за собственост на третия гараж.
Пуснала съм при Нотариус покана да бъдем допуснати като съсобственици да ползваме по предназначение всички общи части на сградата съответно с дела си от 33%. Покана е получена и сега ще трябва да изчакам 10 дневния срок, за да видим дали доброволно ще сме допуснати да ги ползваме.
От тук нататък, наистина не знам какво се прави и най - вероятно ще трябва нещата да се поемат от адвокат.
4aika
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 27 Окт 2014, 18:51

Пуснете покана за заплащане на наем на ползваните от тях общи части, сложете някаква условна цена.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот 4aika » 02 Ное 2014, 00:32

В общината се бавят и не откриват документите за учреденото ни право на стоеж. Мога ли по някакъв начин да го открия в агенцията по вписванията?!
Изпратих поканата за наем за използваните от тях общи части и още в петък ми си обадиха, че са я предали. То нямаше нужда да ми се обаждат, защото аз вече знаех, че е получена. Единият от съсобствениците ми звънна на вратата и ме заплаши, че ще ме даде на прокурор, и че не те ми дължат наем а аз.
4aika
Младши потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 02 Ное 2014, 09:19

4aika написа:В общината се бавят и не откриват документите за учреденото ни право на стоеж. Мога ли по някакъв начин да го открия в агенцията по вписванията?!

Най-вероятно не, тъй като няма да е вписано, но все пак опитайте.
А по казуса, съветът ми е да не се набутвате с повече разходи за покани. Възможностите за действия са няколко и няма да се оправите без адвокат. По-добре си направете консултацията с такъв, нека той да избере стратегията и да започне да действа. А като си получат исковите молби, обикновено ответниците стават по-отзивчиви и ще можете да се споразумеете.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 02 Ное 2014, 10:22

Отстъпеното право на строеж винаги е било с нот.акт и трябва да го търсите из архивите, в съответните книги. Поканата ви дава право да предявите вземания за ползваните от тях общи части, до размера на вашия дял. Това може да стане винаги, а резултатът му е мигновен, както сте се убедили.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Съсобственост и делба