Здравейте,
завел съм искова молба за установяване на престъпно обстоятелство по чл.124, ал.5 от ГПК, след смъртта на лъжесвидетел. Ответниците по делото са все още представлявани от 1 адвокат в последващата фаза за делба. Съдът ми е изпратил призовка да изпратя молба с брой преписи за ответниците, срещу кого е иска, 3 имена и адреси за призоваване. престъпното обстоятелство е срещу починало лице. Може ли да изпратя 1 препис за техния адвокат по делото, или трябва за всеки по отделно? Освен това някои живеят в чужбина и нямам адреси никъде по делото, само държавата. за тях как го адресирам ?
- Дата и час: 24 Фев 2025, 09:12 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
чл 129 ал 2 ГПК -нередовна искова молба
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: чл 129 ал 2 ГПК -нередовна искова молба
Вие нямате ли адвокат, или пак става въпрос за някаква самодейност. В какво се изразява "лъжесвидетелстването". Отговора на този въпрос е от значение за останалите и изобщо за въпроса - дали има смисъл за водене на такова дело.
- neutralen
- Активен потребител
Не, нямам адвокат - за това питам тук. В момента търся такъв, но имам кратък срок да отговоря, и както ми е позволено от закона, го правя сам. Делото е заведено, а дали има смисъл - времето и съдията ще кажат. За сега ми интересува отговора на посочените въпроси:
- Как да посоча адресите, като не са ми известни и някои са в чужбина
- Нужен ли е препис и за техния адвокат от заседанието, когато е лъжесвидетелстването
Благодаря
- Как да посоча адресите, като не са ми известни и някои са в чужбина
- Нужен ли е препис и за техния адвокат от заседанието, когато е лъжесвидетелстването
Благодаря
- lenkoto
- Младши потребител
Така не става. Без да отговорите на зададените от мен въпроси, няма как да ви се даде правилен отговор. И да ви напиша нещо, няма да го разберете, щото вие имате убеждението, че разбирате от право, понеже можете да четете. За съжаление това не е достатъчно.
- neutralen
- Активен потребител
Ако ме светнеш за историята с изпружилия се лъжесвидетел ще ти кажа какво да правиш. За пръв път чувам толкова интересно нещо.
- ivanov_p
- Активен потребител
Свидетелства че
-баща ми се развел 97г и заживял в деления имот след развода - развода е 91г и сме пратили документ
-че леля ми има деца и едно от тях преспивало в имота - тя има 1 дете и е бил в затвора в този период
- и много други измишлъотини, които с проверка на съда могат да се опровергаят. Но видиш ли, той починал и за това - И с к о в а М о л б а за установяване на престъпно обстоятелство по чл.124, ал.5 от ГПК.
Надяваме се да възобновят делото и да спрат съдебната делба.
-баща ми се развел 97г и заживял в деления имот след развода - развода е 91г и сме пратили документ
-че леля ми има деца и едно от тях преспивало в имота - тя има 1 дете и е бил в затвора в този период
- и много други измишлъотини, които с проверка на съда могат да се опровергаят. Но видиш ли, той починал и за това - И с к о в а М о л б а за установяване на престъпно обстоятелство по чл.124, ал.5 от ГПК.
Надяваме се да възобновят делото и да спрат съдебната делба.
- lenkoto
- Младши потребител
В случая няма никакво "лъжесвидетелстване", тъй като горните обстоятелства/факти се установяват с документи, а не със свидетелски показания. За това не си губи времето .
- neutralen
- Активен потребител
Вече си загубил делото, няма как да го възобновиш по този начин. Има два вида загуби, големи и малки, сега си на малката, стой си там. Делбеното производство е трудно, там не се ходи на адвокат, ходи се при двайсетината адвокати, които го разбират, а ти си го водил сам. Сядай си на дирника, защото ще останеш и без това, дето имаш. Тези няколко ответници ще те осъдят и ще ти вземат дяла за разноски. Дори не харчи пари за адвокат, вече си капо ако ще да наемеш и върховния съд да те защитава. Пий една ракия, успокой си и след 2-3 месеца ще ти мине, а след 10 години няма и да помниш случая.
- ivanov_p
- Активен потребител
Ясно,
по делбата си имам адвокат, но беше интересно защо ако някой твърди неистини в съда, дори и някои от които установими с документи, може да лъже и да накърнява моите интереси . Неговите показания се цитират в решението на съда за допускане на делба, и не са ограничени само до тези посочените. По делбата баща ми е страна и е представляван, но преди аз бях собственик и за това исках да докажа че е лъгал. Мерси за отзивчивостта и съветите
по делбата си имам адвокат, но беше интересно защо ако някой твърди неистини в съда, дори и някои от които установими с документи, може да лъже и да накърнява моите интереси . Неговите показания се цитират в решението на съда за допускане на делба, и не са ограничени само до тези посочените. По делбата баща ми е страна и е представляван, но преди аз бях собственик и за това исках да докажа че е лъгал. Мерси за отзивчивостта и съветите
- lenkoto
- Младши потребител
Сега се съгласяваш с дадените съвети, но е възможно да не се откажеш да водиш дело. За това имам още един въпрос от значение за страната/ответника по делото - кой е починалия "лъжесвидетел" и имате ли роднинска връзка.
- neutralen
- Активен потребител
Лъжесвидетеля не ми е роднина, нито на никой по делото. Той бе доведен от ищците при оборване на констативен нотариален акт за 10г владеене на имота. Той каза че другите сънаследници са ходили там, а то някои живеят в чужбина от 15г, и да са идвали то не е била с цел владеене. Казуса е мн дълъг и сложен...делата текат 3г вече.
- lenkoto
- Младши потребител
При това положение, ответник по един такъв иск са наследниците на починалия, на които следва да се изпратят преписи от ИМ, а не на страните по делбеното дело. Това е така, щото иск срещу починало лице е недопустим и делото ще бъде прекратено, а страните по делбеното дело не са страни по този иск. Кои са наследниците на починалия се доказва с Удостоверение за наследници от общината. Самото дело е загубена кауза. Но ти си знаеш. Все пак консултирай се с адвоката ти по делбеното дело.
- neutralen
- Активен потребител
Re:чл 124 ал 5 ( чл 129 ал 2 ГПК -нередовна искова молба)
Интересно как така ще го водя срещу неговите наследници?!? Ами ако няма такива. Мислех че идеята е за възобновяване на делото, въпреки че лъжесвидетеля не може да се търси за отговорен (т.к. е починал).
Чл. 124.
(5) Иск за установяване на престъпно обстоятелство от значение за едно гражданско правоотношение или за отмяна на влязло в сила решение се допуска в случаите, когато наказателно преследване не може да бъде възбудено или е прекратено на някое от основанията по чл. 24, ал. 1, т. 2 - 5 или е спряно на някое от основанията по чл. 25, т. 2 или чл. 26 от Наказателно-процесуалния кодекс, и в случаите, когато извършителят на деянието е останал неоткрит.
След кратък преглед на съдебната практика, изглежда че подобни искове се завеждат срещу наследниците, но ако са имали полза от развоя на делото. А те не са облагодетелствани по никакъв начин. Дори и да са те ответниците, как да ги пиша в исковата молба като не мога да получа удостоверение за наследници ако не съм наследник на лицето?!? Не разбирам какво иска съда, те би трябвало служебно да изискат това удостоверение.
Чл. 124.
(5) Иск за установяване на престъпно обстоятелство от значение за едно гражданско правоотношение или за отмяна на влязло в сила решение се допуска в случаите, когато наказателно преследване не може да бъде възбудено или е прекратено на някое от основанията по чл. 24, ал. 1, т. 2 - 5 или е спряно на някое от основанията по чл. 25, т. 2 или чл. 26 от Наказателно-процесуалния кодекс, и в случаите, когато извършителят на деянието е останал неоткрит.
След кратък преглед на съдебната практика, изглежда че подобни искове се завеждат срещу наследниците, но ако са имали полза от развоя на делото. А те не са облагодетелствани по никакъв начин. Дори и да са те ответниците, как да ги пиша в исковата молба като не мога да получа удостоверение за наследници ако не съм наследник на лицето?!? Не разбирам какво иска съда, те би трябвало служебно да изискат това удостоверение.
- lenkoto
- Младши потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|