начало

Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата

Заплахи с жалби и изгонване заради предполагаем шум

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Заплахи с жалби и изгонване заради предполагаем шум

Мнениеот mariyan_borislavov » 16 Мар 2016, 13:55

Привет,

от скоро живея на ново място и съседката от долния етаж се оплаква, че и шумя, когато си каня гости след 10 часа. Тя е единствената, която се оплаква, и ще пуска жалба чрез домоуправителя (те са си дружки) до общината. Аз не взривявам блока, никога досега не съм имал такъв проблем, живял съм 7 години в същия квартал в София предимно с възрастни хора и никой никога не се е оплакал. Според мен, тя е свикнала в този апартамент да не живее никой (преди е бил празен) и имам подозрение, че иска да ме изгони и затова прави тези сцени. Дори ме заплаши един път, когато идва да ми се кара, че няма да живея там.

Въпросът ми е какво могат да ми направят с тази жалба до общината и каква може да е моята ответна реакция.
Благодаря предварително,
Мариян
mariyan_borislavov
Нов потребител

Re: Заплахи с жалби и изгонване заради предполагаем шум

Мнениеот katerinakuch » 16 Мар 2016, 15:30

Ами не канете гости след 10 часа. Наистина е неприятно. Съседите може да се обадят на полицията.
При пристигането си на място полицаите могат да Ви предупредят устно или да Ви съставят предупредителен протокол че сте запознати със забраната да се нарушава обществения ред като се вдига шум в определени часове. Протоколът се съставя в присъствието на поне един свидетел и се подписва от него, полицая и Вас. При отказ да подпишете, това се удостоверява с подпис на свидетеля. Ако продължите да вдигате шум, ще последва съставянето на акт за нарушение.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот mariyan_borislavov » 16 Мар 2016, 15:41

Благодаря за предложението и отговора. Полиция досега не е идвала и не мисля, че, ако дойде ще констатира нарушение, защото не сме шумни. Неканенето на хора след 10 часа ми се вижда абсурдно, това би променило начина ми на живот и смятам, че става въпрос на каприз при положение, че не се вдига шум. Та, да добавя, без да е имало намеса от страна на полицията, могат ли да направят нещо с тази жалба?

Поздрави,
Мариян
mariyan_borislavov
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 16 Мар 2016, 16:15

Капризът на съседката ще бъде оценен на 500 лв. за първо нарушение и 1500 лв. за второ.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот mariyan_borislavov » 16 Мар 2016, 16:19

ivanov_p написа:Капризът на съседката ще бъде оценен на 500 лв. за първо нарушение и 1500 лв. за второ.

Имате предвид, че ще ме глобят с 500лв. ли? Заради жалбата ли?

Поздрави,
Мариян
mariyan_borislavov
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 16 Мар 2016, 17:02

Редът е по-друг, но това са глобите, поне както ми ги каза кварталния. Полицията е много стриктна в това отношение и може да направите опит - звъните на 112, казвате, че искате да съобщите за шум и от там веднага записват и изпращат кола. Полицаят прави или предупреждение устно, ако не му се отвори вратата просто тръгва, праща рапорт или каквото трябва в общината, тя уведомява кварталния и отделно налага глоба. Комшийката едва ли ще се сети да поиска от полицаите да изпратят рапорт в общината, но рано или късно ще отиде при кварталния.
Не само вечер, в никоя част от денонощието не може да вдига шум. Разликата е, че вечер нивото е 30 децибала, а в останалото време 35. За справка нов хладилник вдига шум от 40-42 децибала. Вечер след 10 може тихо да работи телевизор, както преди време каза един полицай на комшия.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот jhoro » 16 Мар 2016, 17:09

ivanov_p написа:Не само вечер, в никоя част от денонощието не може да вдига шум. Разликата е, че вечер нивото е 30 децибала, а в останалото време 35. За справка нов хладилник вдига шум от 40-42 децибала. Вечер след 10 може тихо да работи телевизор, както преди време каза един полицай на комшия.

И къде точно се мерят стойностите - непосредствено до хладилника или при съседите ?

Съгласно табл.2 от Приложение 2 към чл.5 от "Наредба № 6 от 26.06.2006 г. за показателите за шум в околната среда ..." - "Граничните стойности на нивата на шума в различните територии и устройствени зони в урбанизираните територии и извън тях" са
Жилищни зони и територии - 55/денем 50/вечер 45/нощем
Територии, подложени на въздействието на интензивен автомобилен трафик - 60 55 50
jhoro
Активен потребител

Мнениеот mariyan_borislavov » 16 Мар 2016, 17:29

ivanov_p написа:Не само вечер, в никоя част от денонощието не може да вдига шум. Разликата е, че вечер нивото е 30 децибала, а в останалото време 35. За справка нов хладилник вдига шум от 40-42 децибала. Вечер след 10 може тихо да работи телевизор, както преди време каза един полицай на комшия.

Значи според вас/вашия квартелен или комшийката , трябва да си изключвам хладилника не само вечер, но и през деня, за да не се смущават съседите? Може ли някой, който има правен опит, да ме насочи към законите, където са описани тези работи. Междувременно се информирах и смятам да подам жалба за психически тормоз, защото тропането след 10часа по вратата е както да ми дойдат на гости и да си говорим (понякога и шепнем, за да е щастлива съседката, но тя пак не е).

Поздрави
Мариян
mariyan_borislavov
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 16 Мар 2016, 18:15

Стойностите са които съм написал и се мерят в жилището на пусналия жалбата.

Иначе жалбата ти не знам дали ще мине, но всички глупости, които пишеш ми ги рецитираха и моите нови комшии, защото стана така, че след като бях въвел режим на тишина в блока се смениха няколко съседи и все новите смятаха, че са си на село. Абсолютно същите приказки като твоите!
Ама тя музиката е тиха, как я чу? Абе тиквеник, аз ако не чувах шум щях ли да се кача/сляза? Вчера, като нямаше гости идвах ли?
Заритам вратата, ама как можело така, децата се уплашили и се събудили. Ами и аз се стреснах на сън от гюрултията и се събудих, вашите деца да нямат повече права от мен?

Даже мислих да пусна към фирмата услуга защита от нощен шум, ама все не остава време.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот mariyan_borislavov » 16 Мар 2016, 18:25

ivanov_p написа:Иначе жалбата ти не знам дали ще мине, но всички глупости, които пишеш ми ги рецитираха и моите нови комшии, защото стана така, че след като бях въвел режим на тишина в блока се смениха няколко съседи и все новите смятаха, че са си на село. Абсолютно същите приказки като твоите!
Ама тя музиката е тиха, как я чу? Абе тиквеник, аз ако не чувах шум щях ли да се кача/сляза? Вчера, като нямаше гости идвах ли?

Искрено се надявам, че не сте ИНТЕЛИГЕНТНО правно лице, което дискриминира хората на такива "на село" и не "на село". Ако сте и го правите, бихте бил един чудесен пример защо в нашата държава доста неща в правната система не функционират. Освен ако, разбира се, законът, който цитирате, не важи само за градовете. В този случай Ви се извинявам предварително. Та, в тази връзка, щом за вас е важно, аз не съм от тези "на село", но предпочитам да си имам работа с такива, отколкото с този вашия тип. Вие не сте били в апартамента ми, за да знаете колко е шумно и дали съм вдигал шум. Аз нямам желание да съм в прегрешение и въпросът ми беше свързан с това как могат да се измерват нивата на шум, дали полицията е могла да ги констатира и дали трябва да треперя от това, че някой вика полиция, като дишам.

Благодаря ви за отговорите все пак, въпреки че не ме интересуваше дали съседите ви са от тези "на село" или не. Все пак, ако това ви е мястото за изява и такъв тип деления ви правят щастлив, няма проблеми от моя страна.

Поздрави,
Мариян
mariyan_borislavov
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 16 Мар 2016, 22:23

Не знам дали на някой му направи впечатление, че всички тежки инциденти в държавата последните месеци, Кремиковци, Орландовци, където се трепаха с колове, брадви и камъни и жандармерията вися по няколко седмици, бяха заради шум.
Един адвокат от Благоевград, с лично оръжие, го заключваше и даваше ключа на жена си, защото вечер така полудявал от шума, че искал да убива, а и комшията, бивш полицай, имал оръжие. Накрая взел ключа от жената и станала топурдията, та сега всички участници са с прибрани оръжия, предупреждения и за малко им се размина съд. И човекът е спокоен, защото шумът спрял.
Преди може би 2-3 години имаше едно двойно убийство в Пловдив. Седемнайсет години едно семейство си трупало торбите с боклук на площадката, накрая съседът ги изчакал да излязат с торбите и ги застрелял.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот mariyan_borislavov » 16 Мар 2016, 23:50

На някого може и да му е направило впечатление, но не виждам това по какъв начин е свързано с темата.

Поздрави,
Мариян
mariyan_borislavov
Нов потребител

Мнениеот potrebitel777 » 17 Мар 2016, 10:50

Предполагам, че отговорите на ivanov_p са в този стил, защото...
1. Масовият българин мисли- "Абе, това е моят дом и в него ще си правя какво искам...той ще ми каже какво да правя или не в дома ми...да не съм му влезнал у тях"
2. Почти всеки от нас е бил подлаган на шумов тормоз(под една ли друга форма) от комшии, затова има високо ниво на нетърпимост(възмущение) към нарушителите.
3. Масовият случай в живота, е на човек да му шумят и да не може да се справи с нарушителя. Това, което казваш ти, че е у вас е тихо и че те набеждават незаслужено...повече звучи като някаква екзотика, не че няма откачени хора, които да се чудят за какво да се захванат, но някак си в реалността, мисля че се случва доста рядко. Затова, остава впечатлението че ти един вид хитрееш, че им шумиш и после се опитваш да се измъкнеш по тарикатски начин(без да те обидя, просто такова е впечатлението.).

Човек, настина, кажи си какво правиш, та дразниш жената :D Колко човека живеят в апартамента, скърца ли паркетът, тряскат ли се вратите, има ли рандевута(често ли идват гости) плющат ли се карти, играе ли се табла, гледат ли се мачовете, слуша ли се музика, гледат ли се филми със система за домашно кино, смеете ли се силно, викате ли като говорите помежду си и по тела или по интернет скайп и др, тропа ли пералнята, шумен секс, квичене, скача ли се на въже, има ли боксова круша и всякакви др?

Не че гледането на мач или играта на карти са нарушения сами по себе си, но знаем че често те са гарнирани с маааалко повече емоции, възгласи(Айде бе... дай дай...какво правиш бе....оооол...не гледаш ли че те търся на каро) на по-висок тон. А ако през това време пийваме и биричка или нещо с по-висок градус, става дебела работата.

След като си отговориш на въпросите, помисли пак дали незаслужено те обвинява жената. То е ясно че няма как да ходим по пантофи само за да им е спокойно на комшиите, но някакво средно положение поне да се намери.
potrebitel777
Младши потребител

Мнениеот mariyan_borislavov » 17 Мар 2016, 12:08

Та, да си кажа, защото тук явно си чешем езиците и никой не желае да ми отговори каква е процедурата.

Живея сам, в някои стаи има паркет - да, може и да и скърца, на мен не ми пречи. Не слушам музика, не гледам телевизия - седя със слушалки на компютъра през цялото време , когато не съм на работа или навън. Прибирам се с хора макс. 1 път месечно - 3ма-4ма в повечето случаи да приспиват, докато имат удобни връзки (транспортни). Карти/табла не играем. Първите пъти си говорехме без музика, съседката се качи 2 минути след като влязохме. Почнахме да си шепнем, тя пак се качи. И пак почнахме да си говорим нормално. (И все се чудя защо не вика полиция директно да замерят стойностите на шум и да си действа с жалбите). Последния път ме заплаши, че няма да живея повече там и от тогава не се е качвала. Във входа разправя, че са идвали да ми се карат от полицията, но не са ме стреснали - с полиция не съм разговарял. Един път не ходих да отварям вратата, защото ми писна, евентуално може тогава да е идвал полицай, нямам представа, но не са ми се карали, защото не съм виждал полиция да идва. Сега пише жалба с домоуправителя до общината, който, разбира се, вярва на нещата, които и казва възрастната жена, както вие, без да ме познава, защото къде ти ще приемем, че тя може да налага неправомерно "дисциплиниране", тази мила жена, на някой около 25. Все пак домоуправителят твърди , че не може да разбере дали жената капризничи или аз вдигам шум.

Та, това е от мен. Ще се радвам все пак , ако някой ми разясни каква е процедурата. Ясно ми е, че половината народ е недоволен, че живее с други хора, има и случаи на шумов тормоз, може вие да сте били подложени на такъв, за което съжалявам, но тези неща са за друг форум, според мен..или поне за друга тема. Не вярвам на това, че оплаче ли се съсед веднага се изготвя акт за нарушение, защото по тази логика всеки може да клевети всеки и има съседи, които не се понасят и биха си правили мръсно през ден. Искрено се надявам, че не е така.

П.С. ако може да се изказват юридически лица и по възможност такива, които съдят, ако имат информация за случая , а не на базата на личен опит (който би трябвало да знаете, че може да е различен).
mariyan_borislavov
Нов потребител

Мнениеот vaskovasko » 17 Мар 2016, 15:43

Марияне, на този Ivanov_p не вярвай, той си пише пълни глупости тук. Иди се консултирай с адвокат.
vaskovasko
Потребител

Назад към Взаимопомощ