начало

Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност

Прекратяване на трудов договор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на трудов договор

Мнениеот borego » 09 Апр 2016, 09:16

Здравейте,

Съвсем нов съм във форума и предполагам,че темата вече е разисквана, за което предварително се извинявам.
Давам по същество. Назначен съм на трудов договор на основание чл.70 ал.1 във връзка с чл.67 ал.1 от КТ. Вида на трудовия договор е за 6 месеца в полза на работодателя.Въпросните 6(шест) месеца изтичат на 20.04.2016. Понеже не желая договора ми да се подновява, т.е. автоматично да стане постоянен, питането ми е: как да процедирам в случая, тъй като остават броени дни?Мога ли да подам заявление за прекратяване на договора и на 20-ти да напусна без да дължа обезщетение и да бъда задържан на работната позиция?
borego
Нов потребител

Re: Прекратяване на трудов договор

Мнениеот ipn_1975 » 09 Апр 2016, 11:26

Щом е в полза на работодателя - не можеш. Трябва да си пуснеш преизвестие и да си го изработиш.
ipn_1975
Младши потребител

Мнениеот borego » 11 Апр 2016, 07:10

Това означава ,че трябва да работя след изтичането на шестия месец?!Няма ли вариант за прекратяване от моя страна без да работя?
borego
Нов потребител

Мнениеот airis27 » 08 Юли 2016, 16:19

Здравейте!
Бих искал да попитам следното: Работя в едно читалище на длъжност "сценичен работник" - на постоянен трудов договор, 8 часа. На 05.07. 2016 г. подадох предизвестие за напускане - просто го попълних, влязох в стаята на секретаря на читалището, оставих й го и си излязох. Без други свидетели в стаята, без някаква официалност. Часът беше малко след 16:00 следобед, а работното ни време е до 18ч. Държа да отбележа, че читалището се управлява от секретар и от председател - по-висша позиция от секретаря, чиято канцелария се намира в друга сграда точно срещу читалището. На следващия ден още преди началото на работния ден, който е от 8:30, аз се върнах и разговаряйки със секретаря, поисках да анулирам предизвестието, да се върна отново на работа. При което получих отговор, че то вече е в ръцете на председателя, даже подписано. Кога се е случило това, след като го подадох в края на деня и в началото на следващия ден поисках да го анулирам? Прочетох в закона, че може да се анулира преди да стигне до работодателя - в случая председателят на читалището ли има по-големи правомощия или секретаря, за да се съгласи да го анулира? Аз не съм видял с очите си дали документа е подписан, никой не ми е показал нищо. Подадох предизвестието в момент на афект подари системен извънреден труд, който не се заплаща и няма заповед за него, а в закона ясно е посочено, че трябва да има заповед и да се заплати. При нас дават дни отвреме навреме, наречени "компенсации". Това справедливо е и законо допустимо ли е, след като съм работил и събота, и неделя извънредно без заповед и с груб отказ да ми се заплати труда?
Какво се случва с това предизвестие, това, че още на следващия ден рано сутринта поисках да го анулирам има ли тежест или не? Какво бих могъл да направя по въпроса?
С уважение: Васил Петров
airis27
Нов потребител

Назад към Трудово право