начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

вдигане на възбрана от ЧСИ и заличаване на ипотека

вдигане на възбрана от ЧСИ и заличаване на ипотека

Мнениеот bbozhanov » 03 Юни 2016, 10:05

Здравейте!

Случайно долових в кантората на ЧСИ, че някои нови собственици с възлагателно постановление и печат от АП не бързат да ходят при ЧСИ да им вдига възбраната, респективно да заличат ипотеката си. Затова и се пускало специална молба това да се случи.
Можете ли да споделите каква би могла да е причината? Навярно ако са закупили имота с цел инвестиция и искат бързо да го продадат след ПП, да не плащат последващи данъци при новата продажба (имаше някакъв срок от 3 години ако не греша)?! Може би пък да има нещо общо после с таксата от нотариус за заличаване на ипотеката... много ми стана интересно.

Мерси предварително!
bbozhanov
Младши потребител

Re: вдигане на възбрана от ЧСИ и заличаване на ипотека

Мнениеот ivan_lawyer » 03 Юни 2016, 10:36

Заличаването на ипотеките е на практика "чистене" на ипотеките.
Ако ипотеката е мъртва - то не е фатално да не се заличи.
Има една особена процедура, която длъжникът също може да направи.
Заличаването също се таксува - може би това е причината.
Също така след прибирането на имота, се внася такса за публичната продан и това оскъпява също.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот n_ikito » 03 Юни 2016, 11:21

След публична продан таксата на АВ за заличаване на ипотека е 10лв., независимо от интереса. При нотариус не се заверява нищо.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 03 Юни 2016, 12:25

Чистенето на ипотеките е незадължително - така или иначе - остават вписванията в регистъра.
Тоест - те не са осребряеми, не може да се заведе дело, но е хубаво да се изчисти.
Не знам какво точно питате, в смисъл - не знам.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот bbozhanov » 05 Юни 2016, 10:24

ivan_lawyer написа:Заличаването на ипотеките е на практика "чистене" на ипотеките.
Ако ипотеката е мъртва - то не е фатално да не се заличи.
Има една особена процедура, която длъжникът също може да направи.
Заличаването също се таксува - може би това е причината.
Също така след прибирането на имота, се внася такса за публичната продан и това оскъпява също.

Да, но защо някои няма да бързат да си ги заличават? Аз си мисля, че всеки има интерес да го направи час по-скоро, за да си освободи апартамента от тежести, а таксите са символични.
Ако, например, апартаментът ще го продават веднага след възлагателното постановление, може би за да избегнат данък доход правят някакво забавяне и после директно да прехвърлят апартамента на новия собственик?! Има някаква врътка тук и ми стана интересно да разбера каква.
А каква е тази процедура, която може длъжникът да направи?
Както казва n_ikito, 10 лева в АП и 6 лева на ЧСИ за вдигане на възбраната.
bbozhanov
Младши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство