начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Връчване

Връчване

Мнениеот empower » 09 Сеп 2016, 11:50

Здравейте,

при проверка на изпълнително дело,ако на адвокат бъдат връчени книжа (напр. покана за доброволно изпълнение и др.),подобно връчване може ли по някакъв начин да прекъсне давността,която тече?
empower
Младши потребител

Re: Връчване

Мнениеот empower » 12 Сеп 2016, 03:10

Извинявам се,но чувам различни становища,моля за мнение
empower
Младши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 12 Сеп 2016, 04:12

empower написа:Здравейте,

при проверка на изпълнително дело,ако на адвокат бъдат връчени книжа (напр. покана за доброволно изпълнение и др.),подобно връчване може ли по някакъв начин да прекъсне давността,която тече?

Този адвокат, комуто са връчили съдебни книжа, има ли делегирани в писмен вид правомощия да те представлява по делото?
Връчване на ПДИ, примерно :wink: , лично или опосредено чрез обявление, на член от семейството със задължение да я предаде, на пълномощник... не прекъсва давността- има си цяло ТР по тоя въпрос, обаче ми се струва, че не се крие под тоя камък ключа, който търсиш :) .

п.п. не знам, но е опасно за личния ви джоб ... ако колегата не ги знае тея детайли.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 12 Сеп 2016, 10:34

По принцип се прави бушон, ама мен не ми се занимава вече с такива работи - подписва се някой друг, пък се иска след това отмяна на ВКС, просто не съм вече млад боец, тоест, не ми се занимава и не съветвам да се прави.
Трябва да се изчисли давността - това е кабинетно занимание - няма какво да се рови по делото.

Друг тънък вариант - далеч от предложения горе дърварски метод е да искате мнимо обезпечение на бъдещ иск с цел да прекратите делото. Аз така правя като нямам данни - един вид - пускам пипала и радари. В искането за обезпечение вмествате едно искане - да се издаде удостоверение от съдебния изпълнител - какви действия са извършени през годините и така.

40 лева е бъдещото обезпечение на иск.
После - нито иск - нито нищо.

Сега - риск е това - че ви надушват че нещо правите на контра. Изобщо - сложна работа. Малко е шпионска задачата. На мен ми коства 1 литър пот такава дейност, но умея да го правя. Освен това - адвоката може да бъде упълномощен само за справка. Само за това и само това. Къса рамка.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот neutralen » 12 Сеп 2016, 11:48

Поканата за доброволно изпълнение, разни съобщения, писма и др. подобни не прекъсват давността. Само изпълнителни действия прекъсват давността - опис, публична продан и т.н. От прекъсване на давността почва да тече нова давност - 3 или 5 години в зависимост от съдебния акт - когато е Заповед за изпълнение е 3 години, когато е съдебно решение е 5 години. :shock:
neutralen
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 13 Сеп 2016, 11:32

Вече е винаги 5-годишна - по новият кодекс е винаги така. Е, или почти винаги - но е така. Заповедното е вече основание за консолидация на вземането и става винаги 5 - годишна давността.
Много е трудно да се прекрати изпълнително дело - почти невъзможно, по реда на оглеждане на документи. Както и да е - повечето съдебни изпълнители приемат адвоката за някаква фигура по връчване на книжа - което не трябва да е така. Аз трябва да имам възможност да прегледам едно дело - за да знам какво става по него, след това да взема отношение за това дали да ме назначат.
По стресова ситуация от това - да те изпратят някъде - без подготовка - не знам.
Трябва да се регламентира - че справката по дела е конституционно право на всеки човек и не е свързано със съобщаване на документи.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот empower » 15 Сеп 2016, 02:04

ivan_lawyer написа:По принцип се прави бушон, ама мен не ми се занимава вече с такива работи - подписва се някой друг, пък се иска след това отмяна на ВКС, просто не съм вече млад боец, тоест, не ми се занимава и не съветвам да се прави.
Трябва да се изчисли давността - това е кабинетно занимание - няма какво да се рови по делото.

Друг тънък вариант - далеч от предложения горе дърварски метод е да искате мнимо обезпечение на бъдещ иск с цел да прекратите делото. Аз така правя като нямам данни - един вид - пускам пипала и радари. В искането за обезпечение вмествате едно искане - да се издаде удостоверение от съдебния изпълнител - какви действия са извършени през годините и така.

40 лева е бъдещото обезпечение на иск.
После - нито иск - нито нищо.

Сега - риск е това - че ви надушват че нещо правите на контра. Изобщо - сложна работа. Малко е шпионска задачата. На мен ми коства 1 литър пот такава дейност, но умея да го правя. Освен това - адвоката може да бъде упълномощен само за справка. Само за това и само това. Къса рамка.

Какво е мнението и на други адвокати тук - по-добре ли е да се направи мнимо обезпечение на бъдещ иск с искане за издаване на съдебно удостоверение отколкото да се иска заверен препис на делото при ЧСИ?
empower
Младши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство