начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

делба противоречиви интереси едни адвокат

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

делба противоречиви интереси едни адвокат

Мнениеот pitasht » 13 Май 2017, 21:05

За първи път ми се случва ищецът по делбата да е с адвокат и ответниците да упълномощат в хода на същата същия адвокат. Преди доста време имах една сложна делба и макар че аз бяха на двама от ищците съдът счете че имали противоречиви интереси. Сега е още по-сложно защото ищцата и двете ответници са от в различна степен роднини с наследодателя и с различни права.
Питането ми е дали да си мълча и да го извадя на 2 инстанция или още в началото да се възразя? :D
pitasht
Активен потребител

Re: делба противоречиви интереси едни адвокат

Мнениеот Melly » 13 Май 2017, 22:46

pitasht написа:За първи път ми се случва ищецът по делбата да е с адвокат и ответниците да упълномощат в хода на същата същия адвокат. Преди доста време имах една сложна делба и макар че аз бяха на двама от ищците съдът счете че имали противоречиви интереси. Сега е още по-сложно защото ищцата и двете ответници са от в различна степен роднини с наследодателя и с различни права.
Питането ми е дали да си мълча и да го извадя на 2 инстанция или още в началото да се възразя? :D

Ами "възрази се". :)
Остави на съда преценката дали да уважи или не възражението ти. В зависимост от отговора (с характер на определение) ще имаш или не основание да използваш това процесуално действие на съда в следващата инстанция.
Напоследък ми прави впечатление, че съдебните състави дори се "презастраховат" в това отношение - да осигурят законосъобразно (навременно) правото на участие на страните в производствата по повдигнатия пред тях спор.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот lawchoice » 14 Май 2017, 01:38

pitasht,
Ти какъв се явяваш в спора между ищцата и двете ответници, избрали един и същ адвокат? Ако си представител на някой друг неспоменат от теб ответник, чл.216 ГПК сочи какво следва да е процесуалното ти поведение /стига да бъде вникнато в съдържанието на разпоредбите/. Само едно "просто" възражение, то е като на пазара! Дано съм достатъчно ясен, макар и с прости думи...
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 15 Май 2017, 11:23

Е-хей, чакайте малко- без конкретика не разбирам защо да възразява? В делбените производства всеки е едновременно ищец и ответник- ако не са противоречиви интересите на страните, какъв точно е проблема? Само, защото един адвокат представлява няколко другари ли? Не разбирам, обяснете моля.

Мели, имам една делба, която се влачи от две години на РС ( изумително за нашите ширини)- първоначалните страни са двама ищци ( наследник и приобретател), едни ответник. В хода на делото ответникът се сети да представи завещание, което вписа и се наложи трето лице( праводател на втория ищец) да предяви иск по чл. 30 ЗН; мина малко време и първия ищец по делбата ми почина, сега конституирахме неговите наследници. На всички тези хора все аз съм адвокат. Сериозно съм обмислила въпроса за етиката и процесуалните норми и не намирам място за притеснения.
При ответникът няма промяна.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 15 Май 2017, 14:20

Благодаря за отговорите. Аз пиша от личен опит - съдът при друга моя делба реши че брат и сестра имат противоречиви интереси на които бях защитник - и двамата бяха ищци и ме помоли да уточня кого ще защитавам. За мен нямаше такива но съдът отказа да даде ход на делото, докато братът не упълномощи друг юрист.
Да ви кажа в момента дори не виждам точно да има противоречиви интереси, защото сме съвсем в началото. Едната ищца наследява баща си, а другите две са наследници на сестрата на този баща. Вярно е че в делбата страните са ищец и ответник, но е по-особено тук защото ищцата направи конкретизация на искова молба заедно с двете ответници, същите също конкретизират "исковата си молба", които досега дори не са подготвили писмен отговор по делото. По делото има още доста ответници. И кашата е огромна.
за мен чисто технически ми се вижда неясно адв.К дали ще взема общи становища или в протокола ще пише адв. К като пълномощник на Х- ищцата и после като пълномощник на У- ответниците. Нали се сещате че първо трябва да заяви че поддържа исковата си молба а после отделно че не спори претенциите в исковата молба в която освен всичко друго се оспорват 3 нотариална акта единият покупко-продажба и едно завещание, това последното очакваме да се случи.
Та значи в единият случай адв. К като пълномощник на Х няма правен интерес да спори завещанието защото не е законен наследник и няма запазени части. а като пълномощник на Уците има. Затова ми се искаше да ми стане ясно в началото.
Друга тема е че съдът е запитал в първото заседание страните за менние за включване на друти имоти в делбената маса и после не е дал хода на делото, което много ме изненада, но явно в онзи край така се прави.
ЧЛ. 216 ГПК lawchoice не виждам как ми помага в случая но си прочетох етичния кодекс на адвоката и малко ми светна.
Чл. 13. (1) Адвокатът не може да съветва, да представлява или да действа от името на две или повече страни по един и същи въпрос, ако му е известно, че съществува противоречие в интересите им.
(2) В случаите, когато съществува риск от възникване на противоречие в интересите, адвокатът е длъжен да уведоми всички заинтересувани страни и да получи съгласието им преди да поеме ангажимент да ги представлява.
(3) При възникване на противоречия в интересите на клиентите, адвокатът е длъжен да се опита да ги помири, а в случай на неуспех да преустанови даването на съвети, оказването на съдействие и осигуряването на защита или процесуално представителство в конкретния случай.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 15 Май 2017, 20:56

pitasht написа:Аз пиша от личен опит - съдът при друга моя делба реши че брат и сестра имат противоречиви интереси на които бях защитник - и двамата бяха ищци и ме помоли да уточня кого ще защитавам. За мен нямаше такива но съдът отказа да даде ход на делото, докато братът не упълномощи друг юрист.

Съдът служебно е задължен да следи за противоречивостта в интересите между представител и представляван непълнолетен( малолетен), респективно да твърди презумирана такава, но при пълнолетни страни това му задължение отпада.
Нормата на чл. 43, ал.3 от ЗА е препъни камъче, но всичко е въпрос на конкретика ( не може да представлява или защитава едновременно и двете страни по делото, както и да приема едно и също дело от едната и от другата страна последователно, освен когато страните нямат противоречиви интереси и са дали своето съгласие)- съгласие имам, след като страните подписват ДПЗС, но е интересно какво противоречие може да се презумира, респективно да се мотивира. Само защото са съделители с различни квоти?
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот lawchoice » 15 Май 2017, 23:39

pitasht написа:...
ЧЛ. 216 ГПК lawchoice не виждам как ми помага ...

Има съществено значение при преценката относно основателността на възражението, за което питаш и смяташ да направиш. Кога точно ще възразиш, зависи от това кога си узнал за съществуването на противоречиви интереси. В качеството на трето неучастващо /както е видно от посоченото по темата/ във възникналите между ищцата и двете ответници процесуални правоотношения, правото ти на участие в производството няма да е накърнено и съответно дори и по отношение на други участници да е налице твърдяното от теб, възражението ти не следва да бъде уважено. Не разчитай на бъдещи несигурни събития, а си свърши работата, докато е време, така както предписва закона!
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител

Назад към Съсобственост и делба