начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Нотариален акт

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Нотариален акт

Мнениеот milkooo » 29 Мар 2018, 22:38

Сключихме договор пред нотариус(374) за покупко-продажба на апартамент,по който аз съм страна като продавач.На какво основание нотариуса Б.Г. смята,че на продавача не се полага оригинален екземпляр от договора заверен от него
milkooo
Младши потребител

Re: Нотариален акт

Мнениеот katerinakuch » 29 Мар 2018, 23:57

Полага се.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот milkooo » 09 Апр 2018, 23:59

Благодаря!Ще си го искам пак от нотариуса Бойко Георгиев,а не от Агенцията по вписвания,където ме пратиха той и служителките му
milkooo
Младши потребител

Мнениеот vili_spasova » 10 Апр 2018, 12:29

Няма да Ви даде оригинал, ако не сте си го поръчали и платили в деня на сделката. Нотариуса е разпечатал най-вероятно 6 оригинала. 2 оригинал остават при него, за делото и актовата книга, един дава на купувача, останалите са служебни и остават в АВ. Тоест, ако в деня на сделката не е разбрал от Вас, че искате да имате оригинал, който своевременно сте си заплатили /така е, частници/ няма от къде да Ви го даде. Затова Ви е пратил в АВ, откъдето ще Ви издадат заверен препис. Честно казано не разбирам защо Ви е оригинал...
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот milkooo » 14 Апр 2018, 15:18

Благодаря ВИ.Ще съм удовлетворен и на ксерокопие,но с мокър печат от нотариус Бойко Георгиев,което също отказва.По-интересно ми е,след като договора е двустранен и нотариуса го възприемам като свидетел,защо да нямам заверен документ. Има ли законова норма?
milkooo
Младши потребител

Мнениеот yavortashev » 04 Юни 2018, 16:14

Здравейте!

Правилно Ви е отговорено, че ако не сте поискали оригинал и не сте го платили към онзи момент, няма как такъв да бъде предвиден. Такава е обичайната практика. Нотариалният акт за продажба на имот наричаме още титул за собственост. Когато има прехвърлителна сделка с прехвърляне на имот задължителна форма е нотариалната. Тоест цялата тежест е ориентирана около правото на собственост, а не около насрешната престация. Със сключването на договора се прехвърля самият имот. Продажната цена не се прехвърля с нотариалния акт, а с платежното нареждане (или с плащането в брой). Другата основна причина е финансова. Макар тарифата на нотариусите да е еднаква, клиентите всячески се опитват да намалят разходите си и това е едно от проявленията - пестене на 8,40 лева, за да не отиде клиент при друг нотариус.

Ще се отнася до копието, право да се снабдите с такова от нотариуса не е конктретно уредено. Все пак вие сте страна по производство, развило се пред него, съхраняващо се в архива му. Обичайното е, че би следвало точно на Вас и на купувача да могат да се издават преписи и това е една от услугите, които се извършват във връзка със съхранението на архива.

И все пак, винаги може да получите заверен препис и от Агенцията по вписванията и силата на този документ няма да бъде по-различна от тази на преписа на нотариуса.
yavortashev
Нов потребител

Мнениеот aleksi33 » 06 Юни 2018, 15:54

Агенцията по вписванията дава заверен препис само на собственик, след представяне на документ за самоличност. Ако сте наследник на собственика, изискват и удостоверение за наследници. Завереният препис има силата на оригинал, а оригинал се полага само на собственик. При нотариуса е същото. Може да получите незаверен препис.

П.П. Всъщност може и да не съм прав. В момента чета Правилника за вписванията, чл.51... Ще проверя.
aleksi33
Младши потребител

Мнениеот yavortashev » 11 Юни 2018, 16:40

Не сте прав.

Точно в Правилника за вписванията го пише:
Чл. 51. Заверени преписи и препис-извлечения от вписвани актове, отбелязвания или заличавания по книгите по вписвания или от партидите на лицата се издават: 1. на страните, на техните преки и непреки правоприемници и праводатели, на техните представители по закон или по упълномощаване.
yavortashev
Нов потребител

Мнениеот aleksi33 » 11 Юни 2018, 17:09

Наистина не съм прав. Проверих на място в Службата по вписвания. Точно така си е, както е описано в Правилника за вписванията. Никога не е късно човек да научи нещо ново.
aleksi33
Младши потребител

Мнениеот vili_spasova » 11 Юни 2018, 17:20

yavortashev написа:Ще се отнася до копието, право да се снабдите с такова от нотариуса не е конкретно уредено. Все пак вие сте страна по производство, развило се пред него, съхраняващо се в архива му. Обичайното е, че би следвало точно на Вас и на купувача да могат да се издават преписи и това е една от услугите, които се извършват във връзка със съхранението на архива.

Колега Ташев, ако клиентът Милкооо, се е държал невъзпитано или не е пожелал да си заплати копието в кантората, ми се вижда съвсем нормално да го отпратят в АВ. Все пак заплащането на услугите, които предлагат нотариусите, на ЧСИ-тата и адвокатите си е уредено, има си тарифи и прочее /което се отнася и до другите професии/. Писнало ми е от разни познати, които започват разговора с "Амиии, понеже разбрах, че си юрист и да те питам нещо...". Ми те това питане струва пари. Нито Вие, нито аз или другите колеги сме учили и завършили така - на едно мерси. Аз като ходя до магазина си плащам за покупките, и на преглед при лекар като ходя пак... за ремонта на колата не споменавам нищо, че...
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот restitutions » 26 Окт 2022, 18:40

Нотариуса е ДЪЛЖЕН ПО ЗАКОН (Наредба №32, чл 20 (2)) да даде ОРИГИНАЛ НА на ВСЯКА страна, участваща в нотариалното производство.
Не подвеждайте и не говорете глупости!

yavortashev написа:Здравейте!

Правилно Ви е отговорено, че ако не сте поискали оригинал и не сте го платили към онзи момент, няма как такъв да бъде предвиден. Такава е обичайната практика. Нотариалният акт за продажба на имот наричаме още титул за собственост. Когато има прехвърлителна сделка с прехвърляне на имот задължителна форма е нотариалната. Тоест цялата тежест е ориентирана около правото на собственост, а не около насрешната престация. Със сключването на договора се прехвърля самият имот. Продажната цена не се прехвърля с нотариалния акт, а с платежното нареждане (или с плащането в брой). Другата основна причина е финансова. Макар тарифата на нотариусите да е еднаква, клиентите всячески се опитват да намалят разходите си и това е едно от проявленията - пестене на 8,40 лева, за да не отиде клиент при друг нотариус.

Ще се отнася до копието, право да се снабдите с такова от нотариуса не е конктретно уредено. Все пак вие сте страна по производство, развило се пред него, съхраняващо се в архива му. Обичайното е, че би следвало точно на Вас и на купувача да могат да се издават преписи и това е една от услугите, които се извършват във връзка със съхранението на архива.

И все пак, винаги може да получите заверен препис и от Агенцията по вписванията и силата на този документ няма да бъде по-различна от тази на преписа на нотариуса.
restitutions
Нов потребител

Мнениеот restitutions » 26 Окт 2022, 18:44

Нотариуса е ДЪЛЖЕН ПО ЗАКОН (Наредба №32 СЗННК, чл 20 (2)) да даде ОРИГИНАЛ НА ВСЯКА СТРАНА, участваща в нотариалното производство.
Не подвеждайте и не говорете глупости!

vili_spasova написа:Няма да Ви даде оригинал, ако не сте си го поръчали и платили в деня на сделката. Нотариуса е разпечатал най-вероятно 6 оригинала. 2 оригинал остават при него, за делото и актовата книга, един дава на купувача, останалите са служебни и остават в АВ. Тоест, ако в деня на сделката не е разбрал от Вас, че искате да имате оригинал, който своевременно сте си заплатили /така е, частници/ няма от къде да Ви го даде. Затова Ви е пратил в АВ, откъдето ще Ви издадат заверен препис. Честно казано не разбирам защо Ви е оригинал...
restitutions
Нов потребител

Мнениеот restitutions » 26 Окт 2022, 18:48

Заведете дело срещу некомпетентния и най-вероятно връзкарски нотариус, за неизпълнение на служебни задължения по задължително предоставяне на ОРИГИНАЛ на ВСЯКА от страните в нотариалното производство!
Българите трябва да се научим да съдим и защитаваме правата си ВИНАГИ, а не да скланяме глави и да се гънем и МОЛИМ, защото някой връзкар е СПАЛ И Е НЕКАДЪРЕН!
Само така можем да вървим към прогрес и развитие!
Съд до дупка!

milkooo написа:Сключихме договор пред нотариус(374) за покупко-продажба на апартамент,по който аз съм страна като продавач.На какво основание нотариуса Б.Г. смята,че на продавача не се полага оригинален екземпляр от договора заверен от него
restitutions
Нов потребител

Мнениеот nikodim77 » 26 Окт 2022, 22:04

Извинете ме restitutions (всъщност не ме извинявайте!)
Но, истинските Ви имена да не би да са Жоро или guest???
Пишете с категоричност, повторено три пъти мнение, не отговарящо на нормативния акт, който така смело цитирате! Защо?! Новият форумен трол ли сте, или ?!?
Да погледнем по-аналитично текста на чл. 20, ал. 2 от Наредба 32 за САННК!
Какво ни казва този текст – ето:
Екземплярите, предназначени за страните, им се предават срещу подпис….”
Е! Как решихте, че продавачът е страна, за която непременно и по закон има предназначен екземпляр, та така смело (крещящо дори) го отчитате в три последователни мнения?!?
И по-страшното е как, в юридически форум, в който се приема, че по-голяма част от становищата са меродавни, Вие пращате питащия към правното небитие да води дело с-щу „некомпетентния” нотариус…!!!!
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот hristev » 27 Окт 2022, 16:43

Някои от разсъжденията по темата ми докараха рак.

Малко практически съвет,щото има нужда - качили:

1. Незаверен препис от службата по вписвания (ксерокопие, което получавате онлайн) струва 2,50 + 90 ст. такса за EPAY. Всеки адвокат, който му кажете, ще ви го извади. Може и пари да не Ви търси.

2. Заверен препис от нотариуса зе зпалаща по тарифа. 3 лв. без ДДС за първата страница и по (май беше 2 лв.) сума за всяка следваща страница.

3. Заверен препис от службата по вписвания може да си вземете с молба по образец. Там я имат. Носете лична карта. Таксата дори е по ниска от тази на нотариуса.

Верно ли водим тема за десет лева ?

Реве ми се.
hristev
Потребител

Мнениеот hristev » 27 Окт 2022, 16:47

Първият екземпляр от нотариалния акт се таксува на материален интерес.

Всеки следващ екземпляр се таксува като препис.

Как нотариуса да е длъжен, като не му искате ?

После, нотариуса ако ви издаде 15 екземпляра, Вие ще сте длъжни ли да си ги платите ?

Трагедия х2.

Единият не се сетил да пита.

Другият много работи, по 4-5 хилки на ден печели, боли го за твоят препис.

Такова е. Горния ми коментар е решението.
hristev
Потребител

Мнениеот restitutions » 27 Окт 2022, 17:32

Вие сте типичен представител на наклонените глави и послушковците. Не става въпрос за пари и време, а за мисленето, което трябва да бъде укорявано НЕПРЕКЪСНАТО от будното гражданско общество.
Само чрез Съд за всичко може да принудим институциите да си вършат КАЧЕСТВЕНО и БЪРЗО работата. Нито ще дойде някой политик, нито марсианец да ни оправи.
Това струва време и нерви, това е борба на всеки от нас и докато са го разбрали малцина, ще имаме ниски заплати и пенсии и няколко монопола, които да ни дерат до края!

hristev написа:Някои от разсъжденията по темата ми докараха рак.

Малко практически съвет,щото има нужда - качили:

1. Незаверен препис от службата по вписвания (ксерокопие, което получавате онлайн) струва 2,50 + 90 ст. такса за EPAY. Всеки адвокат, който му кажете, ще ви го извади. Може и пари да не Ви търси.

2. Заверен препис от нотариуса зе зпалаща по тарифа. 3 лв. без ДДС за първата страница и по (май беше 2 лв.) сума за всяка следваща страница.

3. Заверен препис от службата по вписвания може да си вземете с молба по образец. Там я имат. Носете лична карта. Таксата дори е по ниска от тази на нотариуса.

Верно ли водим тема за десет лева ?

Реве ми се.
restitutions
Нов потребител

Мнениеот hristev » 28 Окт 2022, 11:53

Тук няма мислене. Тук има незнание.

Нотариалните дела започват с писмена молба. Действията се извършват в писмена форма

Какви доказателства ще се ангажират в съда? Свидетелски? Трагедия.

Незнанието на страна в нотариално производство, ведно с нежеланието й да си ангажира адвокат, е признак на личностни дефицити, а не основание за съдебно производство.

Така мисля, като послушко, с наклонена глава
hristev
Потребител

Мнениеот restitutions » 28 Окт 2022, 13:46

Свидетели не са нужни, нито доказателства.
Единственото доказателство е общия брой НА, което НЕ отговаря на всички лица по сделката, която е в особено голям размер и по банков път!
Делото ще се води срещу ЛОШИ НОТАРИАЛНИ ПРАКТИКИ и ще цели промяната й, което най-вероятно ще бъде загубено в БГ поради солидарността на "честните" магистрати и нотариуси, но ЩЕ бъде спечелено в ЕСПЧ в Европа.
В момента го подготвям.
И да, доказвате, че сте наколена глава, поне не пречете на такива като мен, които се борят и за вас и за вашите деца да останат и да се развиват на територията - помислете сериозно върху това ...

hristev написа:Тук няма мислене. Тук има незнание.

Нотариалните дела започват с писмена молба. Действията се извършват в писмена форма

Какви доказателства ще се ангажират в съда? Свидетелски? Трагедия.

Незнанието на страна в нотариално производство, ведно с нежеланието й да си ангажира адвокат, е признак на личностни дефицити, а не основание за съдебно производство.

Така мисля, като послушко, с наклонена глава
restitutions
Нов потребител

Мнениеот vili_spasova » 28 Окт 2022, 16:56

restitutions във Вашия ред на мисли и по аналогия дайте да видим какво се случва със съдебните актове, в колко екземпляра и как се издават и кои страни и как имат право да получат влезлите в сила съдебни актове, както и дали страните си плащат заверение преписи.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Следваща

Назад към Общи дискусии