начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Искат ми

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Искат ми

Мнениеот juji » 18 Юни 2004, 15:41

Здравейте!
През 1990год. бившият ми съпруг ме осъди да му изплащам издръжка за детето ни , което той по подмолен начин взе от мен. След няколко месеца престана да ми я иска повече. Но преди месец получих съобщение от съда на базата на което аз трябва да му платя доста голяма сума за по издръжката която той не е получавал през всичките тези години . Тя е изчислена по 20лв. месечно за 12 години и 8 месеца./такъв бе размера на присъдената му издръжка/
Какво мога да направя? Не би ли трябвало тази сума да се деноминира , или просто посочете ми начин по който да си спестя това голямо плащане?
juji

Re: Искат ми

Мнениеот изумена » 18 Юни 2004, 15:58

това, че е спрял да я иска, не означава че решението на съда не е в сила...мен ако питате, плащайте, защото става въпрос за вашето дете, не за моето...
изумена

Мнениеот juji » 18 Юни 2004, 16:03

Не става въпрос за плащане а за заяждане , той има толкова пари , че може да издържа дори и вашите деца , иска не толкова парите защото теза него са нищо а просто да ме съсипе.
juji

Мнениеот изумена » 18 Юни 2004, 16:07

разбирам, но волята на съда според Вас без значение ли е? Присъдената издръжка трябва да се изплаща, независимо кой колко пари има. Това е Ваше задължение, а Вие сте го пренебрегнали...
изумена

Мнениеот maria01 » 18 Юни 2004, 16:09

Щом детето живее при него и сте осъдена да плащате издръжка - дължите я, независимо той колко пари има. Радвайте се , че е само 20 лв., вече минимумът е 30 лв., така че може да иска и увеличение. Идете при съдия изпълнителя и поискате да разсрочите плащането. От друга страна - ако нямате доходи и имущество - няма откъде да ви вземат и тези пари, така че - спокойно.
maria01
Потребител

Мнениеот juji » 18 Юни 2004, 16:22

Въпросът ми е мога ли да се позова на закона за деноминацията и по този начин дръстично да намаля сумата която той ми иска за минало време , имайки в предвид , че не е предприемал нищо за актуализиране на издръжката до този момент?
juji

Мнениеот баща на близнаци » 18 Юни 2004, 17:07

1.Разбира се, че можете да се позовете на деноминацията. Съдебното решение е влязло в сила преди деноминацията, и е определило размер от 20 лева, които след деноминацията са две стотинки.
2.Можете освен това да се позовете и на изтекла във ваша полза давност. Вземанията за издръжка се погасяват с изтичането на 3 годишен срок считано от деня, в който вземането е станало изискуемо.

3.Съветвам ви да направите необходимите изчисления, и да платите оставащата сума, тъй като носите наказателна отговорност за неплащане на издръжка. Плащането направете с пощенски запис или по банков път. Можете да направите копие от вносната бележка, като я заверите лично и копието пратите с нотариална покана с обяснение за размера на платеното.
баща на близнаци

Мнениеот juji » 18 Юни 2004, 17:19

Блaгoдаря Ви за изчерпателната информация , но това което пропуснах да отбележа е , че съобщението от съда което получих всъщност е запор на трудовото ми възнаграждение който е изданен на базата на изпълнителен лист който от своя страна пък е издаден тази година и въобще не е съобразен със вече упоменатият закон за деноминацията. Та във този запор е упомената сумата но без да бъде уточнено това деноминиран лев ли е или не. Какво сладва от тук нататък?
juji

Мнениеот donna » 18 Юни 2004, 17:23

сумата следва да се деноминира , по време на влизане на закона за деноминацията в сила бях съдебен кандидат и то в съдебно изпълнителната служба , съдийката ни накара върху папките на делата да запишем деноминираната сума ,това за улеснение в бъдеще и за да не стават грешки ,все пак тая деноминирана сума следва да платите с лихвата
donna
Старши потребител

Мнениеот juji » 18 Юни 2004, 17:29

Но какво да направя сега когато вече съдът се е разпоредил за тази сума и е направил грешка ,че не е взел в предвид деноминацията?
juji

Мнениеот donna » 18 Юни 2004, 17:35

чакай сега доколкото разбирам има образувано изпълнително дело по изпълнителен лист от незнам си кога , сега каккъв съд , исково производство за увеличение на издръжката ли е водено или какво
или съдия изпълнителя е сбъркал като е писал сумата в съобщението , ако е така мисля че ще става въпрос само за техническа грешка и няма нужда дори да се обжалват действията на съдия изпълнителя , а само обяснете къде е грешката и поискайте да ви напише ново съобщение или да корегира старото
donna
Старши потребител

Мнениеот juji » 18 Юни 2004, 17:46

Има образувано изпълнително дело на РС по изпълнителен лист който пряко всички норми/според / мен е издаден 2004год. въз основа на решение на РС за издръжка от 1990год. Та Във този изп. лист пише , че издръжката за която съм осъдена е 20лв. но това е било 1990год. Обаче във съобщението за запора който ми е наложен пише , че аз дължа 164 месечни вноски по 20лв. или 3280лв./сегашни пари/. Нямало е до момента никакво исково производство за увеличение на издръжката а само молба от страна на бившият ми съпруг към РС , че не му е плащана издръжка 164 месеца на базата на което аз му дължа 3280 лв. Това е ?????
juji

Мнениеот juji » 18 Юни 2004, 17:55

......И не става въпрос за правописна грешка тъй като след въпрос към съдия изпълнителя написал запора защо не е имал в предвид деноминацията той ми отговори , че се е съобразил изцяло с издадения изпълнителен лист и не е в неговите правомощия да решава каква да бъде сумата-деноминирана или не.
juji

Мнениеот донна2 » 18 Юни 2004, 18:24

обжалвайте действията на съдия идпълнителя , те се обжалват в седем дневен срок от получаване на съобщението , жалбата е чрез съдия изпълнителя до окръжния съд , ако сте изпуснали срока , платете в деноминирани лева , пуснете една молба до съдията ,че сте платили и да се вдигне запора който е грешенно изчислен съдия изпълнителя ще не ще ще се произнесе и тогава обжалвайте резолюцията му

паралелно с горното поискате поправка на явна фактическа допусната в изпълнителния лист , депозирате молба за поправка по делото по което е издаден изп. лист ,искате съда служебно да приложи и изпълнителното дело след като се увери че е сгрешил ,съдията постановява да се нанесе поправката , е обикновенно поправката е нов изпълнителен лист ,а стария го унищожават
донна2

Мнениеот донна2 » 18 Юни 2004, 18:28

да допълня ,депозирайте и едно възражение по изпълнителното дело за изтекла погасителна давно във ваша полза ,тоест до колкото разбирам дължите пари за 12г. ,вземанията за издръжка се погасяват с 3г. давност тоест дължите пари само за последните три години в едно със законната лихва
донна2

Мнениеот donna » 18 Юни 2004, 18:34

ама си мисля че съда не е сгрешил ,в изпълнителния лист е написано правилно , написано е и по кое дело е издаден от коя година , така че жалете действията на съдия изпълнителя /той трябва да събере деноминираната сума /
donna
Старши потребител

Мнениеот juji » 18 Юни 2004, 18:35

На базата на всичко казано до сега мога ли от тук нататък да му плащам по 2стотинки на месец , и може ли той да претендира за нещо повече като изключим това , че има право на увеличение на издръжката? Тоест има ли право да продължи да ми налага запори заради това , че не му изплащам цялата/според него/сума?
juji

Мнениеот donna » 18 Юни 2004, 18:39

да по 2 стотинки така излиза , но първо обжалвайте действията на съдията и направете възражение за изтекла погасителна давност за част от вземането
donna
Старши потребител

Мнениеот juji » 18 Юни 2004, 18:42

Изключително съм Ви благодарна за консултацията! Вече има светлина в тунела , започвам да действам.
Благодаря Ви!
juji

Мнениеот Jaklina » 18 Юни 2004, 20:23

Abe nali davnost ne teche mejdu roditeli i deca, a?
Jaklina

Следваща

Назад към Семейни казуси