начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Изтекло Разрешително за Строеж

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изтекло Разрешително за Строеж

Мнениеот gilosh » 05 Дек 2022, 22:34

Здравейте,
Преди 15 години баща ми купи на мое име парцел в регулация в едно село близо до Пловдив и 2 години по-късно започна да строи къща. Построи я и заживяха с майка ми там, но баща ми почина миналата година и ние с жена ми решихме да продадем двора с къщата. Нали парцела е на мое име. Оказа се,обаче, след като разгледах документите, че разполагаме с нотариален акт за двора, Разрешително за строеж от 2006 г., Скица-виза, Инвестиционен проект и един кашон с фактури. А къщата е напълно завършена и обзаведена.
Нито знам кой му е бил технически ръководител нито намирам някакъв протокол за предаване на груб строеж.
Обаче къщата е нанесена в Кадастъра.
Моля за компетентен съвет какво да правя.
gilosh
Нов потребител

Re: Изтекло Разрешително за Строеж

Мнениеот guest1 » 05 Дек 2022, 23:02

gilosh написа:Обаче къщата е нанесена в Кадастъра.

Не претендирам за компетентност, но щом постройката фигурира в Кадастъра и вероятно плащате „Данък сгради и такса смет“ (по ЗМДТ) - направо сте за обстоятелствена проверка и КНА от нотариус.
Не е проблем, че не разполагате с всички строителни книжа.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 05 Дек 2022, 23:20

guest1 написа:

Не претендирам за компетентност, но щом постройката фигурира в Кадастъра и вероятно плащате „Данък сгради и такса смет“ (по ЗМДТ) - направо сте за обстоятелствена проверка и КНА от нотариус.

Обстоятелствената проверка служи за снабдяване с документ за собственост, не узаконява строежа. Като гледам периода, в който е построена, по-скоро да се направи възстановяване на строителните книжа, щом има все някакви.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот gilosh » 05 Дек 2022, 23:35

sunrise написа:
guest1 написа:

Обстоятелствената проверка служи за снабдяване с документ за собственост, не узаконява строежа. Като гледам периода, в който е построена, по-скоро да се направи възстановяване на строителните книжа, щом има все някакви.

Aз съм пълен лаик, колкото и да ми е неудобно от това. Извинете ме за глупавите въпроси , но как да се направи това възстановяване и на какви книжа? Не разбирам.
gilosh
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 06 Дек 2022, 10:26

gilosh написа:Aз съм пълен лаик, колкото и да ми е неудобно от това. Извинете ме за глупавите въпроси , но как да се направи това възстановяване и на какви книжа? Не разбирам.

Не се притеснявайте - всеки има познания в една или няколко области, и е лаик - във всички останали.
Съгласно ЗУТ
Допълнителни разпоредби
§ 5.
По смисъла на този закон:
36. "Строителни книжа" са всички необходими одобрени инвестиционни проекти за извършване или за узаконяване на строежа, разрешението за строеж или актът за узаконяване, както и протоколите за определяне на строителна линия и ниво.

sunrise написа:Обстоятелствената проверка служи за снабдяване с документ за собственост, не узаконява строежа. Като гледам периода, в който е построена, по-скоро да се направи възстановяване на строителните книжа, щом има все някакви.

И какъв е смисъла, освен "за спорта"?
Въпросните документи са зависими един от друг. ПУП няма виза;
    Без виза - няма проект;
    Без проект - няма РС;
    Без РС - няма строителство и протоколи/актове от 1 до 16;
    Без всичко до тук - няма акт за узаконяване;
    Без акт за узаконяване - няма вписване в АГКК, нанасяне на Кадастралната карта и регистрация в ДМТ на Общината
.
Мислите ли, че всеки собственик на постройка - си пази целия архив?

guest1
Активен потребител

Мнениеот gilosh » 09 Дек 2022, 21:35

Благодаря за отговора.
Да, логично е , след като е обозначена в одобрената кадастрална карта, сградата да е узаконена. Обаче ме тревожи обстоятелството, че в нотариалния акт, с който разполагам е описан само Урегулирания терен без сграда. Както вече споменах, баща ми плати цената, но по нотариален акт собственик съм аз. Разрешителното за Строеж също е на мое име както и всички части на нвестиционния проект. Освен това по моята партида за Местни Данъци, за този имот излизат само данъци смет и парцел.
Това означава, че не е подадена декларация за данък върху къщата. А може ли на базата на скица от кадастъра да подам декларация и да си платя данъците?
gilosh
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 09 Дек 2022, 21:57

gilosh написа:Обаче ме тревожи обстоятелството, че в нотариалния акт, с който разполагам е описан само Урегулирания терен без сграда.

Не забравяйте, че всеки документ - НА или друг, на хартия - има дата на издаване и показва ситуцията към оня момент. Даже сайта на АГКК не е 100% актуален - някой неща не са добавени.

gilosh написа:Освен това по моята партида за Местни Данъци, за този имот излизат само данъци смет и парцел.
Това означава, че не е подадена декларация за данък върху къщата. А може ли на базата на скица от кадастъра да подам декларация и да си платя данъците?

Да, може!
Естествено - ще има санкция за забавата (а уж електронното правителство работи и всичко се случва онлайн) - но това е „бял кахър“.

guest1
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 09 Дек 2022, 23:58

Да, логично е , след като е обозначена в одобрената кадастрална карта, сградата да е узаконена.

Може да е логично, но не е вярно. Отидете в общината, обяснете какъв е случая и може да получите нужните отговори.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 15 Дек 2022, 09:46

ivanov_p написа:Може да е логично, но не е вярно. Отидете в общината, обяснете какъв е случая и може да получите нужните отговори.

Като се има предвид територията, на която се намираме - всеки вариант е възможен.
Едно, ме информацията е на две места - в АГКК и в съответната Община.
Второ - не винаги информацията е актуална. Примери бол. На Кадастралната карта е нанесен обект "ПЖ 8 кв.м" (паянтова жилищна), а на място се издига масивна сграда на 2-3 етажа.
Мундари Сър!

guest1
Активен потребител

Мнениеот wladi » 18 Дек 2022, 03:58

За продажбата са необходими:
- Удостоверение от АГКК (имате го) щом е нанесена сградата;
- НА (нямате го), следва да се снабдите, направете обст.проверка
- Данъчна оценка от МДТ (нямате го), следва да го декларирате, започнете с това;
В случай, че нотариуса Ви откаже издаването на констативен НА, поради липсата на надлежни стр.книжа (Акт-16 и въвеждане в експлоатация) ще възстановявате "стр.книжа".
ПП. Редът за вписване на сградите в АГКК е различен при първоначалното създаване на регистъра и текущото вписване на нови сгради. При първоначалното е заснето всичко, така както е било - затова Вашата сграда фигурира. Днес за вписване се изисква най-малко Акт-14 и констативен протокол от общината + геодезическо заснемане.
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител

Мнениеот gilosh » 21 Дек 2022, 19:51

wladi написа:За продажбата са необходими:
- Данъчна оценка от МДТ (нямате го), следва да го декларирате, започнете с това;
В случай, че нотариуса Ви откаже издаването на констативен НА, поради липсата на надлежни стр.книжа (Акт-16 и въвеждане в експлоатация) ще възстановявате "стр.книжа".
ПП. Редът за вписване на сградите в АГКК е различен при първоначалното създаване на регистъра и текущото вписване на нови сгради. При първоначалното е заснето всичко, така както е било - затова Вашата сграда фигурира. Днес за вписване се изисква най-малко Акт-14 и констативен протокол от общината + геодезическо заснемане.

Благодаря Ви за информацията.
Къщата ни е 5-та категория и доколкото разбирам от това, което изчетох до сега, не е необходим Акт 16, а с Акт 14 можем да поискаме Удостоверение за въвеждане в Експлоатация и на тази база да я декларираме в МДТ на съответната община. На баз на тези документи, ако не се лъжа, можем да извадим и нотариален Акт за сградата.
Към момента разполагаме с НА за парцела и разрешително за строеж , но срокът на разрешителното е изтекъл. Това , доколкото разбирам е голям проблем.
В тази връзка не ми е ясно дали възстановяването на строителни книжа е приложима процедура и ако "да" към кого да се отнеса, за да започне такава процедура?
gilosh
Нов потребител

Мнениеот gilosh » 21 Дек 2022, 19:59

ivanov_p написа:
Да, логично е , след като е обозначена в одобрената кадастрална карта, сградата да е узаконена.

Може да е логично, но не е вярно. Отидете в общината, обяснете какъв е случая и може да получите нужните отговори.

Благодаря за съвета Ви.
Опасявам се да не попадна на някой некомпетентен и алчен служител, който да започне да ми извива ръцете и да ме подхвърли в някаква верига от "взятчици" , които да ми вгорчат окончателно живота. По тази причина се опитвам да се образовам в аванс, за да не ме мотаят и изнудват.
Скоро се върнахме от гурбет с жена ми и нямам представа дори към кого в една община би следвало човек да се обърне по подобен въпрос.
gilosh
Нов потребител

Мнениеот probcho » 21 Дек 2022, 22:16

gilosh написа:Къщата ни е 5-та категория и доколкото разбирам от това, което изчетох до сега, не е необходим Акт 16, а с Акт 14 можем да поискаме Удостоверение за въвеждане в Експлоатация (само с акт 14 няма да стане, трябва акт 15) и на тази база да я декларираме в МДТ на съответната община ( декларирането става след наличието на удостоверение за въвеждане в експлоатация). На баз на тези документи, ако не се лъжа, можем да извадим и нотариален Акт за сградата.
Към момента разполагаме с НА за парцела и разрешително за строеж , но срокът на разрешителното е изтекъл. Това , доколкото разбирам е голям проблем. Не е проблем изтичането на разрешението за строеж при наличието на акт 14....
В тази връзка не ми е ясно дали възстановяването на строителни книжа(възстановяването на книжа представлява възстановяване на инвестиционни проекти, но не и необходимите актове, протоколи и декларации за вложените материали по време на строителния процес) е приложима процедура и ако "да" към кого да се отнеса, за да започне такава процедура?

За продажбата отговор получихте от
wladi написа:За продажбата са необходими:

...
Но ако това е подставено "лице" с цел да "облажи" ivanov_p, то същото представлява "много груба селска проява"! :lol:
probcho
Активен потребител

Мнениеот gilosh » 23 Дек 2022, 14:56

[quote="probcho"][quote="gilosh"]
Къщата ни е 5-та категория и доколкото разбирам от това, което изчетох до сега, не е необходим Акт 16, а с Акт 14 можем да поискаме Удостоверение за въвеждане в Експлоатация (само с акт 14 няма да стане, трябва акт 15) и на тази база да я декларираме в МДТ на съответната община ( декларирането става след наличието на удостоверение за въвеждане в експлоатация). На баз на тези документи, ако не се лъжа, можем да извадим и нотариален Акт за сградата.
Към момента разполагаме с НА за парцела и разрешително за строеж , но срокът на разрешителното е изтекъл. Това , доколкото разбирам е голям проблем. Не е проблем изтичането на разрешението за строеж при наличието на акт 14....

Благодаря сърдечно, за Вашия коментар.
Май основния ми проблем е, че не го намирам този Акт 14 в документацията оставена от татко. А и не съм сигурен дали го има. Дали е възможно да проверя в някакъв регистър или в някоя общинска слуба дали има такъв и ако има да изискам копие или препис?
Извинявам се за некомпетентните въпроси, но ако имах някаква компетентност нямаше да се допитвам до специалисти в този форум.
И съм благодарен на отзовалите се!
gilosh
Нов потребител

Мнениеот bozyo » 23 Дек 2022, 16:53

gilosh написа:Дали е възможно да проверя в някакъв регистър или в някоя общинска слуба дали има такъв и ако има да изискам копие или препис?

първата спирка биха били или техническата служба към общината, или главния архитект на същата. зависи от големината и затихващите функции на общината (в София, например, има цяло "Управление по архитектура и градоустройство"). ако не е при тях, те ще могат да ви насочат към архива и ще ви подскажат как да получите копия от всички строителни книжа. това ще помогне да научите колко е това "всички".
bozyo
Потребител

Мнениеот stozashto » 05 Яну 2023, 04:08

При цялото ми искрено уважение към участниците в този форум и въпреки правилността на някои от изразените мнения, смятам за ПО-ПОЛЗОТВОРНО за Вас да не питате повече тук, а да се обърнете за съдействие към консултантска фирма, занимаваща се със строителен надзор, която:
- да прегледа ПЪЛНИЯ набор от документи, с който разполагате;
- да направи оглед на място;
- да определи статута на строежа Ви;
- да изрази КОМПЛЕКСНО компетентно мнение какво и как да бъде предприето от Ваша страна;
- да Ви съдейства за оформяне на необходимата строителна документация и да изготви окончателен доклад за въвеждане в експлоатация ИЛИ да оформи документация за издаване на Удостоверение за търпимост, в случай че строежът е изпълнен в отклонение от одобрените проекти.
Успех!
stozashto
Младши потребител

Мнениеот gilosh » 10 Яну 2023, 23:44

stozashto написа:При цялото ми искрено уважение към участниците в този форум и въпреки правилността на някои от изразените мнения, смятам за ПО-ПОЛЗОТВОРНО за Вас да не питате повече тук, а да се обърнете за съдействие към консултантска фирма, занимаваща се със строителен надзор, която:
- да прегледа ПЪЛНИЯ набор от документи, с който разполагате;
- да направи оглед на място;
- да определи статута на строежа Ви;
- да изрази КОМПЛЕКСНО компетентно мнение какво и как да бъде предприето от Ваша страна;
- да Ви съдейства за оформяне на необходимата строителна документация и да изготви окончателен доклад за въвеждане в експлоатация ИЛИ да оформи документация за издаване на Удостоверение за търпимост, в случай че строежът е изпълнен в отклонение от одобрените проекти.
Успех!

Благодаря Ви.
Ще потърся такава фирма в района.
gilosh
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация