начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Съседа ми ползва мазата

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съседа ми ползва мазата

Мнениеот georgikolev » 20 Яну 2023, 01:50

Здравейте, собственик съм на 1/2 къща с общи стълбищни площи, но отскоро моята част от къщата стои необитавана. Навремето като са строили къщата моите баба и дядо и на съседа е имало някаква устна договорка нашата страна да прегради маза на партера под стълбите, а по някое време когато се разделя тавана те да вземат няколко м2 повече.

Накратко имам маза под стълбите, която не използвам и понеже не обитавам жилището тя е празна. Преди 2 месеца съседа ми дойде при мен и ми каза, че мазата е и негова и ме помоли да я използва, а аз от своя страна се съгласих, тъй като тя е празна, а и аз не живея там както споменах... Въпросната маза фигурира в моя нотариален акт и е на мое име, но се зачудих дали след като съм му позволил да я използва може да ми заведе дело след 2-3 години, като упомене, че е ползвател от няколко години?

Имало ли е някаква абсолютна давност в която е можело да предевят някакви възражения или това може да се случи по всяко време?

Обмислям в близките няколко години да продам имота и това беше и причината поради, която нямах нищо напротив да се ползва и от него.

Много благодаря предварително на всички, които ще се включат. Поздрави. :)
georgikolev
Младши потребител

Re: Съседа ми ползва мазата

Мнениеот hristev » 20 Яну 2023, 12:12

Чл. 79. Правото на собственост по давност върху недвижим имот се придобива с непрекъснато владение в продължение на 10 години.

Няма да Ви вземат мазата.

Ако Ви се занимава с тъпотии и имвате време за губене, дори може да подпишете договор с достоверна дата, че да има основание, на което се държи имота (различно от ползването).

Така никога не може нищо да стане.
hristev
Потребител

Мнениеот todorst » 20 Яну 2023, 17:09

дали ти е взел МАЗАТА или МЕЗЕТО , уточни! Няма такова животно МАЗАТА. Към апартаментите обикновено има МАЗЕ. Така се и пише в Нот.актове, МАЗЕ
todorst
Потребител

Мнениеот georgikolev » 20 Яну 2023, 19:40

Здравейте, благодаря за включването!

Законът за давността ми е ясен горе долу, но въпросът беше дали едно време като сме взели мазата е имало срок за възражение, които може да се поднови с ползването от страна на съседа ми.

Никой нищо не ми е взимал, а само обсъдихме, че уж и той има право да ползва мазето, което впрочем е прилижащо към апартамента на етаж 2. Къщата е на 2 етажа, като всеки има по 1 етаж и партера е разделен на 2 заедно с дворовете. А и аз незнам в неговия нотариален акт няма 2-3 м2 повече някъде като компенсация за мазата. Цял живот сме живели така и не са си позволявали да споменават нищо, но наскоро почина баба ми и сега започнаха да се озъртат. В крайна сметка може и да са прави и аз да имам една маза 3м2 повече. Притеснява ме след като обявя за продан след 2-3г. имота да не ми заведат дело и да ми стопират всичко.
georgikolev
Младши потребител

Мнениеот georgikolev » 20 Яну 2023, 19:46

Да уточня мазата цял живот е ползвана от нас и имам нотариален акт и се води към апартамента... Винаги е стояла заключена, но тъй като не живея там, а водомера ми е там и всеки месец трябва да влизат да отчитат водомера и я оставих отключена. Не след дълго съседа ми дойде при мен и ме помоли да си остави някакви вещи там, тъй като тя се намира срещу вратата му на партера... Обясни ми, че мазата е обща и едно време едва ли не сме я преградили и усвоили неправомерно пространството... Аз за да не влизам в пререкания се съгласих да използва мазата, като ми е ясно, че няма как да ми вземе мазата, но се зачудих ако ми заведе дело дали може да упомене, че ползва мазето 2-3години например и че половината е негово и тн...
georgikolev
Младши потребител

Мнениеот todorst » 17 Фев 2023, 20:58

абе, тоя човек тугодум ли е. Няма такова животно МАЗАТА, има МАЗЕ! Даже по селски му казват ИЗБА или ХИЗБА . Искай в съда МАЗАТА, и да видим.
todorst
Потребител

Назад към Етажна собственост