начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

чл. 23 ал.6 ЗУЕС - дело но какво?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

чл. 23 ал.6 ЗУЕС - дело но какво?

Мнениеот pitasht » 15 Дек 2022, 17:21

Текстът е доста прост:
(6) (Нова - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) При избор на нов управителен съвет (управител) съхраняваните документи, както и наличните парични средства, данни за банкови сметки и банкови карти се предават с протокол, който се подписва от членовете на предишния управителен съвет (управител), от членовете на новоизбрания управителен съвет (управител), от председателя на контролния съвет (контрольора) и от касиера.
Сега стигаме до въпроса - какъв вид дело да заведем ако не се изпълни ал.6 за предаване на каса и документи?

Вървя по два пътя: осъдителен иск за връщане на сумата, която се задържа неправомерно - но тук не знам колко е, а съдът ще ни задължи да посочим сума? Да не говорим че тя се и променя при плащания - а старият управител още плаща сметки.

Или някакъв вид иск съдът да задължи стария управител да извърши следните действия, упоменати в чл. 26 - да предаде документите, паричните средства и данни за банкови сметки. Един вид неоценяем иск.

Не намирам никаква практика по темата.

Преди време тръгнахме с жалба до полицията за обсебване на сумата и задържане на документи и имаше ефект, обаче то голямо разкарване из полицията падна, та сега някак ми се иска да го избегнем. по делото ще се явява юрист и да се оправя той, но искам да знам дали ще го заведе правилно.

Има и още един вариант: глоба от общината след протокол на новия управител + свидетели. Понеже е фирма гледам че глобата започва от 1000 лева - май натам се насочвам като начало.
pitasht
Активен потребител

Re: чл. 23 ал.6 ЗУЕС - дело но какво?

Мнениеот hristev » 28 Фев 2023, 17:46

До прокуратурата. Жалба. Пълно, точно и конретно описание на фактическата обстановка. Телефони, адреси, свидетели - както си му е редът.

Накрая ако не излезе нищо, поне ще има черно на бяло от къде да се почерпи информация за дело - поне размера на сумата.

Все пак той ще е признал каква сума има у него ? Или няма ?

То за да има иск, трябва да искате конретен диспозитив. Как ще опишете всичко, което ще искате да Ви се предаде ? Не знам ? То реално етажната собственост въобще не знае колко пари има да взима - бас хващам.

Бих тръгнал прокуратура.

Един път, срещу един тарикат, написах жалба до прокуратурата и му я залепих на вратата на апартамента. Обадих му се и му казах, че утре сутрин я пускам, освен ако не ми донесе парите до края на деня.

Не пуснах жалба в следващия ден.
hristev
Потребител

Назад към Етажна собственост