начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Заплатени паркоместа

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Заплатени паркоместа

Мнениеот ivo756 » 18 Яну 2024, 18:52

Здравейте, мога ли аз, като гражданин да изисквам от общината да ми предостави списък от заплатените паркоместа в града.
ivo756
Нов потребител

Re: Заплатени паркоместа

Мнениеот guest1 » 18 Яну 2024, 21:07

Здравейте.
Ако вашата община предлага услугата - Абонамент за паркиране „Индивидуално паркомясто“ - трябва да каже, кои места са заети/заплатени и кои свободни.
Но ако искате информация - кой ги е платил - ще ви откажат.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот ivo756 » 19 Яну 2024, 08:31

guest1 написа:Здравейте.
Ако вашата община предлага услугата - Абонамент за паркиране „Индивидуално паркомясто“ - трябва да каже, кои места са заети/заплатени и кои свободни.
Но ако искате информация - кой ги е платил - ще ви откажат.

Няма да искам да ми кажат, кой е платил, ще искам за дадена улица, кои паркоместа са заплатени, защото доста собственици на магазини са сложили конуси с надпис "Платено ...", но мен ме съмнява, че са платили.
ivo756
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 19 Яну 2024, 09:25

ivo756 написа:Няма да искам да ми кажат, кой е платил, ще искам за дадена улица, кои паркоместа са заплатени, защото доста собственици на магазини са сложили конуси с надпис "Платено ...", но мен ме съмнява, че са платили.

Със същия успех можеше да попитате в BG-Mamma или на друго място. Въпросът ви не е юридически (за рамката), практически - как е уредено във вашата община.
В съответната наредба при нас пише:
Не се издава разрешение, когато:
1. искането се отнася за места, с въведени забрани за паркиране или
2. е налице липса на градоустройствена възможност;
3. искането се отнася за паркомясто, попадащо в зона по чл. ** от настоящата наредба и в група от по-малко от три паркоместа, както и ако след издаването на разрешението в групата, остават по-малко от две паркоместа за паркиране на друго основание.

Принципно този въпрос
ivo756 написа:мога ли аз, като гражданин да изисквам от общината

е излишен.
Едно, че всеки има право да иска - просто не винаги ще получи исканото.
Другото е, че общината е конкретната територия заедно с цялото население, инфраструктура и всичко останало. А общинската администрация (към която вие ще се обърнете) е само административен орган на Общината!
Изразът „L'État – c'est moi! / Държавата – това съм аз!“ остана в историята.

guest1
Активен потребител

Мнениеот dimist » 19 Яну 2024, 11:50

Конуси с надпис "платено" са самодейност. Ако действително има абонамент, общината поставя знак с ъс "Спирането забранено" и отдолу в правоъгълна табела "Служебен абонамент - Х места, в работни дни и в събота от...часа до ....часа". Подайте сигнал в "Градско мобилност" , ако е за София. Те идват ,прибират конусите, а ако някой си признае, че са негови, го глобяват. Тия конуси не дават право на безплатно паркиране, но ако за автомобила е платено паркирането, скобарката ще го отмине. Правете разлика между "Служебен абонамент" , който дава право на паркиране на определено индивидуално паркоместо, което е запазено , и абонамент за паркиране по местоживеене, което дава право да паркирате в определен участък от града, без да гарантира че ще има свободно паркоместо.
dimist
Потребител

Мнениеот guest1 » 19 Яну 2024, 12:58

dimist написа:Конуси с надпис "платено" са самодейност. Ако действително има абонамент, общината поставя знак с ъс "Спирането забранено" и отдолу в правоъгълна табела "Служебен абонамент - Х места, в работни дни и в събота от...часа до ....часа". Подайте сигнал в "Градско мобилност" , ако е за София. Те идват ,прибират конусите, а ако някой си признае, че са негови, го глобяват. Тия конуси не дават право на безплатно паркиране, но ако за автомобила е платено паркирането, скобарката ще го отмине. Правете разлика между "Служебен абонамент" , който дава право на паркиране на определено индивидуално паркоместо, което е запазено , и абонамент за паркиране по местоживеене, което дава право да паркирате в определен участък от града, без да гарантира че ще има свободно паркоместо.

Целия пост е „свободни съчинения“!
Най-малкото - не се знае, за коя община става дума!
При нас, в Наредбата пише
Разрешените места за паркиране се сигнализират по разбираем начин, указващ че паркомястото е платено за „Служебен абонамент“. Сигнализирането и маркирането се извършва от ползвателя за негова сметка посредством съответния пътен знак и по желание с подвижна преносима табела.

С малката подробност, че „съответния пътен знак“ не е регламентиран!

И друго - освен „пренциално паркиране на живущите“ (паркиране по местоживеене) и „Служебен абонамент“ има и „Месечен абонамент за район“, „Месечен абонамент“ за цялата зона и „Индивидуално паркомясто“.

guest1
Активен потребител

Назад към Общи дискусии