начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Вменяване на чужди задължения и производствена необходимост

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Вменяване на чужди задължения и производствена необходимост

Мнениеот needformadness » 07 Авг 2024, 15:19

Здравейте,
обръщам се към вас със следния казус - работя като електрончик в транспортна фирма. Прекият ми ръководител, заедно с началника на фирмата първо се опитаха да ми вменят задълженията на дежурен "Организатор експлоатация" - длъжност, за която нямам нито образование, нито квалификация, нито опит, нито има нещо общо с извършваната ми по ТД и длъжностна х-ка дейност. След като им обясних, че номерът няма да мине и явно се усетиха, че малко или много си знам правата, в момента правят опит да ме преместят в друг отдел за 45 дни като "Монтьор" по производствена необходимост - също дейност, за която нямам образование, квалификация (чл. 120 ал. 2 КТ, непроеодолимост определено липсва, не са останали без персонал за въпросната длъжност - ал.3) и опит. Въпросът ми е, при тези обстоятелства имат ли законово право да ме пресместят в друг отдел на длъжност, която не мога да изпълнявам или имам основание да сезирам Инспекцията по труда, или да си търся правата в съда? Благодаря предварително!
needformadness
Нов потребител

Re: Вменяване на чужди задължения и производствена необходим

Мнениеот guest1 » 08 Авг 2024, 23:19

Здравейте!

Изменение на мястото и характера на работата от работодателя
Чл. 120.
(1) Работодателят може при производствена необходимост, както и при престой, да възлага на работника или служителя без негово съгласие да извършва временно друга работа в същото или в друго предприятие, но в същото населено място или местност за срок до 45 календарни дни през една календарна година, а в случаи на престой - докато той продължава.
(2) Промяната по предходната алинея се извършва в съответствие с квалификацията и здравословното състояние на работника или служителя.
(3) Работодателят може да възложи на работника или служителя работа от друг характер, макар и да не съответствува на неговата квалификация, когато това се налага по непреодолими причини.
Кодекс на труда

Тук се сещам за две подробности:
    - другия характер на работата не трябва да е специфичен. Примерно, да управлявате камион или автобус с „В категория“ или да изпратим чистачката, да „рови в трафопоста“!
    - отговорност за качеството на работата си поема работодателят.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Трудово право