начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Предаване на отнето СУМПС

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Предаване на отнето СУМПС

Мнениеот sasho321 » 22 Ное 2024, 12:06

Здравейте, преди 2 месеца бях на дело при ВКС и още не съм получил решение, но понеже назанаието включва отнемане на СУМПС, днес ми звънна кварталния да си предам книжката. Проблема е, че този уикенд имам спешна работа с колата и му казах, че ще мога да си дам книжката в понеделник, а кварталния отговори, че ако ме спрат полицаи могат да ме глобят или направо да ми вземат книжката. Това вярно ли е и ще мога ли да карам още 2 дена, защото още не са ми дали решение от съда, нищо че са минали 2 месеца или просто кварталния ме сплашва. Едниствения документ, който съм получил е за заплащане на такси по делото, но не и самото решение.
sasho321
Нов потребител

Re: Предаване на отнето СУМПС

Мнениеот guest1 » 22 Ное 2024, 12:42

Здравейте.
Малко хаотично обяснение, затова е добре да се изясни хронологията.
    1. Получили сте НП със санкция „лишаване от правоуправление на МПС“.
    2. Обжалвали сте и сте задържали СУМПС, макар че
    Чл. 172. (5) Обжалването на заповедите по ал. 1 се извършва по реда на Административнопроцесуалния кодекс. Решението на административния съд не подлежи на обжалване.
    (6) Подадената жалба не спира изпълнението на приложената административна мярка.

Тоест - в момента на връчване на НП ви се отнема СУМПС, а по време на обжалването сте пешеходец или пасажер.

Правилно ви е казал районния инспектор (не квартален полицай), защото това СУМПС е регистрирано в системата, като временно отнето по ... вие си знаете по каква причина.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Re: Предаване на отнето СУМПС

Мнениеот bvoykov » 22 Ное 2024, 13:34

Обяснението не е хаотично, просто не става въпрос за НП, а явно за наказателно дело от общ характер - по делата с НП не се "ходи" до ВКС. НП освен това не се обжалва по реда на АПК, а по ЗАНН, защото не се води административен акт по смисъла на чл. 21 АПК и там тем подобни. А по АПК нямаме никакво участие на ВКС, освен там в оная разпоредба за спор за подсъдност на делото между общите и административните съдилища, което е изключителна рядкост - чл. 135, ал. 5 АПК. Не винаги при връчване на НП се отнема СУМПС. Ако с НП се налага наказание ЛУМПС, то подлежи на обжалване, а не на предварително изпълнение. СУМПС се изземва или с АУАН, или със заповед като принудителна административна мярка. Не винаги обаче това се прави, примерно за дела по чл. 343 НК - причинено ПТП със средна или тежка телесна повреда или смърт примерно не съм срещал такъв случай.
По принцип не ми е известно да се връчват решенията на ВКС, но може да се провери в техния сайт какво постановява съдът по номера на делото. Дори и да връчват нещо, то реално не се връчва препис от решението, а само уведомление, че то е готово и съдържанието на заключителната му част, т.н. "диспозитив". Спешна, неспешна работа - това е положението. Не знам какви санкции има, ако при покана СУМПС не се предаде. Не съм убеден обаче, че могат да Ви санкционират, че сте неправоспособен или карате в срока на изтърпяване на наказанието лишаване от право да се управлява МПС, доколкото според чл. 190, ал. 2 от Закона за движението по пътищата наказанието "лишаване от право да се управлява МПС" тече от изземването на СУМПС. Е, полицаите сигурно ще напишат акт за управление в срока на изтърпяване, но дали ще е законосъобразен, аз лично не съм убеден. Със сигурност обаче имат право да го изземат, щом установят, че вече сте лишен със съответния юридически акт. За по-сигурно не рискувайте, в най-лошия случай ще Ви съставят акт и издадат наказателно постановление за някаква глоба и ще Ви свалят табелите на автомобила, ако приемат, че управлявате МПС в срока на изтърпяване на наказание "лишаване от право да се управлява МПС", защото е налице принудителна мярка "прекратяване на регистрацията" в този случай според чл. 171, т. 2а, б. "б" ЗДвП. Може и при обжалване на нещо да "падне", но със сигурност няма да Ви спестят главоболията. Аз на Ваше място нямаше да карам, а щях да отида да си предам книжката, но аз и без това съм възприеман за "балък" в обществото.
bvoykov
Потребител

Назад към Наказателно право