начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Загуба на работа заради трудова книжка- съвет!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Загуба на работа заради трудова книжка- съвет!

Мнениеот maxma » 24 Ное 2024, 03:08

Здравейте!

Търся съвет относно ситуация с бившия ми работодател. Забавянето на връщането на трудовата ми книжка (трудова книжка) стана причина да загубя предложение за работа и доведе до финансови и емоционални вреди. Ще съм ви много благодарен за вашите насоки относно това дали този случай заслужава съдебни действия и какво обезщетение мога да претендирам с основание.
Предистория

Споразумение за прекратяване на трудовото правоотношение и трудова книжка:
Трудовото ми правоотношение беше прекратено по-рано тази година. При прекратяването бившият ми работодател ме увери, че мога да получа трудовата си книжка, без да е необходимо тя да бъде изпращана в централата му.
На 21 октомври 2024 г. предадох трудовата си книжка в офиса им в София. Беше ми казано, че няма да е необходимо да се изпраща до централата им, но след като я предадох, ме информираха, че ще трябва да я изпратят там.
Знаейки, че книгата ми е необходима до следващата седмица, поисках да я изпратят директно на моя адрес и да ми изпратят по имейл потвърждение, което да подпиша, потвърждавайки получаването. Те се съгласиха устно с тази уговорка.

Краен срок и неразбирателство:
На 4 ноември 2024 г. беше както първият ми ден на новата работа, така и крайният срок за изпращане на трудовата книжка. Този краен срок беше ясно съобщен на бившия ми работодател.
Въпреки това трудовата книжка не беше предадена навреме. На сутринта на 4 ноември бившият ми работодател невярно заяви, че книжката вече е изпратена и ще пристигне на следващия ден.
По-късно същия ден представител на отдел „Човешки ресурси“ лично достави трудовата книжка на моя адрес, като призна, че тя не е била изпратена по-рано.

Въздействие върху новата работа:
Бях си осигурил нова работа, която започна на 4 ноември 2024 г., с брутна заплата от 2 100 лв. на месец.
Новият ми работодател изискваше както сканирано копие (което предоставих), така и оригиналната трудова книжка към датата на започване на работа, за да финализира наемането ми. Бяха необходими и допълнителни документи, но трудовата книжка беше от съществено значение.
Поради непредоставяне на оригиналната трудова книжка в срок новият работодател отмени предложението.

Забавянето доведе до загуба на поне месечна заплата и забави възможността ми да си осигуря нова работа.
То също така причини значителен емоционален стрес и потенциално накърни професионалната ми репутация.
Адвокатът ми предложи да поискам поне 3 месеца брутна заплата.

Моите въпроси

Нарушение на закона от страна на работодателя:
Непредоставянето на трудовата книжка в уговорения срок представлява ли нарушение на българското трудово законодателство (напр. чл. 350 от Кодекса на труда)?
Може ли в този случай работодателят да бъде подведен под отговорност за вреди, причинени от неговата небрежност?

Имам ли право да претендирам за имуществени вреди за пропуснатото възнаграждение?
Разумно ли е да претендирам за обезщетение за неимуществени вреди за емоционален стрес и увреждане на репутацията? Какви доказателства биха подкрепили иска ми?

Има ли прецеденти в българското трудово право, при които подобни случаи са довели до успешни искове?
Бихте ли препоръчали да се опитате да проведете медиация с работодателя, преди да предприемете съдебни действия?

Ще бъде ли полезно да докладвам за този инцидент на Инспекцията по труда? Как това би могло да се отрази на моята позиция?

Разполагам с кореспонденция по електронна поща и съобщения, в която са документирани устните ангажименти на работодателя, потвърждаването на крайния срок и неспазването му.
Новият работодател също така потвърди, че забавянето на трудовата книжка е било пряката причина за оттегляне на офертата.
Опитах се да разреша този въпрос директно с бившия си работодател, но отговорите му бяха незадоволителни.

Търся информация за това дали си струва да се води този случай по съдебен път, какво обезщетение е възможно съгласно българското трудово законодателство и какви стъпки трябва да предприема след това. Всякакви насоки или подобен опит биха били изключително полезни.

Предварително Ви благодаря за отделеното време и съветите.
Не съм българин, и исползвам преводач и мойят слаб български, затова, извинявайте за грешки, ако има.
maxma
Нов потребител

Re: Загуба на работа заради трудова книжка- съвет!

Мнениеот berto » 24 Ное 2024, 09:12

Здравейте, трудовата книжка е на път да отпадне като документ, който е необходим за започване на работа. (Чл. 350 от кодекса на труда е отменен и промяната влиза в сила през юни месец 2025г.). В този ред на мисли едва ли би било възможно да осъдите стария си работодател, при това за 3 брутни заплати. По-добре се разберете с новия и му кажете, че уредбата е на път да отпадне съвсем и да не се заяжда за глупости. Прочетете чл. 226, ал. 2 и 3 /КТ и ще видите, че адвокатът Ви Ви лъже.
berto
Потребител

Мнениеот guest1 » 24 Ное 2024, 11:33

Здравейте и двамата.
Принципно - в думите на berto има логика, но практическото решение е много просто. Щом не разполагате с трудовата си книжка - влизате в първата гнижартица и си купувате нова. Няма ограничение, колко трудови книжки може да има човек през трудовия си живот.

А тези приказки - за електронни трудови книжки, трудови досиета, електронни фактури и други документи- много отдавна се говорят, но не работят навсякъде. Българското "изобретение" - електронен документ с МОКЪР ПЕЧАТ!!!

Тук не мога да пропусна а другата глупост. 99,99% от работодателите настояват трудовата книжка да се съхранява при тях, а според КТ това е изключение.
Последна промяна guest1 на 24 Ное 2024, 18:17, променена общо 2 пъти
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот berto » 24 Ное 2024, 12:14

Да, guest 1 е прав за това, че може да се вземе нова книжка от книжарницата. Аз просто исках да наблегна на това, че тоя документ е на път да отпадне и няма какво да Ви се заяждат, както и на това, че адвокатът Ви Ви е подвел доста, изхвърлил се е с 3 работни заплати. Текстът на чл. 226 /КТ говори друго.
berto
Потребител

Назад към Трудово право