начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Нотариус архив, нотариална заверка на подписа

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Нотариус архив, нотариална заверка на подписа

Мнениеот hellmad » 11 Яну 2025, 09:46

Привет,

Подобни теми са разисквани, но така и не намерих конкретен отговор.
Накратко: някъде 2010-11 продадох МПС на познат. Той обаче не го е прехвърлил на негово име- нито в КАТ, нито в даначното.
2019-20 година ми се обадиха от РПУ-то, че мой мотор, процесното МПС, било при тях.
Разбирам, че човека, на който го продадох, го е продал на друг човек - естествено чисто формално, без сделката да бъде изповядана.
На дознателя съм заявил, че нямам претенции към въпросното МПС и че съм го продал преди доста време.
Обаче...
Оказва се, че на въпросното МПС е наложен опис по изпълнително дело от 2010 г.
Нотариуса, при който е изповядана сделката почина преди няколко години. В нотариалната камара няма информация на кого е предаден архива, писах им на електронната поща - надявам се да получа информация.
В тема, тук във форума, потребител пише, че е набавил необходимата информация относно нотариалната заверка на подпис, т.с. че такъв договор е сключен, от Агенция по вписванията. Там обаче или не знам къде да търся (имам КЕП, имам и регистрация) или има информация само за покупка на недвижим имот.

Та... освен от рахива на нотариуса, стига да го намеря къде се намира и стига същият да не е унищожен - мога ли наистина от Агенция по вписванията да търся подобна информация. Разполага ли същата с подобен архив?

Благодаря предварително.

Поздрави
hellmad
Младши потребител

Re: Нотариус архив, нотариална заверка на подписа

Мнениеот guest1 » 11 Яну 2025, 10:42

Здравейте.
Има голяма разлика.
При "заверка на подпис" - подписвам някакъв документ и нотариуса усостовепява, че подписа е мой. Документа може да е всякакъв - запечатано завещание, покана или картичка за ЧРД
Прехвърляне собствеността на МПС се прави с "нотариално удостоверен договор", който се изгонлтвя от самия нотариус. И се удостоверяват както подписите на страните, така и съдържанието.
Във вашия случай е трябвало, освен при нотариуса - да отидете в КАТ и Общината, и да отидете МПС.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот hristev » 11 Яну 2025, 12:02

След като нотариус почине, следва определена процедура. По време на тази процедура никое лице не може да се снабди с препис от архива на нотариуса. Тя трае около два месеца.

След като процедурата приключи - в сайта на нотариалната камара ще пише на кого е предаден архива на нотариуса.

Ето пример. Направете копи/пейст на линка, защото нещо не го отчита форума добре като url.
https://notary-chamber.bg/bg/нотариус/509-иван-стоянов-иванов-публикувано

След като разберете при кого е архива - отивате при съответното лице и пишете молба. Носите си личната карта. Молите да се направи проверка за периода 2010-2011 г. и да Ви се издаде удостоверение от общия регистър на починалия нотариус, от което да е видно, че сте продали еди кое си МПС с договор с нотариално удостоверени подписи.

Ако към момента на продажбата обаче МПС-то е било описано, то продажбата не следва да е породила правно действие, поради което МПС-то си е още ваше - доколкото не е продадено на търг от ЧСИ/ДСИ/Публичен изпълнител, разбира се.

Успех.
hristev
Потребител

Мнениеот guest1 » 11 Яну 2025, 12:26

hristev написа:Ако към момента на продажбата обаче МПС-то е било описано, то продажбата не следва да е породила правно действие, поради което МПС-то си е още ваше - доколкото не е продадено на търг от ЧСИ/ДСИ/Публичен изпълнител, разбира се.

Малко объркано обяснение, защото питащия говори за две продажби изповядана и симулирана. Ако в онзи момент (на първата сделка) МПС е било оТписано в КАТ и ДМДТ - нямаше да водим този разговор.

hristev написа:Ето пример. Направете копи/пейст на линка, защото нещо не го отчита форума добре като url.

За вмъкването на „линк“/препратка - трябва:
    - да маркирате текста, който искате да се вижда;
    - да натиснете бутона „URL“ - текста ще бъде заграден с (url) и (/url);
    - после добавяте знак за равенство - (url=) - и поставяте адреса на страницата след него.
Пример - https://notary-chamber.bg/bg/нотариус/509-иван-стоянов-иванов-публикувано

Ако махна една или няколко скоби - ще се види синтаксиса.
url=https://notary-chamber.bg/bg/%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%83%D1%81/509-%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD-%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE]https://notary-chamber.bg/bg/нотариус/509-иван-стоянов-иванов-публикувано[/url]
Въпреки, че копирам от адресната лента това „https://notary-chamber.bg/bg/нотариус/509-иван-стоянов-иванов-публикувано“ - вмъква се нещо по-различно. Зеления текст е работещата връзка.

guest1
Активен потребител

Мнениеот hellmad » 11 Яну 2025, 15:34

hristev написа:
Ако към момента на продажбата обаче МПС-то е било описано, то продажбата не следва да е породила правно действие, поради което МПС-то си е още ваше - доколкото не е продадено на търг от ЧСИ/ДСИ/Публичен изпълнител, разбира се.

Успех.

Не е било описано, то и към момента се съмнявам да е правен реален опис, предвид че за едно и също нещо е насрочван опис през няколко месеца... Не съм чел делото и нямам конкретика.
Както споменах - сделката е изповядана 2010-та година по спомен, насроченият опис е за септември 2020-та.
hellmad
Младши потребител

Мнениеот hellmad » 11 Яну 2025, 15:40

guest1 написа:Здравейте.
Има голяма разлика.
При "заверка на подпис" - подписвам някакъв документ и нотариуса усостовепява, че подписа е мой. Документа може да е всякакъв - запечатано завещание, покана или картичка за ЧРД
Прехвърляне собствеността на МПС се прави с "нотариално удостоверен договор", който се изгонлтвя от самия нотариус. И се удостоверяват както подписите на страните, така и съдържанието.
Във вашия случай е трябвало, освен при нотариуса - да отидете в КАТ и Общината, и да отидете МПС.

Здравейте, благодаря!

Да, прав/а сте, трябваше, но не съм очаквал подобно бездействие от купувача. Обикновено до момента именно той, при всички сделки е бил активната страна, малко или много е в негова изгода. Ще ми е обица на ухото.

В този случай - нотариално удостоверените договори фигурират само в архива на нотариуса или наистина се отразяват в Агенция по вписванията? Не ми звучи достоверно, но в тема от форума се твърди точно това.

Поздрави.
hellmad
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 11 Яну 2025, 19:54

hellmad написа:Да, прав/а сте, трябваше, но не съм очаквал подобно бездействие от купувача. Обикновено до момента именно той, при всички сделки е бил активната страна, малко или много е в негова изгода. Ще ми е обица на ухото.

Това, което човек си направи сам и Господ не може да му го направи.
Най-малкото е било във Ваш интерес, защото ще спрете да дължите данък.
Другата страна е била активно само за неща, в нейн интерес.
hellmad написа:В този случай - нотариално удостоверените договори фигурират само в архива на нотариуса или наистина се отразяват в Агенция по вписванията? Не ми звучи достоверно, но в тема от форума се твърди точно това.

Едно са правилата, а друго - тяхното спазване и прилагане.

guest1
Активен потребител

Мнениеот hellmad » 12 Яну 2025, 09:07

guest1 написа:Това, което човек си направи сам и Господ не може да му го направи.
Най-малкото е било във Ваш интерес, защото ще спрете да дължите данък.
Другата страна е била активно само за неща, в нейн интерес.

Въпросното МПС не е било регистрирано в данъчната служба. По това време по спомен регистрацията не беше автоматична. Проблемът е само с регистрацията в КАТ, а там не съм запознат да има практика продавача да извършва действия, освен когато бракува/спира от движение МПС.

hellmad написа:В този случай - нотариално удостоверените договори фигурират само в архива на нотариуса или наистина се отразяват в Агенция по вписванията? Не ми звучи достоверно, но в тема от форума се твърди точно това.

Едно са правилата, а друго - тяхното спазване и прилагане.

Това не го разбрах съвсем.
т.с. би трябвало, но дали е свършено е друг въпрос?

Все пак благодаря за активността.
hellmad
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 12 Яну 2025, 17:52

hellmad написа:Това не го разбрах съвсем.
т.с. би трябвало, но дали е свършено е друг въпрос?

Аз също трудно Ви разбирам, защото ... сте смесили цитирано мнение и ваши думи!
Ако това е от вас
Въпросното МПС не е било регистрирано в данъчната служба. По това време по спомен регистрацията не беше автоматична. Проблемът е само с регистрацията в КАТ, а там не съм запознат да има практика продавача да извършва действия, освен когато бракува/спира от движение МПС.

то звучи странно! Нали, когато това МПС е било ваша собственост- сте плащали данък за него?
С теди думи "Въпросното МПС не е било регистрирано в данъчната служба" сте направо в мъглата!
Естествено, че ако не е регистрирано на ваше име- няма нужда от де-регистрация!

guest1
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 12 Яну 2025, 20:52

Колегите са се изказали правилно, просто се дръжте любезно със служителите на данъчното и то това е цялата дандания - иска да видят докъде са нещата - да не е канал. Говорим за общи приказки - но поведението на всеки гражданин с държавата трябва да е учтиво - за да не се раздразни чиновника.

Няма как да имаме равни заплати, няма. Иначе от конкретиката - ако искат пък много - то - владението на вещта е преминало вече. Има фази на държане, фази на владение, фази на ключове.

Ключовете при автомобила са изключително важни. Това е момент на предаване на държането.

Учтивото поведение ще доведе до резултат.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот hellmad » 13 Яну 2025, 23:13

ivan_lawyer написа:Колегите са се изказали правилно, просто се дръжте любезно със служителите на данъчното и то това е цялата дандания - иска да видят докъде са нещата - да не е канал. Говорим за общи приказки - но поведението на всеки гражданин с държавата трябва да е учтиво - за да не се раздразни чиновника.

Няма как да имаме равни заплати, няма. Иначе от конкретиката - ако искат пък много - то - владението на вещта е преминало вече. Има фази на държане, фази на владение, фази на ключове.

Ключовете при автомобила са изключително важни. Това е момент на предаване на държането.

Учтивото поведение ще доведе до резултат.

Благодаря! Това ми е достатъчно.

Поздрави.
hellmad
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ