начало

Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент

платен отпуск по майчинство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

платен отпуск по майчинство

Мнениеот сиса » 29 Яну 2005, 14:21

Как и кога се плаща платеният отпуск по майчинство и имам ли право на него? На каква база се изчислява?Каква е разликата м-у платеният и отпускът по майчинство? Тези 120 лв помощи или обезщетение са?

[%sig%]
сиса

Re: платен отпуск по майчинство

Мнениеот donna » 29 Яну 2005, 14:49

Право на платен отпуск по майчинство имате ако сте осигурено лице ,тоест ако работите по трудово /служебно правоотношение или сте самоосигуряващо лице осигурено за този риск .
За да сте в отпуск за отглеждане на малко дете до 2г. трябва да отговаряте на ей тия условия
Осигуреното лице има право на обезщетение за отглеждане на малко дете, ако има осигурителен стаж 6 месеца като осигурено за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица.

ОТ 2005Г. размера на майчинството е 130 лв
donna
Старши потребител

Мнениеот сиса » 29 Яну 2005, 15:02

осигурено лице съм,как се изчислява този платен отпуск на базата на заплатата която съм вземала ли?
сиса

Мнениеот ivi_t » 29 Яну 2005, 22:54

Как сте осигурявана?Фирма ли Ви е осигурявала или сте самоосигуряващо се лице?Преди да започнете да получавате въпросните 130 лв. майчинство за отглеждане на дете до 2 год. имате право на болнични - 45 дни преди термина и останалите до 135 дни след раждането.т.е още 90 дни.Болничните се изчисляват на базата на сумата, върху която сте осигурявана през последните 6 месеца.Така се намира колко ще получавате за един работен ден.Умножава се по броя на работните дни за месеца и това е сумата, която трябва да получите./От 1 януари не се дължат осигурителни вноски върху болничните има изменение-подробности можеш да намериш на страницата на НОИ.
ivi_t
Младши потребител

Мнениеот nastri » 31 Яну 2005, 17:06

Аз съм също самоосигуряващо се лице и съм се осигурявала 6 месеца на 29% ДОО, искам да разбера за възможностите за ползване на майчинството от роднина, точните условия на които да отговаря лицето и какви документи са необходими.
Другият ми въпрос е къде да намеря подробности за отменяне на осигуряване по време на болнични и това означава ли, че се внасят само здравни, т.е. 12 лева на месец. Когато се внасят само здравни трябва ли да се декларира на НОИ ежемесечно това с някоя от техните декларации примерно Декл.1
За да се получават детски помощи от Социално подпомагане трябва двамата родители да имат доход по -нисък от 200 на глава от семейството за 6 месеца назад. Обаче доколкото разбрах се касае за брутен доход, аз като самоосигуряващо се лице имам право на 30% разход, който в социалните служби не признават, редно ли е това???
nastri

Мнениеот донна 2 » 01 Фев 2005, 11:41

Прехвърлянето на "майчинство "е уредено в КТ-чл.164 АЛ.3 и ЗДС -чл 63 ,който препраща към чл.162-167а от КТ , това право има ЛИЦЕ работещо по трудово или служебно правоотношение , но не и самоосигуряващо се лице .
Ако майката е била в ТПО или СлПО тя може да прехвърли "майчинството " на бащата ,бабата или дядото на детето ,ако работят по ТПО или СлПО.
донна 2

Мнениеот nastri » 01 Фев 2005, 16:58

Какво означава служебно правоотношение?
nastri

Мнениеот донна2 » 01 Фев 2005, 18:09

държавен служител
ЗДС
Чл. 1. С този закон се уреждат възникването, съдържанието и прекратяването на служебните правоотношения между държавата и държавния служител при и по повод изпълнението на държавната служба, доколкото друго не е предвидено в специален закон.
донна2

Назад към Семейни казуси