начало

Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт

за ползване на отпуск за учащи се

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

за ползване на отпуск за учащи се

Мнениеот Desi NPK » 22 Дек 2003, 23:50

koga moge da se polzva tozi vid otpusk? ako pri podavane na molbata za nazna4avane, kandidatut e napisal, 4e u4i zado4no, i rabotodatela go e nazna4il, tova moge li da se s4ita za suglasie na rabotodatrlia
кога може да се ползва този вид отпуск? ако при подаване на молбата за назначаване, кандидатът е написал, че учи задочно, и работодатела го е назначил, това може ли да се счита за съгласие на работодатрля
Desi NPK

Re: za polzvane na otpusk za u4arti se

Мнениеот Слаб юрист » 23 Дек 2003, 10:32

Е аз съм точно такъв случай, затова ще споделя опит:
Първо на втория ти въпрос - ако си написала, че учиш задочно и са те назначили след това - това не можеш да го тълкуваш в смисъл, че автоматично си получила и разрешение от работодателя за ползване на ученическа отпуска... аз бях изпаднал в същата заблуда навремето, но като се прочете релевантната за това част от Коментара на КТ (Мръчков, Средкова и Василев) се вижда как стоят нещата всъщност....
Необходимо е след назначаването Ви, да напишете кратка молба до органа по назначението (напр. министър) - описвате вкратце ситуацията около задочното и го молите за учебна на осн. чл. 66 ЗДСл във връзка със съответните членове (169-171) от КТ. Почти 100 на 100 е сигурно, че ще има резолюция "ДА" на молбата - после се изпраща на Човешки ресурси за прилагане в служебното ви досие, от там ще ходите и за празните бланки за учебна отпуска.
Кога може да се ползва (на първия Ви въпрос)?
Ами при полагане на изпити и подготовката за тях, естествено - Вие си преценяте, те не знаят кога е това :-) - Вие определяте откога докога и прочее, а най-ценното е, че когато си пуснете молба за учебна, не могат да Ви кажат НЕ, длъжни са да Ви я дадат тази отпуска....Дребна подробност е, че впоследствие като се завърнете на работа трябва да занесете в Човешки ресурси документ, който да докаже Вашето основание за правомерното ползване на учебната (в моя случай, а и мисля, че по принцип е така) това е уверение, надлежно подписано и подпечатано от Канцеларията (секретарката:-) на Катедрата/Факултета, където учите в задочна форма на обучение..... Това е мисля всичко, дано съм бил изчерпателен и точен..
Весели празници на всички Лексове :-)
Слаб юрист

Мнениеот svetlio_1984 » 10 Авг 2008, 20:42

........Ами при полагане на изпити и подготовката за тях, естествено - Вие си преценяте, те не знаят кога е това :-) - Вие определяте откога докога и прочее, а най-ценното е, че когато си пуснете молба за учебна, не могат да Ви кажат НЕ, длъжни са да Ви я дадат тази отпуска....

Този абзац много ми хареса , искам само да питам дали не могат да ми кажат НЕ и по чл.169 ал 3 за подготовка и защита на дипломна работа кадето ми се полагат 30 дни.
svetlio_1984
Нов потребител

Re: за ползване на отпуск за учащи се

Мнениеот hronos1 » 10 Яну 2009, 17:06

За платен отпуск ли става дума?
hronos1
Нов потребител

Назад към Трудово право