начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

глоба по ЗКПО на заличено ЮЛ?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

глоба по ЗКПО на заличено ЮЛ?

Мнениеот baicho » 31 Авг 2004, 09:52

Колеги, случката е следната: има ООД, което от 1999 година е обявено в ликвидация и нищо повече не е правено, не са подавани и годишните данъчни декларации по чл. 51 от ЗКПО . Тази година данъчните се сещат и се обаждат на ликвидатора, че ще наложат солена глоба на дружеството.
От друга страна, съдът щe заличи ООД-то скоро, а чак след заличаването му се уведомява съответното ДП.
Въпросът ми е: може ли да бъде наложена глоба на вече несъществуващ субект за неподаване на годишни декларации или данъчните ще бъдат поставени пред свършен факт и нищо няма да могат да направят, освен да заличат и данъчната регистрация.
Благодаря ви :)
baicho

Re: глоба по ЗКПО на заличено ЮЛ?

Мнениеот лунатик » 31 Авг 2004, 21:26

Подобна тема разисквахме скоро. Но май, че отговорност носи ликвидатора /който пък представлява ООД в ликвидация/. Утрото е по-мъдро от вечерта. До утре.
лунатик

Мнениеот baicho » 01 Сеп 2004, 10:08

според мен няма начин да се избегне глоба, въпроса е дали ще го отнесе бившия вече управител или ще я наложат на дружеството...а и сигурно ще искат годишни отчети счетоводни и баланси...
baicho

Мнениеот gega » 01 Сеп 2004, 10:30

Има основни понятия в администр.-наказ. паво, които ти убягват. На юридич. не се налага глоба, приятел.
gega

Мнениеот Com » 01 Сеп 2004, 11:04

Имуществена санкция...
Дружеството в ликвидация все още не е несъществуващо.
Com

Мнениеот лунатик » 01 Сеп 2004, 11:07

Въпросът стана малко сложен. ЗКПО в редакцията си към 2000 г. в чл. 65 предвиждаше наказание "глоба "за този, който не подаде данъчни декларации по чл. 41 и 51 ЗКПО. А чл. 64 казваше, че който не внесе дължимия данък се наказва с имуществена санкция в размер на невнесения данък.
След редакцията на ЗКПО през 2000 и 2001 г. членове 64 и 65 ЗКПО имат следния вид:
Чл. 64. (Изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.; бр. 105 от 2000 г.; бр. 110 от 2001 г.) (1) На данъчно задължено лице, което не подаде декларация по този закон, не я подаде в срок, както и не посочи или невярно посочи данни или обстоятелства, водещи до определяне на дължимия данък в по-малък размер или до неоснователно преотстъпване на данък или освобождаване от данък, се налага имуществена санкция в размер от 100 до 1000 лв.
(2) При повторно нарушение по ал. 1 имуществената санкция е в размер от 200 до 2000 лв.
Чл. 65. (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2000 г.; бр. 110 от 2001 г.) (1) За неподаване на декларация, за неподаването й в срок, както и за посочване на неверни данни, довели до определяне на данъка в по-малък размер или до неоснователното му преотстъпване или освобождаване, на управителя или на счетоводителя на предприятието се налага глоба в размер от 100 до 500 лв.
(2) При повторно нарушение по ал. 1 глобата е в размер от 200 до 1000 лв.
----------
И извода май е: ООД-то ще отнесе имуществена санкция по чл. 64, а ликвидатора или гл. счетоводител ще отнесе глоба по чл. 65.
Въпрос е още как ще се третират периодите от 1999 г. до излизането на промените в ЗКПО през 2000 и 2001 г.
лунатик

Мнениеот baicho » 01 Сеп 2004, 12:55

чувал съм за чл. 83 от ЗАНН, просто глоба се пише по-бързо
baicho

Мнениеот Com » 01 Сеп 2004, 13:00

Също така знаеш, че прекратяването и заличаването са различни етапи от процеса.
Com

Мнениеот baicho » 01 Сеп 2004, 13:00

И всичко това е така, защото "добър юрист" е казал на човека, че е достатъчно да подаде молба за ликвидация и въпросът е решен, повече оод няма, а и е взел добри пари за този безценен съвет... благодаря на "лунатик" за мнението ти :)
baicho

Мнениеот baicho » 01 Сеп 2004, 13:03

Хайде да не се заяждаме за глупости, а ?
Ако имаш нещо да кажеш по въпроса по същество, кажи си го, ако нямаш, бъди жив и здрав
baicho

Мнениеот baicho » 01 Сеп 2004, 13:11

извинявай
baicho

Мнениеот Com » 01 Сеп 2004, 13:13

Приемам,
и съм момиче
Com

Мнениеот baicho » 01 Сеп 2004, 13:20

упс...пък аз съм един юрист със селски манталитет от полупланински произход в градска среда и все не мога да си култивирам отношението към нежния пол...
извинете ме, госпожице Com
и в случая просто се чудя как да изпързалям данъчните, и понеже не вижам как ще стане това, освен с рушвет, а такъв няма да получат,реших да питам форумистите
baicho

Мнениеот Net-invalid » 01 Сеп 2004, 13:23

Нали знаеш, че давността на "глобите" е малка и не надчисляват лихви - чакайте си.
Аз така съм си спестила много глоби от КАТ
Net-invalid

Назад към Данъчно право