начало

След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри

Обявявен за национално издирване!!!

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обявявен за национално издирване!!!

Мнениеот Lyubomirova » 10 Дек 2007, 16:15

Търся спешна помощ по въпроса, не съм юрист и специфичните процедури в тази връзка не са ми ясни. Става въпрос за следната ситуация: в неделя, при опит за пътуване в чужбина, на летището мой близък е задържан от гранична полиция, като му е казано, че е обявен за национално издирване. Следва няколко часов престой в 4-то РПУ в София, като е дадена информация само за това, че лицето е било призовано за свидетел и не се е явило, като това е мотива за обявяването му за национално издирване. Държа да подчертая, че никаква друга информация не е дадена - за какво става въпрос и т.н., само, че делото е от Май`07г., дознателят се бил преместил и сега не е ясно къде е делото и за какво било! (представете си, че никой не знае, при условие, че лично аз видях папката с документите) Издирваният не е бил свидетел на нищо, не е давал информация или нещо подобно, не е получавал (нито неговите близки са получавали на адреса му от негово име) призовка или нещо подобно, не е търсен чрез работодател или по друг начин, за да може да се каже, че се е укривал. И изведнъж се оказва, че е обявен за национално издирване и е третиран като престъпник!!! Ще спестя какъвто и да е коментар, в случая моля за помощ и съвет - какво да се направи, какъв е реда и как да се установи миризливата и гнила работа в случая? Като допълнение - днес, след насрочения час от неделя, след пускането от 4-то РПУ, отново няма информация и никой нищо не знае и мотаенето и криенето от страна на следователя е явно. Все още не е ясно дали след като днес му казаха да си тръгва и че ще се свържат с него (не е ясно как точно), дали му е свалена забраната да напуска страната.
Как може да се разбере номера на делото, защото и това не беше казано, защото не го знаели??? и как да си търси правата този човек, защото ей, бога ми, тази гавра няма да остане ненаказана.
Благодаря предварително!
Lyubomirova
Нов потребител

Мнениеот drrahnev » 11 Дек 2007, 17:36

Според мен трябва да се забрани практиката да се обявяват свидетели за ОДИ, ако не могат да бъдат открити. Също така изключително порочна е практиката да се раздават призовки на съседи, съквартиранти, хазяи и т.н. Ако МВР и съдебната власт не могат да издирят свидетелите и да им връчат призовка лично проблемът си е техен. Не може да се задържа под стража лице, за което няма основателни данни, че е извършило престъпление - нарушава се констутуцията и хартата за правата на човека. А в случая на Вашия познат - пътуваш за чубина и те задтржат за нищо. Провалят ти самолетния билет + работа или бизнес дела чужбина. Само материалните щети отиват към няколко десетки хиляди лева, а моралните?
Съветът ми е да наемете веднага адвокат, задъжаните имат право на адвокат и незабавно да заведете иск с/у МВР!
drrahnev
Младши потребител

Мнениеот stessas » 11 Дек 2007, 18:17

За да разберете номера на делото пробвайте да направите справака по телефона/ по ЕГН / в паспортна служба и помолете да Ви кажат от къде търсят познатият Ви и питайте за номер на делото.
Не е сигурно, че ще ви кажат, но аз така проверих за един клиент и получих необходимата ми информация-от къде го търсят, като свидетел и по кое дело, след което вече си правих справки в прокуратурата.За мое щастие делото беше прекратено 2006 г. и следваше само да подам молба за да се вдигне забрната за напускане на страната.
Иначе съм съгласна с drrahnev.
Успех!
stessas
Младши потребител

Мнениеот Lyubomirova » 11 Дек 2007, 18:30

stessas написа:За да разберете номера на делото пробвайте да направите справака по телефона/ по ЕГН / в паспортна служба и помолете да Ви кажат от къде търсят познатият Ви и питайте за номер на делото.
Не е сигурно, че ще ви кажат, но аз така проверих за един клиент и получих необходимата ми информация-от къде го търсят, като свидетел и по кое дело, след което вече си правих справки в прокуратурата.За мое щастие делото беше прекратено 2006 г. и следваше само да подам молба за да се вдигне забрната за напускане на страната.
Иначе съм съгласна с drrahnev.
Успех!

Благодаря!!!
Не само, че съм съгласна с drahnev, напълно подкрепям мнението му. А от неделя изчетох толкова неща, че в жалбата, която ще се пусне ще се посочи точно с какво и как са нарушили закона и съответно правата на този човек, за щети да не говорим. А за това, което Вие ми казвате - за съжаление не може, не само, че опитах - отказаха. Освен това, говорих и с гранична полиция на летището - евала на тези хора, ако всички работеха като тях, в тази страна няма да е такъв батак. Проблем е, че който е въвеждал данните във въпросната система не е въвел нищо! Колко странно е, хора като Вас могат да кажат. Адвокан ще има, скоро.
Благодаря още веднъж!
Lyubomirova
Нов потребител

Назад към Наказателно право